POPSUGAR Reading Challenge 2017


Početak godine rezervisan je za donošenje novogodišnjih odluka kojih se uglavnom ne pridržavamo, ali je lepo znati da smo barem tih nekoliko dana rešeni da u nečemu uspemo, puni optimizma i snage za nove početke. Jedna od takvih odluka može biti i učestvovanje u jednom od najpoznatijih internet izazova za knjigoljupce, koji svake godine obezbedi portal Popsugar.


Ja sam prethodne dve godine učestvovala u ovom izazovu i oba puta sam ga uspešno završila mnogo pre navedenog roka (ako se prvi put srećete sa ovim izazovom, evo kako su izgledali prethodni zadaci : 2015. i 2016). Ove godine nisam baš sigurna da ću učestvovati, iz prostog razloga što imam toliko knjiga koje me čekaju već dosta dugo i koje zaista želim da pročitam, a nikako mi se ne uklapaju u ponuđene zadatke. No, duga godina je pred nama, a iskrena da budem, već sam počela da pravim spisak (za sada imam dvadesetak popunjenih polja), tako da nisam skroz odustala. Postoji ta neka opsesivno-kompulsivna crta u mom karakteru koja me vuče ka ovakvim listama i ne mogu da garantujem da ću uspeti da je pobedim. U prilog tome govori i činjenica da knjiga koju trenutno čitam sasvim slučajno ima baš mačku na koricama.

No, ukoliko ste zainteresovani da se oprobate, malo proširite čitalačke vidike i na ovaj način osigurate zavidan broj pročitanih knjiga u 2017. godini, evo famozne liste:

1. Preporuka bibliotekara/bibliotekarke
2.Knjiga koju dugo želim da pročitam
3. Knjiga pisama (epistolarni roman)
4. Audioknjiga
5. Knjiga čiji autor nije belac
6. Knjiga čiji naslov sadrži godišnje doba
7. Priča unutar priče
8. Knjiga na kojoj je radilo više autora
9. Špijunski triler
10. Knjiga na čijim koricama se nalazi mačka
11. Knjiga koja je potpisana pseudonimom
12. Bestseler žanra koji ne čitam često
13. Knjiga koju je napisala osoba sa invaliditetom/o osobi sa invaliditetom
14. Knjiga o putovanju
15. Knjiga sa podnaslovom
16. Knjiga objavljena 2017. godine
17. Knjiga sa mitološkim likovima
18. Već pročitana knjiga koju voliš
19. Knjiga o hrani
20. Knjiga sa savetom o karijeri
21. Knjiga pisana iz perspektive lika koji nije ljudsko biće
22. Steampunk roman
23. Knjiga sa crvenim koricama (book spine)
24. Knjiga čija je radnja smeštena u divljini
25. Omiljena knjiga iz detinjstva
26. Knjiga čiji je autor iz države koju nisam posetila
27. Knjiga koja sadrži ime junaka u naslovu
28. Knjiga čija se radnja odvija za vreme rata
29. Knjiga sa nepouzdanim pripovedačem
30. Ilustrovana knjiga
31. Knjiga čiji glavni junak nije moje nacionalnosti
32. Knjiga o zanimljivoj ženi
33. Knjiga koja sadrži dva vremenski odvojena narativa
34. Knjiga koja ima mesec ili dan u naslovu
35. Knjiga čija je radnja smeštena u hotelu
36. Knjiga čiji autor je osoba kojoj se diviš
37. Knjiga koja će biti ekranizovana u 2017. godini
38. Knjiga čija se radnja odigrava za vreme praznika koji nije Božić
39. Prva knjiga u serijalu
40. Knjiga kupljena na putovanju

BONUS

41. Preporuka autora koga volim
42. Besteseler iz 2016. godine
43. Knjiga koja sadrži porodičnu vezu u naslovu
44. Knjiga koja opisuje ceo život junaka
45. Knjiga o izbeglici
46. Žanr za koji nikada nisam čula
47. Knjiga o ekscentričnom junaku
48. Knjiga koja ima više od 800 strana
49. Knjiga koju sam kupila polovnu
50. Knjiga koja se pominje u drugoj knjizi
51. Knjiga koja obrađuje ozbiljnu temu
52. Knjiga inspirisana mitologijom

Lista se ove godine sastoji iz dva dela, tako da je izazov prilagođen kako za one manje, tako i za one više ambiciozne čitaoce. Na vama je da odlučite da li ćete se opredeliti za dužu ili kraću varijantu (ili možda pomešati zadatke, što je meni već palo na pamet). Većina knjiga koje inače čitate se mnogo lakše uklopi u listu nego što se to čini na prvi pogled, verujte mi, ali ja već uočavam nekoliko problema. Jedan od njih je, na primer, to što do sada nikada nisam kupila knjigu na putovanju (što može vrlo lako da se reši, sve što je potrebno jeste da zapravo otputujem negde), ili to što mi se baš i ne čitaju knjige o hrani, ili knjige sa savetima za uspešnu karijeru.

Ukoliko vas neke kategorije posebno muče, tu je uvek Goodreads, na kojem možete pronaći grupu u kojoj se svake godine diskutuje o ovom izazovu i u kojoj ljudi preporučuju naslove za svaki od navedenih zadataka. Ako baš ni tu ne nađete ništa zanimljivo, javite se u komentarima, tu smo da se pomažemo.

Hoćete li učestvovati u ovogodišnjem izazovu? Koji zadaci vas posebno muče? Jeste li pronašli žanr za koji do ovog trenutka niste čuli? Znate li neku dobru knjigu čija se radnja odigrava u hotelu? Pišite u komentarima!


 
Preuzmite svoju listu! 

CONVERSATION

12 comments:

  1. Baš sada popunjavam ovu listu, volela bih da učestvujem. Ukoliko negde zapnem, javljam ti se hah. Odličan post, baš volim izazove, moram ti reći i koliko sam zavolela ovaj tvoj blog u poslednje vreme. Sinoć sam od dva do pet ujutru čitala postove, neke i više puta, hahah to mi se nikada nije dešavalo, divna si! :)

    bbooklovers.blogspot.com Ovo je moj novi blog na temu knjiga, ukoliko te interesuje, postani čitalac i prati nove postove :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Divno! Jedva čekam da vidim kako će se razvijati novi blog :)

      Hvala na divnim rečima! Drago mi je da čujem da uživaš u postovima i obavezno javi kako napreduje lista, možda neko pronađe inspiraciju za kategorije koje ga muče :)

      Delete
  2. Ja ne planiram učestvovati u ovogodišnjem izazovu, pošto sam u prošlogodišnjem na momente na neki način forsirala sebe da pročitam neke knjige samo kako bi ih precrtala sa liste. Ali opet moram priznati da me malo kopka i da sam čitajući već zamišljala kako bi se neke knjige fino uklopile haha. Kako god, srećno povodom ovog izazova, ne sumnjam da ćeš ga završiti pošto ti je prethodne 2 godine išlo i više nego dobro :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kod mene je isti slučaj ove godine. Rekla sam da neću, a onda uhvatim sebe kako sedim sa spiskom ispred polica i gledam šta od nepročitanih knjiga može da se uklopi u listu. :D
      Kao što već rekoh u postu, dvadesetak knjiga mi se svakako uklopilo u pojedine zadatke, tako da ćemo videti kako stoje stvari :)

      Delete
  3. Mada izazov deluje više nego zanimljivo, ni ove godine mu se neću pridružiti, iz prostog razloga što pojedine stavke zaista ne mogu niti želim da ispoštujem, npr. audio-knjige ili ove o uspehu, hrani, itd...Ismejah se na ovo "osoba koja nije belac" i "osoba sa invaliditetom", često (naročito ako nisu čuvena imena u pitanju) pojma nemam ko stoji iza određenog dela, nisam nužno okrenuta biografskom metodu, pa me ova "politička korektnost" pomalo i nervira. Bonus je, doduše, više nego zanimljiv.:)
    Dobro mi je i sa klasičnim "Goodreads" izazovom :), posebno jer u poslednjih par godina obavezno prekoračim zadatu granicu i, tako, podižem lestvicu malo po malo.:)
    Srećno svima koji se odluče za to!:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj i meni su te o hrani i karijeri problem. Audioknjiga sticajem okolnosti nije, mada ih ne praktikujem. A kad smo već kod osoba sa invaliditetom, možda konačno pročitam Fineganovo bdenje, eto Džojs je imao ozbiljnih problema sa vidom, ja bih rekla da se to računa.

      Ali stvarno nemam pojma da li ću se oprobati, evo upravo sam se latila za knjigu koja mi se baš i ne uklapa u spisak. :)

      Delete
  4. Odakle početi? :) Knjiga čija radnja se odvija u hotelu: Hotel Bertram - Agata Kristi je moja preporuka ako voliš taj žanr, a i ako ne voliš jedna lepa knjižica zbog koje ćeš dobiti želju da skuvaš čaj i umesiš scones :) Za steampunk sam čula ali mi ipak predstavlja novost. Našla sam predlog za ovu kategoriju - Neobičan slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda, što je za mene idealno, jer mi je ova knjiga na tbr listi. Za sada imam nekih 15 knjiga, isto sa tbr liste. :) Htela sam da te pitam pošto si ti pročitala Belgraviju a ja se tek spremam, da li mogu nju da smestim u neku kategoriju? Samo bez spojlera molim te :D Šta si izabrala za kategoriju knjiga pisama?
    Za tebe i sve druge predlog za audioknjigu, jedna bezbrižna knjiga Anne of Green Gables evo i link za zainteresovane:
    https://librivox.org/anne-of-green-gables-by-lucy-maud-montgomery-3/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zapravo, već imam plan za audioknjigu! :)
      Belgrejviju teško da možeš da smestiš u neku od ovih kategorija, osim u "Glavni junak nije moje nacionalnosti" ili, ako nisi bila u Engleskoj, "Zemlja koju nisam posetila".

      Još uvek nisam odredila sebi knjigu pisama, ali preporučujem "Opasne veze", kao moj omiljeni epistolarni roman svih vremena. Čini mi se da bi u tu kategoriju mogle da idu i malo modernije varijante, kao "Illuminae" ili "Gde si nestala, Bernadeta", ali mislim da je to idealna prilika da se pročita neki od klasika (Verter, Drakula, itd). :)

      Hvala za preporuku za roman sa hotelom, vidim da mi ne gine neki triler. A mogla bih vala da uzmem Agatu, ne pamtim kada sam čitala neki njen roman :)

      Delete
  5. Opasne veze sam samo gledala ekranizaciju,knjiga je sigurno još bolja, hvala na preporuci! A i o Drakuli sam razmišljala, svakako lepa kategorija za koju se može sa uživanjem istraživati. :) Koju si audioknjigu izabrala? Ja se još nisam pozabavila time.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Grace & Style: The Art of Pretending You Have It. Pratim Grace Helbig na youtube, a svakako mislim da je zanimljivije slušati je nego čitati. Plus, koliko sam shvatila, knjiga može besplatno da se skine sa neta (potpuno legalno!), tako da mi je ovo prava prilika :)

      Delete
  6. Ja ču ove godine prvi put sudeljovati. Pa da vidimo kako bude išlo.

    http://knjigoljubka.blogspot.si/

    ReplyDelete