Mesečni favorit - oktobar


Već desetak minuta lupkam po tastaturi u nameri da smislim način na koji ću početi post, a da početak ne uključuje začuđenost činjenicom koliko vreme brzo prolazi. I ne uspeva mi, jer kao da sam juče kuckala post o septembarskim favoritima, a evo sad je već novembar, i dok se okrenemo, doći će decembar (sudeći po okićenom gradu, došao je već odavno) i svi će krenuti sa pitanjima o planovima za doček Nove godine.


Doduše, u oktobru se toliko toga izdešavalo, barem na ovom našem knjiškom polju, pa ni ne čudi što je mesec proleteo i što nisam imala baš mnogo vremena za čitanje, ali to nije sve. Primetila sam jednu interesantu stvar: broj pročitanih knjiga u mesecu je, u mom slučaju, obično obrnuto proporcionalan broju novih knjiga koje sam udomila. U oktobru je taj broj premašio trideset, zahvaljujući ČitamČitaš trampi i Sajmu knjiga (ukoliko ste propustili postove o ovim događajima, pročitajte ih OVDE i OVDE) a broj pročitanih knjiga pao je na četiri. Zbog toga sam rešila da do daljnjeg ne kupujem nove knjige i da se usredsredim na čitanje onoga što već imam. Iskreno govoreći, malo me hvata panika.

Knjige koje sam pročitala u oktobru su sledeće:

1.              Prznica – En Tajler
2.              Mašina za pravljenje Španaca – Valter Ugo Mai
3.              The Life-Changing Magic of Tidying Up  – Marie Kondo
4.              Parking svetog Savatija – Mirjana Đurđević

A na mene je najveći utisak ostavio roman „Mašina za pravljenje Španaca“, o kojem ćete moći da čitate u narednoj recenziji. U pitanju je portugalski pisac, pod očiglednim uticajem Saramaga (2007. godine je čak i poneo nagradu nazvanu po ovom piscu), što je meni već samo po sebi bilo dovoljno da se zainteresujem za njegovo delo. Imala sam velika očekivanja, priznajem, a na moju veliku sreću, očekivanja su mi ispunjena. Kako, zašto i zbog čega – objasniću u sledećem postu i nadam se da ga nećete propustiti, jer mi se nekako čini da ovaj roman vrlo lako može da prođe nezapaženo, u moru novih, popularnih izdanja koja su nas zapljusnula u jeku sajamske groznice.

Toliko od mene za danas! Šta ste vi lepo čitali ovog meseca? Kako uopšte stojite sa brojem pročitanih knjiga ove godine (ja baš nešto nisam zadovoljna, kao što ste možda mogli da primetite u konstantnim kuknjavama o čitalačkim blokadama)? Pišite mi u komentarima!

Do sledećeg posta,
Vaša Stš <3

CONVERSATION

6 comments:

  1. Jedva čekam tekst, već si me zainteresovala ovom najavom!:))))
    Meni je oktobar bio prosečan, na Sajam nisam išla, a zbog posla stižem da čitam samo uveče i vikendom, plus sam dovukla knjige od kuće i sad čekam da mi moji pošalju novu turu, tako da je prvi put posle dužeg vremena i kod mene došlo do, srećom kratkotrajne, blokade.
    Ali sam pročitanim zadovoljna i uskoro će biti prikazi onoga najzanimljivijeg, npr. romana "Mali čoveče, šta sada?", "Devojke", a izdvojila bih kao apsolutne favorite Amosa Oza i njegovu "Crnu knjigu", "Čudan osećaj u meni Orhana Pamuka" i "U miso supi" Rju Murakamija.
    Razočarali su me "Američki bogovi" Nila Gejmena, "Beograd bez sna" me smorio, a "Ljudi sa četiri prsta" bili previše bizarni - ali, od Bulatovića ništa drugo nisam ni očekivala.
    Da, uvek je lepo vratiti se romantičarima, konkretno Hofmanu!:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možda su "Američki bogovi" jedna od onih knjiga koje treba čitati u pravo vreme. Ja sam je pročitala pre nekih 6-7 godina i legla mi je, mada stvarno nisam neki Gejmenov fan. A sad kad sam gledala seriju, shvatila sam da sam pola stvari zaboravila. Tako da ne znam šta da ti kažem :D

      Impresivan broj pročitanih knjiga za nekoga ko ima blokadu :D Mene su blokade mučile cele godine, uopšte nisam zadovoljna brojem pročitanih knjiga, ali sad sam rešila to da prebrodim i mislim da će mi hrpa knjiga sa Sajma pomoći u tome, pošto sam dovukla svašta nešto zanimljivo.

      Tekst o Mašini će biti na blogu u sredu, a evo opet sam se uhvatila za Portugalca (u poslednje vreme mi baš prija njihova književnost) i na moje prijatno iznenađenje, juče otkrila da je u pitanju još jedan roman koji je dobio Saramagovu nagradu. Jej! :)

      Delete
    2. To čak i nije sve, ukupno sam pročitala 12, ali kad kažem "blokada" mislim na činjenicu da sam se samo sa Pamukom i Gejmenom "razvlačila" nekih desetak dana, što je za mene baš rekord.:) Srećom, ako me fakultet u nečemu "istrenirao", to je brzo čitanje i detaljno pamćenje pročitanog, kao maratonac sam. A i nekako, lišena tehnologije van kancelarije, više pišem i čitam nego uobičajeno.
      Zaboravih, "Godišnja doba" Stivena Kinga su takođe obavezno na mojoj listi oktobarskih favorita. Baš, baš sam uživala u zbirci.:)

      Koliko sam shvatila, serija obuhvata trećinu knjigu, tj. trebalo bi da budu tri sezone...ne znam, meni je roman bio nekako konfuzan i preizvikan.

      Delete
    3. To razvlačenje knjige po deset dana je za mene ove godine klasika. Ali za ovih par dana u novembru sam već pročitala dve, tako da se nadam da ću se uskoro vratiti na stari tempo. :D

      Knjiga jeste izvikana, a otkako je serija počela da se emituje, svi su dodatno odlepili. Meni je bila ok, nisam previše očekivala i nisam mogla da se razočaram. Kao što rekoh, čitala sam je prilično davno, mada mi je i dalje najbolja Gejmenova koju sam pročitala, ako ne računamo "Dobra predskazanja".

      Delete
  2. Pozdrav draga! Novi sam citaoc tvoga bloga,i mogu ti reci da je sjajan.Svaka ti cast.
    Nijednu od navedenih knjiga jos uvek nisam procitala,medjutim ne sumnjam u to da cu ih potraziti :)
    Mozes se prijaviti za darivanje na mom blogu ,ukoliko zelis :)

    GIVEAWAY

    ReplyDelete