Mesečni favorit - april


Prošle favorite dočekasmo zavejani, ove s nogicama u lavoru. Kako preživljavate ove temperature? Gde god odem, svi kukaju na vrućinu, a ja se pitam šta će da rade u julu mesecu i uživam u ovom ranom letu. S druge strane, imam taj luksuz da ne moram svakodnevno da se vucaram po gradskom prevozu, ali čak i kada sam morala, vrućina mi je uvek bila draža od zime. Ali ipak, čini mi se da zimi više i lakše čitam. Trenutno živim u zgradi prekoputa koje se nalaze vrtić i dečje igralište, pa me malo dekoncentriše galama, a mnogo više muzička plejlista vrtića koja se svakodnevno pušta na razglas u dvorištu. Tako da jedno dvadeset puta dnevno (bez preterivanja) slušam Znanje je znanjeeee, znanje je radovanjeeee i još dve ili tri jednako iritantne pesmice. To ume opasno da mi poremeti koncetraciju.


U aprilu sam, osim što sam naučila da je znanje znanje, radovanje i imanje, pročitala pet knjiga, ali to ne znači da sam čitala manje nego inače. Naprotiv! Dobar deo meseca protekao je u čitanju romana „Čovek bez osobina” (čiji se stil i težina baš ne slažu sa muzikom iz vrtića), veoma ambicioznog projekta Roberta Muzila od više od 1500 strana. Ali, o tome više narednog meseca (kako je krenulo, pitanje je da li ću o nečemu drugom uopšte i moći da pišem), evo knjiga koje sam pročitala u aprilu, zajedno sa kategorijama za godišnji izazov:

1. Čitaoci iz Brouken Vila preporučuju – Katarina Bivald (knjiga koja uključuje knjižaru ili biblioteku)
2. Čuvari svetinje – Mirjana Đurđević (knjiga u vezi sa mojim poreklom)
3. Doktor Proktor i smak sveta. Možda – Ju Nesbe
4. Golub – Patrik Ziskind (knjiga u čijem naslovu je neka životinja)
5. Kontrabas – Patrik Ziskind

Titulu favorita za ovaj mesec nosi kratak roman Patrika Ziskinda „Golub”. Ziskindov najpoznatiji roman, „Parfem”, čitala sam davno i na mene je ostavio ogroman utisak i konačno sam na prošlogodišnjem sajmu odlučila da kupim još neke. Nisam se prevarila. Ako vam se dopao „Parfem”, obavezno potražite još nešto od ovog pisca. Detaljniji post o romanima uskoro sledi.

Šta ste vi čitali tokom aprila? Imate li neke preporuke? Da li vam je drago što je zima konačno iza nas? Pišite mi u komentarima!


           Do sledećeg posta,
Vaša Stš <3


CONVERSATION

6 comments:

  1. Meni ne smetaju toplije temperature, osim kada se vozim gradskim prevoom kuci dok vracam dete iz vrtica. Unutra je pravo leto, a ne prolece. :D U Nisu cesto duva vetar pa je toplota dosta podnosljiva. A sto se tice citanja, upala sam u blagu citalacku krizu, pa sam vise gledala serije i filmove nego sto sam citala, te sam procitala svega jednu kratku knjigu. Ali nadam se bojlem maju. :D Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I kod nas se razduvao neki blesavi vetar, šušti kao da smo na moru :)
      Imam i ja taj problem, kad navalim na neku seriju, broj pročitanih knjiga ozbiljno trpi. Ali ništa ne treba raditi na silu, čitanje bi trebalo da bude opuštajuće, a ne obaveza! :)

      Delete
  2. Meni je mesec protekao u znaku čitanja, pošto sam bila lišena računara. Zadovoljna sam, bilo je raznovrsnog štiva.
    Sa radošću sam dočekala i toplije dane, jeste da mi je malo teška ova vrućina, ali kao nenormalno zimogrožljiva osoba, uvek više volim toplo od ledenog!:)
    Jedva čekam da čujem utiske o Muzilu (tvoja situacija me podsetila na leto pre više godina, kada sam kod babe u Guči, za vreme Sabora trubača, pomagala oko gostiju - s obzirom da izdajemo sobe - i spremala ispit iz Opšte knjiž. III, čitajući "Rat i mir" dok preko puta i oko kuće trešte trubači, pomešani s turbo folkom i tehnom), a sa liste favorita posebno me zanima "Čitaoci iz Brouken Vila preporučuju".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da je meni za Muzila potrebno takvo okruženje! Mislim na ovo bez interneta, ne na Guču :D
      I meni je "Rat i mir" obeležio leto pred Opštu III, ali u njemu sam daleko više uživala. Pročitala sam prvi tom i od tada ni makac. Ali preguraću ga valjda nekako do kraja maja, pa ću sesti, sabrati utiske i napisati recenziju.

      "Čitaoci" su sledeći u planu za objavljivanje (i sa pisanjem sam utanjila). Ništa spektakularno, fina romantična komedija za odmaranje mozga, ništa manje, ništa više. :)

      Delete
    2. Razumem te, jer moje čitanje Muzila je isto trajalo i trajalo, još su u pitanju bile one ranije dve knjige, crvenih korica, sa baš traljavim prevodom i korekturom. Prvi tom hajde-de, ali drugi sam baš razvukla, a videćeš i sama, s obzirom da nije završen, poslednja trećina se bukvalno svodi na iscepkana poglavlja, fragmente i to dodatno otežava "probijanje" kroz tekst....ali, rekla bih da, na kraju, vredi!:)

      Delete
    3. Ovo je prevod Branimira Živojinovića, ali pretpostavljam da je makar izmenjeno izdanje, pošto je korektura na mestu :) I ja mislim da će vredeti na kraju, tj. iskreno se nadam, pa zato ne odustajem. A kad završim, otvaramo šampanjac! :D

      Delete