Mesečni favorit – maj



Maj je moj omiljeni mesec. U maju počinje lepo vreme, u maju sam rođena, u maju sam se venčala i svake godine on bude u znaku nekakvih proslava. Ovaj maj, međutim, dao mi je još povoda da se radujem i proslavljam, ali i da radim više nego inače (što je meni trenutno još jedan razlog za radovanje), tako da nije ni čudo što je prozujao brzinom svetlosti. Nije čudo ni što sam, zbog viška obaveza, malo posustala i sa čitanjem. Ali sve će se to nadoknaditi, ne brinem, dokle god je razlog za manjak vremena pozitivan. 


Ovog meseca, prema tome, lista od jedva pet pročitanih knjiga (molim vas, nemojte brojati stranice) i to:

1. Baron na drvetu – Italo Kalvino (knjiga sa ružnim koricama)
2. Hoću kući – Jasminka Petrović (knjiga čija se radnja odvija na drugoj planeti)
3. Otmenost ježa – Mjuriel Barberi (knjiga koja je bila bestseler godine kada sam maturirala)
4. Pipi Duga Čarapa na brodu – Astrid Lindgren (klasik dečje književnosti)
5. Meda peva bluz – Duško Kovačević (knjiga domaćeg pisca)

Ovde, naravno, treba dodati i moje povremeno virkanje u roman „Čovek bez osobina“ koji još nisam završila! Zadala sam sebi zadatak da ga pročitam do kraja ovog meseca, ali niti sam imala volje, niti vremena, tako da zadatak prebacujemo u sledeći mesec. Završiću ga, makar iz inata, a onda bog neka mi pomogne u pisanju recenzije.

Sa druge strane, knjiga u kojoj sam beskrajno uživala ovog meseca, a koja nosi titulu favorita iz više razloga, jeste „Pipi Duga Čarapa na brodu“. Pipi je, za one koji ne znaju, moj omiljeni književni lik iz detinjstva i uvek joj se rado vraćam. Ovoga puta je, međutim, za to postojao poseban razlog i mnogo sam srećna što ovom prilikom mogu da najavim da izdavačka kuća Odiseja priprema novo izdanje ovog romana (sa predivnim ilustracijama Tihomira Čelanovića i novim, savremenim prevodom), čiji će impresum sadržati i moje ime. Knjiga će se uskoro naći u prodaji, a do tada više informacija o njoj možete pročitati OVDE. Oprostićete mi na očiglednoj reklami, ali nisam mogla da odolim da sa vama podelim sreću koju osećam što sam učestvovala u realizaciji knjige koja mi je obeležila detinjstvo. Kao što rekoh, ovaj maj je bio prepun razloga za slavlje!

Šta ste vi lepo čitali proteklog meseca? Nadam se da je vaša lista pročitanih naslova nešto duža od moje. Ko je vaš omiljeni lik iz detinjstva? Da li postoji neka specijalna knjiga u čijoj realizaciji biste vi sa ponosom učestvovali? Pišite mi svoje preporuke u komentarima!

Do sledećeg posta,
Vaša Stš Duga Čarapa <3

CONVERSATION

4 comments:

  1. I meni je maj omiljeni mesec, delimično zbog tog lepog vremena i savršenog prelaza iz proleća u leto, a delimično jer sam takođe rođena u maju.:)
    Ja sam, suprotno tebi, ovog meseca čitala više i uglavnom sam zadovoljna knjigama. Favoriti:"Slejdova vila", "Nordijska mitologija", "Kralj zmija" i knjiga o Led Zeppelin, "Kad su divovi hodali zemljom".
    "Otmenost ježa" mi se svojevremeno baš svidela, jedva čekam opširnije utiske!:) "Meda peva bluz" sam čitala davno, davno, sećam se da je knjiga išla uz neke novine u godinama nakon bombardovanja i definitivno sam bila klinka da je razumem, čim mi nije ostavila neki utisak, moraću da se podsetim.
    E, baš su me obradovale vesti iz "Odiseje"!:)))) Nisam čitala ovaj deo, jesam "Pipi Duga Čarapa" i "U vodama Južnog mora", ako se ne varam prevedena su ta tri, ispravi me ukoliko ih ima još.
    Ja sam, kao što smo pričale, baš mnogo čitala u detinjstvu i imam ogromnu listu knjiga koje pamtim i volim iz tog doba (da ne dužim, kroz čak tri nastavka teksta na tu temu, "Najdraža knjiga iz detinjstva" od pretprošlog leta), možda bih od konkretnih likova rekla Haklberi Fin, a što se pojedinačnih dela tiče, jako bi me obradovalo bilo koje "reizdanje" serijala "Hajduk", "Pet prijatelja" ili starijih romana Vesne Aleksić, što, vidim, neki izdavači već i rade ili najavljuju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evo, sad videh kod tebe na blogu da si kolega blizanac. Nisam imala pojma, mada ne mogu da kažem da sam iznenađena :)

      Da, postoje 3 knjige o Pipi, mada moja biblioteka, kada sam bila mala, nije imala treću, pa sam čitala ove dve naizmenično. :D

      Ne bih rekla da je problem kod "Mede" to što si bila klinka. Evo ja, kahm, više nisam klinka, a knjiga zaista nije ništa naročito. Štaviše, moglo bi se reći i da sam razočarana, s obzirom na to da je Kovačević autor. Veruj mi na reč, ne moraš obnavljati gradivo :)

      Za "Otmenost ježa" pišem recenziju uskoro (ah, "uskoro", moja nova omiljena reč). Stvarno je lepa knjiga, sad mi je žao što nisam išla po autogram kad je autorka bila u Beogradu, ali šta je tu je.

      Hvala na čitanju! :)

      Delete
  2. Ja sam konacno dovrsila Sagu o vescu, procitala sam svih 8 knjiga (proslog meseca poslednji deo), i izgleda da ce ovaj tempo od jedne knjige mesecno da se nastavi do kraja godine. Samo su januar i februar bili izuzeci pa sam stigla po 2-3 knjige da procitam. Zanima me ova Otmenost jeza, pa sa radoscu ocekujem recenziju. I cestitam na ucestvovanju u stvaranju knjige o Pipi! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! :)
      "Otmenost ježa" bi mogla biti baš za tebe. Stvarno je dobra, a uz to nije ni obimna i lako se čita, što je interesantno pošto je ne bih obavezno okarakterisala kao laganu literaturu. Vrlo zanimljiv stil pisanja, svakako ću potražiti i ostale njene romane. A recenziju ću sigurno objaviti, bez brige! :)

      Delete