Saturday, May 28, 2016

Infinity Book Box – maj

Prošlog meseca je Infinity Book Box izostao, ovog meseca je dobrano okasnio i već je to sve počelo malo da me nervira, čak sam i post za danas spremila, kad ono – budi me poruka iz Pošte! Onda sam shvatila da je sve to lepo univerzum udesio kako bi kutija stigla baš danas. Zašto baš danas, pitate se? Pa danas mi je rođendan! Moram da priznam da sam s posebnom tremom otvarala današnji boks, pošto je univerzum inače poznat po tome što ima neobičan smisao za humor i ima tu tendenciju da vas razočara kad se najmanje nadate. A kada sam počela da napipavam koverat, koji je ovog meseca izrazito tanak, uplašila sam se da će biti upravo tako. Nego, da ne pipamo više na slepo, idemo na sadržaj, dosta smo čekali.



Knjiga koja se nalazi u majskom paketu je roman „Drugo more“, italijanskog pisca i istoričara književnosti Klaudija Magrisa (izdavač je „Arhipelag“). Nikada nisam čitala Magrisovu prozu, samo stručne tekstove, tako da sam se pozitivno iznenadila kada sam videla knjigu. U pitanju je veoma kratak roman o mladom intelektualcu koji ostavlja svoj grad kako bi proveo nekoliko godina na Mediteranu, okružen tekstovima antičke Grčke. Ali da ne dužim, očekujte uskoro recenziju na blogu, pošto roman svakako ide na to read listu.


Ostatak paketa je pomalo „mrškast“, a čine ga neizostavni bukmark, ovog puta u obliku psa, kao specijalni omaž Okiju koji baš za ovaj boks nije želeo da se fotka; nekoliko ex libris papirića koje smo već imali prilike da vidimo u jednom od ranijih paketa; filcani ukras za koji se postarao „Oblak šareni“; i magnet za frižider sa siluetom Džejn Ostin i jednim od njenih citata. Zanimljivo je da sam isti ovaj motiv već dobila u jednom od paketa, samo u vidu sličice, ali uopšte se ne bunim, pošto inače volim Ostinovu, a sličicu sam već uramila!


Nakon prošlog meseca, kada paket nismo dobili zbog nesporazuma Eme sa saradnicima, dobili smo obaveštenje da se Infinity Book Box vraća „bolji i jači“. Moram da priznam da ovo nije sadržaj koji bi se mogao opisati tako (naročito nakon poslednjeg boksa, koji ostaje moj favorit, njegov sadržaj možete videti OVDE), ali kada bolje razmislim, većina stvari u paketu mi se dopada, a roman koji smo dobili je zaista kvalitetan i rado ga dodajem na rođendansku gomilicu knjiga (o ostalim knjigama iz gomilice nekom drugom prilikom). Takođe, paket je ovog meseca bio malo jeftiniji nego inače, tako da je univerzum ovom prilikom ipak bio blag i nije me ubio u pojam.

Ukoliko i dalje ne znate o čemu se radi, Infinity Book Box je mesečni paket iznenađenja koji sadrži knjigu i propratne sitnice za knjigoljupce. Za osmišljavanje paketa zaslužna je Ema, a ukoliko vam se ideja dopada, možete ga naručiti preko društvenih mreža (Facebook, Instagram).

Jeste li i vi nestrpljivo čekali IBB? Kakvi su vaši utisci?


Saturday, May 21, 2016

Ubica Andeš i njegovi prijatelji (i poneki neprijatelj) – Junas Junason


Junas Junason je švedski pisac, rođen 1961. godine. Nekadašnji istaknuti novinar i urednik, stekao je svetsku slavu objavljivanjem romana prvenca „Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao“ (2009), koji je prodat u milionskim tiražima širom sveta i ovenčan brojnim književnim nagradama. Nakon toga, Junason se u potpunosti posvećuje pisanju i objavljuje još dva romana sličnog stila: „Devojka koja je spasla kralja Švedske“ (2013) i „Ubica Andeš i njegovi prijatelji (i poneki neprijatelj)“ (2015).


Juan Andešon, švedskom podzemlju (a ubrzo i javnosti) poznatiji kao Ubica Andeš, nije svoj nadimak stekao nezasluženo. Čitav svoj vek proveo je zarađujući za život tako što je druge lišavao istog, ili mnogo češće, tako što ih je lišavao trenutne pokretnosti udova ili mirnog, spokojnog sna.

Ubica Andeš živi u hotelu „Jezerski rt“ (mada je veći deo svog života proveo po zatvorskim ćelijama), gde kao recepcioner radi Per Pešon, čovek ne baš zadovoljan svojim životnim prilikama, ali svakako srećniji otkako je vlasnik hotela odličio da dotadašnji seks-klub „Amore“ pretvori u nešto manje nezakonit biznis. Per Pešon je osoba mirne naravi, bez preterane potrebe da se meša u tuđa posla, pa mu upoznavanje sa čovekom koji se nehajno predstavio kao Ubica Andeš nije predstavljalo naročit problem, dokle god on nije taj koji će biti ubijen.

Samo nekoliko meseci nakon što je život Per Pešona uzdrman rukovanjem sa Ubicom, ovaj mladić će sasvim slučajno upoznati Juanu Ćelander, i to tako što će mu ova sveštenica tražiti novac za traljavo izvedenu molitvu. Juana Ćelander je naime, bivša sveštenica koja je u božju kuću ušla zahvaljujući očevoj čvrstoj volji (i ruci), ali je iz nje izašla isključivo svojom zaslugom – zbog nedoličnog vladanja.

Ubrzo će se ova trojka uortačiti – zloslutan (ali ne preterano bistar) ubica, sveštenica koja ne veruje u boga i recepcioner čije ime niko ne može da upamti. Nakon što shvate da Ubica Andeš nije baš „najsjajniji biser u potočiću“, sveštenica i recepcioner će pristati da mu vode poslove, kako bi se nabrzaka obogatili, a zatim nestali. A kako u životu obično ne ide sve po planu, tako će Ubica Andeš, sasvim slučajno otkriti Isusa, i to zahvaljujući sveštenici koja u boga ne veruje, i odlučiti da je krajnje vreme da se pokaje za svoje grehe i svoj novac počne da deli onima kojima je on najpotrebniji.

Javnost je oduševljena pričom o preobraćenom zločincu, što sveštenica vrlo lukavo koristi kako bi došla do novca koji joj je nepravedno oduzet kako bi bio dodeljem bolesnoj deci. Tako Švedska dobija novu, Andešovu crkvu, u kojoj se služi neograničena količina vina, i sakuplja neograničena količina dobrovoljnog priloga. No nisu recepcioner i sveštenica jedini koji su kivni na Ubicu zbog novca koji im je oduzet. Naime, čitavo švedsko podzemlje je oštećeno ranijom svešteničinom poslovnom politikom, a među njima najviše izvesni Grof i Grofica. Oni će učiniti sve da se osvete Ubici Andešu i povrate ono što im pripada.

Junas Junason je već proslavljeni autor komičnih trilera, a recept koji donosi dobre rezultate ne treba menjati. Ovaj roman odiše inteligentnim smislom za humor (stil na trenutke neodoljivo podseća na Pračetov), ali mu ne nedostaje ni akcija tipična za trilere. Sam zaplet, apsurdan kakav jeste, rezultuje suptilnom kritikom društva, a uplitanje glavnog junaka u religiju dovodi do direktnog preispitivanja dogme i religioznih misterija.

Uz ovu knjigu ćete se smejati, možda se i zapitati nad smislom svih stvari, a možda i uvrediti (zavisno od toga kakav stav imate prema religiji, naročito kada naiđete na određena slobodna tumačenja Biblije), ali ćete se zasigurno vezati za ovog ubicu mekog srca i njegove „saradnike“. „Ubica Andeš“ je roman koji odiše britkošću, humorom i inteligencijom, a povrh toga nosi i toplu optimističnu poruku o tome da nikada, nikada nije kasno da se počne od početka, ma gde bili, ma šta radili.

Ocena: 4/5

Reading Challenge: Knjiga čija se radnja odigrava u Evropi

Srpsko izdanje: Evro Book

Wednesday, May 18, 2016

Ispričaj mi snove – Sidni Šeldon


Sidni Šeldon (1917 – 2007) jedan je od najpoznatijih američkih pisaca trilera, ali i jedan od naprodavanijih romanopisaca u svetu, sa preko trista miliona primeraka knjiga u štampi. Šeldon se u mladosti oprobao i kao scenarista, producent i filmski i pozorišni režiser, ali slavu je stekao tek nakon pedesete godine života, kada je počeo da piše krimi romane. Neka od najpoznatijih dela ovog autora su „Ako dočekam sutra“, „Ispričaj mi snove“, „Gospodar igre“, „Gnev anđela“, „Krva veza“ i drugi.


„Ispričaj mi snove“ jedan je od kasnijih Šeldonovih romana (posle ovog napisao je još samo dva), objavljen 1998. godine. U pitanju je triler koji se bavi poremećajem višestruke ličnosti, tačnije slučajevima suđenja optuženima koji imaju ovaj poremećaj, ili barem tvrde da od njega boluju. Roman je zasnovan na istinitim događajima, a bazira se na Šeldonovom istraživanju ovakvih primera, kojih je samo u Americi bilo na desetine u periodu kada se autor interesovao za ovu tematiku.

Autor nas na samom početku romana upoznaje sa  tri potpuno različite žene. Ašli Peterson je uspešna mlada devojka, zaposlena u kompjuterskoj kompaniji, koja pati od manije gonjenja i ima komplikovan odnos sa ocem. Toni Preskot je drska zavodnica, sa još komplikovanijim odnosom sa majkom. Alet Piters je stidljiva umetnička duša, rođena u Rimu, koja nikada nije uspela da se ostvari kao umetnica. Sve tri će u jednom momentu biti optužene da su izvršile seriju ubistava, ali samo će Ašli sedeti na optuženičkoj klupi.

Sva ubistva su počinjena na isti način: sve žrtve su muškarci, izbodeni i zatim kastrirani. Forenzički nalazi upućuju na to da je Ašli bila prisutna na svakom od ovih mesta zločina, kao i na to da je imala seksualni odnos sa svakom žrtvom, neposredno pre ubistva. Nema sumnje da će Ašli biti osuđena, svi dokazi govore protiv nje. Postoji samo jedan problem: Ašli nije osoba koja je ta ubistva počinila, a njen advokat, Dejvid Singer, rizikovaće partnerstvo u firmi da bi to dokazao.

Ono što roman „Ispričaj mi snove“ razlikuje od tipičnih trilera jeste činjenica da je Šeldon već u prvoj polovini knjige čitaocima otvorio gotovo sve karte. Ašli je optužena i čeka je suđenje, Dejvid je prihvatio naizgled beznadežan slučaj i karijera mu visi o koncu. Čitalac je upoznat sa dijagnozom osuđene i može da pretpostavi koja od podvojenih ličnosti je „odgovorna“ za zločine. Pa ipak, uprkos tome, preokret i iznenađenje na kraju romana ne izostaju.

Iako se može reći da je roman siromašan u obradi samog sindroma podvojene ličnosti (što je priličan nedostatak, ako uzmemo u obzir da je to zamajac romana), Šeldon je upravo svojim jednostavnim stilom uspeo da stvori brzo čitljivo štivo, a privid dostupnosti informacija iskoristi tako da čitalac okreće stranice u ubeđenju da informacije koje poseduje ipak nisu tačne. Upravo su jednostavan pristup temi i odložena suspenzija ono što roman „Ispričaj mi snove“ udaljuje od studije slučaja i čini ga trilerom u pravom smislu te reči.

Ocena: 2/5

Reading Challenge: Triler (Murder Mystery)

Saturday, May 14, 2016

Čudesan život diplomiranih književnika – Alesandro Karera


Alesandro Karera je rođen 1954. godine u Italiji, gde je diplomirao teorijsku filozofiju. Profesor je italijanske i komparativne književnosti na Univerzitetu u Hjustonu, a predavao je i na univerzitetima u Njujorku i Kanadi. Objavljivao je prozu i poeziju, ali i dela iz teorije književnosti, filozofije i muzikologije, među kojima se ističu „Muzika i psiha“, „Dokle je stigao strašni sud“, „Savršena mlada“ i „Čudesan život diplomiranih književnika“.


„Čudesan život diplomiranih književnika“ je kratak roman čiji naslov verovatno govori više od bilo koje recenzije. Na ovu knjigu sam slučajno naišla, a kako sam i sama „diplomirani književnik“, podrazumevalo se da moram da je kupim i uporedim svoj „čudesni život“ sa životima junaka ovog italijanskog pisca. Naslov je obećao satiru, a roman je ispunio obećanje. Ne treba biti diplomirani književnik da bi znao kakav život očekuje ljude koji u današnje vreme odaberu ovu vokaciju.

Priča romana prati dva potpuno različita diplomirana književnika. Renato je profesor u školi koji odlučuje da u poznom životnom dobu promeni profesiju i tajno odlazi na kurs prodaje terapeutske gline. U tome mu pomaže Rino, nezaposleni diplomirani književnik koji sanja o stalnom zaposlenju, dok jedva sastavlja kraj s krajem kao korektor i autor iz senke čije tekstove potpisuju lenji (a itekako zaposleni) novinari.

Zaplet se bazira na tipičnoj komediji zabune, kada Rino zauzme Renatovo mesto, dok je ovaj na lažnom bolovanju. U čitavu tu zbrku su uključene i sestre bliznakinje od kojih je jedna doktorka koja dolazi da obiđe bolesnog Renata, a druga je striptizeta (pogađate, takođe diplomirana književnica) koja dolazi da ga oraspoloži za rođendan, ali i još nekoliko Renatovih kolega čija imena takođe počinju na slovo R (ovu ničim izazvanu aliteraciju ćemo pripisati profesionalnoj deformaciji autora). Takođe, tu je i vlasnik kineskog restorana za kog Rino smišlja poruke za „kolačiće sudbine“, ali i junačka odbrana jedne škole...

Da li je u pitanju komedija? Jeste. Koliko će vas oraspoložiti? Nisam sigurna, naročito ako ste po struci isto što i junaci ovog romana, ili, da budemo iskreni, ponosni vlasnik diplome bilo koje humanističke nauke. Ova knjiga je univerzalnija nego što mislite. Sa jedne strane, reći će vam sve ono što vam je okolina govorila kada ste odlučili da upišete baš taj fakultet, a sa druge strane, možda će vam laknuti (ili vas potpuno obeshrabriti) kada saznate da sudbina diplomiranih književnika nije ništa bolja ni u Italiji, kolevci humanizma i renesanse.

„Jedan nezaposleni diplomirani književnik je prizor koji kida i najtvrđa srca. Jedan nezaposleni diplomirani književnik je neko ko je pošao autoputem života, pogrešno sledio putokaze za radove u toku i sada ne zna više kako da se opet vrati na pravi put. Ništa na svetu nije toliko beskorisno kao nezaposleni diplomirani književnik. Asteroid koji je ispao iz svoje galaksije ima više razloga da egzistira nego nezaposleni diplomirani književnik. Jedan neuron koji živi milijarditi deo sekunde više doprinosi univerzumu nego nezaposleni diplomirani književnik. Jedna jalova genetska mutacija zadovoljnija je svojom ulogom u evoluciji vrste od jednog nezaposlenog diplomiranog književnika.“

Hvala od srca, gospodine Karera.

Ipak, nije sve tako crno. Ovo je knjiga koja, uprkos povremenim niskim udarcima i mračnim opaskama, odiše optimizmom. U skladu sa pravilima klasične komedije, priča ima srećan kraj i poručuje da ne treba odustati od svojih snova, jer za svakoga na ovom svetu postoji mesto, ali i šansa, pa čak i za jednog nezaposlenog diplomiranog književnika.

Ocena: 3.5/5

Reading Challenge: Glavni junak sa kojim deliš profesiju 

Wednesday, May 11, 2016

Mesečni favorit – APRIL


Eto prođe i april (a vala i pola maja), a moj dvorišni kutak za čitanje i dalje čeka da ga ogreje sunce. No, ružno vreme je, kako se čini, ipak imalo znatan uticaj na moju brojku pročitanih knjiga u aprilu. Ono po čemu je april meni bio poseban jeste po tome što sam u ovom mesecu odlučila da sebi uskratim kupovinu knjiga, kako bih konačno smanjila gomilu nepročitanih knjiga koje već posedujem. Tome u prilog je išla i činjenica što je moja lokalna biblioteka trenutno zatvorena zbog popisa, tako da sam bila lišena iskušenja i u tom pravcu. Zabrana kupovine prestaje u maju (bliži mi se rođendan, a jasno je šta to znači), tako da ne sumnjam da će se nepročitana gomilica vratiti u svoje pređašnje stanje, ali ne možete reći da se nisam bar malo potrudila da budem odgovorna i razumna odrasla osoba.

Dakle, spisak (hronološki) pročitanih knjiga u aprilu:

1. „Legenda“, Mari Lu
5. „Borilački klub“, Čak Palahnjuk
6. „Čudesan život diplomiranih književnika“, Alesandro Karera
7. „Ispričaj mi snove“, Sidni Šeldon

Vi, koji već neko vreme pratite blog, verovatno već znate da kada vidite Saramaga na listi pročitanih knjiga, nema baš mnogo dileme oko toga koja će knjiga poneti titulu mesečnog favorita. Naravno, u pravu ste i titula naj knjige u aprilu ide upravo romanu „Udvojeni čovek“. ALI, da stvari ne bi bile baš potpuno predvidive i dosadne, ovog meseca bih izdvojila još jedan roman koji sam sasvim slučajno otkrila i koji je na mene ostavio poseban utisak. U pitanju je distopijski roman „Doli Siti“, izraelske autorke Orli Kastel-Blum. Ovom prilikom želim još jednom da se zahvalim izdavačkoj kući Clio jer su mi ovaj roman preporučili i poslali, kao i izdavačkoj kući Evro Book, zahvaljujući kojoj ste imali šansu da osvojite knjigu „Ja sam Malala“. I naravno, da ne zaboravim, ukoliko ste propustili neku od recenzija iz aprila, klik na naslov sa spiska će vas odvesti do iste.

Koju knjigu biste vi izdvojili kao aprilski favorit? Jeste li čitali neku od knjiga koje sam navela? Pišite utiske i preporuke!

Do sledećeg posta,

Stš <3

Friday, May 06, 2016

KZM kutija – maj


Juče me je, umesto paketa, sačekao čuveni „žuti kartončić“ iz pošte, pa sam ceo dan cupkala i čekala 16h da odem po pošiljku i vidim kako se ovog meseca pokazala Knjižara za mlade, sa svojom drugom KZM kutijom. Kada sam stigla kući, navukao se neki crni oblak tačno iznad mog dvorišta i objasnio mi da ću predstavljanje sadržaja morati da ostavim za neki sunčaniji dan. Takva sam vam ja, ne pristajem na fotke bez prirodnog svetla.



Prva kutija mi se nije dopala (sadržaj kutije pogledajte OVDE), ali dobila sam uverenje da će druga biti bolja i odlučila sam da im pružim još jednu šansu. I stvarno, jeste bolja.

Prva stvar koja me je oduševila jeste papir u koji je bila umotana kutija. Crni sa belim tufnama, kao specijalno za mene izabran! Na moju veliku žalost, to ne mogu da vam pokažem (ali smatram da ste dovolljno maštoviti da zamislite crni papir sa belim tufnama) jer su gospoda iz pošte izgleda igrala „između dve vatre“ sa mojom kutijom, tako da je stigla ulupana i pocepanog papira, ali srećom, sve stvari unutra su ostale čitave. A te stvari su:

Prvo i osnovno, knjiga koju smo ovog meseca dobili je „Multiverzum“ Leonarda Patrinjanija u izdanju Evro Booka. U pitanju je young adult fantastika, a evo šta kaže sinopsis:


Aleks živi u Milanu, Dženi u Melburnu. Oboje su šesnaestogodišnjaci. Njihov život ujedinjuje jedna tanka nit: Aleks i Dženi komuniciraju pomoću telepatije. Prilikom jedne od tih neočekivanih i nesvesnih razmena poruka, odlučuju da se sastanu. Aleks odlazi na dug put, u Australiju. Ipak, na plaži Altona, ugovorenom mestu sastanka, od Dženi nema ni traga ni glasa... zato što Aleks i Dženi žive u paralelnim dimenzijama, a u njenoj je on neki drugi momak, neki drugi Aleks. U njegovoj dimenziji Dženi je mrtva već šest godina. Multiverzumu preti razaranje, nestajanje. Jedino njihova ljubav može da spase svet od neizbežnog.

Znate da ja nisam baš luda za young adult fantastikom, ali meni ovo stvarno zvuči zanimljivo. I taman sam krenula na Goodreads, da se dodatno informišem, kad tamo vidim da je u pitanju prva knjiga istoimene trilogije. Što samo po sebi ne bi bilo toliko problematično da je izdavač odlučio da prevede i ostala dva dela.

Ovakva kutija sigurno ne bi bila potpuna da u njoj ne dobijemo barem jedan bukmark. A dobili smo dva! Ovog puta to su obeleživači specijalno napravljeni za paket. Oba obeleživača sadrže citate iz romana „Amor Delirija“ i baš lepo izgledaju.

Maca je odabrala ovaj.

Dobili smo još jedan citat („Otimanje“, Duško Sikimić) u slatkom minimalističkom ramu koji se može upotrebiti za uramljivanje bilo koje fotografije, ako vam se kojim slučajem citat ne dopada (ja već znam za šta ću da ga iskoristim). A u paketu se nalazi i keramička kasica „pužić“, idealna da u nju skupljate novac za knjige!


E sad, utisci! Nisam baš oborena s nogu, ali bolja je od prve. Prvo i osnovno, moram da pohvalim drugare iz Knjižare za mlade što su shvatili kritike kupaca konstruktivno, onako kako je i trebalo i što su oslušnuli sve što su im kupci pričali. To kažem jer sam pročitala nekoliko recenzija prve kutije i videla da smo svi otprilike imali slične zamerke. I zaista se vidi pomak u pravcu u kojem su se kretali saveti mušterija. Citati nisu izostali (i ne treba da izostanu!) ali su kreativnije predstavljeni. Ono što je prvoj kutiji nedostajalo je svakako kreativnost i originalnost, a u drugoj se već naslućuje želja da se ugodi publici i da se opravda njeno poverenje. A treća će, nadam se, biti još bolja, jer svakako može bolje.


Jeste li naručili majsku KZM kutiju? Kakvi su vaši utisci?