Uspavana i vreteno – Nil Gejmen


Nil Gejmen je britanski pisac rođen 1960. godine. Svoju karijeru započeo je kao novinar, a san iz detinjstva, da postane autor stripova, ostvario je osamdesetih godina prošlog veka. Svetsku slavu je stekao svojim serijalom The Sandman, kojim je zapečatio svoje mesto među priznatim piscima mračne fantastike. Prvi roman na koji je stvaio svoj potpis, Gejmen je pisao u saradnji sa Terijem Pračetom. U pitanju je roman „Dobra predskazanja“, objavljen 1990. godine, koji je pokazao autorov talenat za pisanje proze. Od tada, pa do danas, Gejmen niže bestseler za bestselerom: „Nikadođija“, „Zvezdana prašina“, „Američki bogovi“, „Anansijevi momci“, „Knjiga o groblju“, „Koralina“, itd. Pored pisanja stripova i proze za odrasle, Gejmen je poznat i po svojim knjigama za decu, ali i po scenarijima za filmove, serije i radio drame. Jedan je od najplaćenijih pisaca fantastike danas.


„Uspavana i vreteno“ zvanično potpada pod Gejmenov opus za mlađe čitaoce (što je mene, lično, malo iznenadilo), a objavljena je 2014. godine. Kao inspiracija za ovu priču Gejmenu su poslužile čuvene bajke „Snežana i sedam patuljaka“ i „Trnova Ružica“. Ovo nije prvi put da Gejmen inspiraciju pronalazi u bajkama. Mnoge njegove priče imaju bajkovitu notu i on često koristi već poznate motive koje na svoj način uklapa u priče i daje im potpuno novo obličje. Upravo je taj recept Gejmen primenio i u ovoj knjizi.

Glavna junakinja „Uspavane i vretena“ je neimenovana crnokosa kraljica („U ovom kazivanju nema mnogo imena“), koja u pratnji patuljaka kreće u misiju spasavanja svog kraljevstva od magije od koje čitavo stanovništvo lagano tone u san. U zamku u Akerskoj šumi zatiču staricu i uspavanu princezu i taman kada pomislite da zasigurno znate kako će se ova kratka priča završiti, Gejmen pred vas baca preokret kakvom se niste nadali.

Ono što „Uspavanu i vreteno“ već na prvi pogled čini drugačijom od brojnih novih pričanja svima poznatih priča, jesu ilustracije Krisa Ridla koje doživljaj čitanja priče podižu na sasvim novi nivo. Crno-belo-zlatni crteži, koji se nalaze na svakoj stranici knjige, toliko su efektni da na momente možda i bacaju senku na samu priču i time je stavljaju u drugi plan. No, kako je knjiga osmišljena kao ilustrovana priča, tako tekst i slike treba posmatrati kao celinu, pa je u tom pogledu kombinacija Gejmenove ideje i Ridlovog oživljavanja te ideje apsolutno dobitna kombinacija.


Posebno zanimljivo u ovoj priči jeste jaka feministička crta koju je Gejmen implementirao u svoj tekst. Za razliku od tradicionalnih bajki, u kojima su žene uglavnom prikazane kao nežne i ranjive, Gejmenova kraljica je jaka moderna žena koja ne čeka „princa na belom konju“ (štaviše, odlaže sopstveno venčanje kako bi pošla na put), već sama oblači svoju verižnjaču, uzima svoj mač i odlazi da spase svoje kraljevstvo. Ukoliko se uzme u obzir činjenica da je ova knjiga namenjena mlađoj čitalačkoj publici, onda je ovakav spoj tradicionalnog i modernog svakako pohvalan. Takođe, činjenica da je kraljica ta koja poljupcem budi uspavanu devojku svakako je šokantno i hrabro rešenje.

Gejmenova mračna, a istovremeno humoristička interpretacija dve poznate bajke često se opisuje kao pravo malo umetničko delo. Osim što je zabavna, i vizuelno je lepa, pa će svakako pronaći svoje mesto na policama ljubitelja ovakvih ostvarenja. Ukoliko volite Gejmenov stil, oduševićete se, a ukoliko se niste do sada susreli sa ovim piscem, „Uspavana i vreteno“ je sasvim dobar početak za upoznavanje.

Ocena: 4/5
Reading Challenge: Knjiga zasnovana na bajci

Izdavač za Srbiju: Laguna


CONVERSATION

4 comments:

  1. Kupila sam je na junskoj "Noći knjige", prelepe su ilustracije i sama priča je vrlo zanimljivo reinterpretirana. I mene čudi što je svrstavaju u knjige za decu, no dobro. Sa Gejmenovim opusom sam se, inače, upoznala preko "Zvezdane prašine" i dopada mi se njegov mračniji stil. Ovu knjigu, možda i zbog crno-belih pratećih crteža, ali i čitave zamisli, povezujem sa Kaningemovim "Divljim labudom", tačnije, slične su mi pomalo. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam čitala "Divljeg labuda", a planiram, sad ću malo da ga poguram na listi, hvala! :D
      Ja sam Gejmena upoznala preko Pračeta, a prvi njegov samostalni roman koji sam pročitala su "Američki bogovi", i oni su mi i dan danas favorit kad je njegov opus u pitanju. :)

      Delete
    2. Dali neko moze da mi kaze gde mogu da nagjem da kupim na staro ili novo Uspavana I vreteno.hvala

      Delete
    3. Probajte na Kupindu ili FB knjiškim grupama, možda neko ima primerak viška :)

      Delete