Svet po Garpu – Džon Irving



Džon Irving (1942) je američki pisac. Prvi roman je napisao sa 26 godina, ali uprkos dobrim kritikama, nije stekao naklonost publike. Slična sudbina je zadesila i dva naredna romana, da bi se konačno probio četvrtim i verovatno najpoznatijim romanom ,,Svet po Garpu” (1978) koji je ubrzo postao svetski bestseler i kulturološki fenomen. Irving je od tada napisao još deset romana, a trenutno piše još jedan čije je objavljivanje najavljeno za 2020. godinu. Živi i radi u Torontu.


,,Svet po Garpu” prati život istoimenog junaka od začeća do smrti. Samo začeće ovog junaka je prilično neobično iz čega odmah na prvim stranicama shvatamo da je pred nama jedna zanimljiva životna priča. Garpova majka, Dženi Filds, bila je bolničarka koja je za vreme rata radila na intenzivnoj nezi sa teško ranjenim vojnicima. Dženi je od malena bila neobična i nije želela ono što je vreme jednoj ženi diktiralo da treba da želi (napustila je školovanje da bi radila kao bolničarka jer je smatrala da škola ženi služi samo kao ,,priprema za brak"). Na primer, želela je da bude majka, ali nije želela da bude supruga. Možda nije oduvek znala kako da postigne tako nešto u vremenu koje ne razdvaja te dve uloge, ali rat joj je pružio priliku. I Dženi je tu priliku iskoristila.

,,U ovom svetu prljavih umova, mislila je, ili si nečija žena, ili nečija kurva – ili si na dobrom putu da postaneš jedno ili drugo. Ako se ne uklapaš u jednu od tih kategorija onda se svi trude da te ubede da s tobom nešto nije u redu. Samo što je, pomislila je, sa mnom sve u redu.”

To će biti početak knjige, autobiografije ,,Seksualno sumnjiva” koja će proslaviti Dženi Filds širom Amerike, posebno u feminističkim krugovima koji će od nje napraviti svojevrsnog idola. Čitav Garpov život biće obeležen snažnom ličnošću majke, njenom književnom slavom (koja će baciti senku na njegovo pisanje), njenim stavovima, čak i njenom smrću. Garp odrasta u ambulantnom aneksu škole Stiring koju će i sam pohađati sve dok ne napuni sedamnaest godina i izrazi želju da ode u Beč. Dženi će ovu ideju prihvatiti oberučke i, sasvim suprotno Garpovim planovima, poći će sa njim. Tamo će napisati svoj prvi roman ,,Pansion Grilparcer” koji mu neće doneti slavu kakvoj se nadao, makar ne ni približnu onoj koja je pratila njegovu majku. I dalje će ostati poznat kao sin Dženi FIlds.

Odvajanje od majke, ipak, neće značiti samostalnost, štaviše, Garp će i nakon ženidbe nekako ostati u senci svoje žene. Neće odustati od pisanja, naprotiv, ali će, zbog prirode posla preuzeti ulogu domaćice. Uspeh će, ironično, doživeti tek nakon stravične porodične tragedije koja će pogurati njegov novi roman. Izdavač je iskoristio priliku da njegovo delo reklamira tragedijom koju je pisac doživeo. Garp više neće biti poznat kao sin feministkinje Dženi Filds već kao slomljeni otac koji je izgubio dete.

Nemoguće je prepričati ,,Svet po Garpu”, baš kao što je nemoguće i prepričati jedan život. Irvingov roman je izuzetno slojevit. On pripoveda o životu Dženi Filds, o Garpu i njegovoj porodici i još sijaset živopisnih sporednih likova kakve ne srećete često u književnosti, kao što je grupa žena koja nakon silovanja jedne devojčice kojoj je silovatelj odsekao jezik (uveren da će je to sprečiti da ga oda, zaboravljajući pritom da devojčice u njenim godinama umeju da pišu) proglašava sebe elendžejmsijankama (po imenu devojčice Elen Džejms) i dobrovoljno odseca sebi jezik u znak protesta (postoji među njima, doduše, i ona razumnija grupa koja se prosto zavetovala na ćutanje). Iako je glavni junak romana muškarac, ,,Svet po Garpu” vrvi od jakih ženskih karaktera koji obeležavaju Garpov život, pogled na svet i tokom čitanja romana izbijaju u prvi plan. Jak ženski karakter bio je razlog što je Garp došao na svet, ali i razlog što je s njega prerano otišao.

 ,,Svet po Garpu” je svet rata, ekonomskih kriza, previranja u srednjem staležu, svet seksualnih i feminističkih revolucija, svet mašte, književnosti, groteske i crnog humora. To je svet pun ekstrema, nasilja, apsurda i tragedije, a opet nekako vedar i prijemčiv. Kada ga pročitate shvatićete da je s razlogom proglašem kultnim književnim delom. U njemu je svakodnevni život prikazan kroz prizmu jednog pisca, čoveka koji je ostao običan uprkos svim neobičnim okolnostima u kojima je živeo. I kao takav, taj svet je obojen različitim nijansama tuge i vedrine, skoro pa olako shvaćen jer ,,u svetu po Garpu, svi smo mi neizlečivi”.

Ocena: 5/5
Izdavač: Laguna

CONVERSATION

4 comments:

  1. Drago mi je da ti se svideo. Uglavnom su pozitivni komentari vezani za ovo delo. Ja sam sebe častila tom knjigom pre desetak dana koristići Lagunin rođendanski popust. Jeste mi podeblja, ali me jako intrigira... 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, mogla je da bude malo kraća, ništa joj ne bi falilo, ali rešila da sam da ovog puta ne cepidlačim :D Stvarno je dobra, nadam se da ćeš uživati u čitanju. I obavezno javi utiske kad završiš :)

      Delete
  2. Mnogo mi se sviđa sve nagovešteno. Moram da pročitam - istina, kada ću, ne zna se, ali hoću, obavezno. Čini mi se da je ovo baš po mom ukusu. Hvala ti na odličnoj recenziji!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obavezno je stavi na spisak. Vredi utrošenog vremena :)

      Delete