Monthly favorite – mesec AVGUST

Stigao je i septembar, što znači da je vreme za nove mesečne favorite! Ovog puta sa malim zakašnjenjem zbog privatnih obaveza, ali nikada nije kasno za dobru preporuku. J

 Evo knjiga koje sam pročitala u avgustu:

1. „Beli očnjak“ – Džek London
2. „Nikom ni reči“ – Harlan Koben
3. „Zapisi o prodavcu krvi“ – Ju Hua
4. „Sati“ – Majkl Kaningem
5. „The Perks of Being a Wallflower“ – Stephen Chbosky
6. „Bela garda“ – Mihail Bulgakov



Moj favorit za ovaj mesec je (verovatno očekivano) roman Majkla Kaningema „Sati“, piščev omaž Virdžiniji Vulf. Ovaj roman se oslanja na čuveni roman „Gospođa Dalovej“, ali čitaoci koji su upoznati sa životom i delom britanske autorke, svakako će pronaći aluzije na još neka njena dela. O ovom romanu sam već pisala na blogu, tekst možete pročitati klikom OVDE.

Ukoliko niste čitali „Sate“, ja vam ovaj roman toplo preporučujem. A ukoliko ste ipak čitali „Sate“, a prethodno niste pročitali „Gospođu Dalovej“, eto domaćeg zadatka!



Po Kaningenovom romanu je 2013. godine snimljen istoimeni film, sa Meril Strip, Nikol Kidmen i Džulijen Mur u glavnim ulogama. Ako (kao ja) volite ekranizacije knjiga, obavezno ga pogledajte. Ja sam film pogledala pre nego što sam pročitala knjigu, što zaista retko činim, ali to mi nije smetalo da uživam u romanu. „Sati“ su roman toka svesti, koji se teško može preneti na platno, tako da, ukoliko ste pogledali film, nema potrebe da očajavate, roman će vam se učiniti kao sasvim logična dopuna za filmsku adaptaciju i upotpuniće doživljaj. S obzirom na količinu intertekstualnosti u delu, činjenica da znate (ili pretpostavljate) kako će se roman završiti ne utiče na samo čitanje, i to je upravo jedan od faktora koji ovaj roman čine vanrednim u modernoj književnosti.

Šta ste vi čitali ovog leta? Preporučite svoje favorite!




CONVERSATION

4 comments:

  1. Demijan, Soba sa pogledom, Farenhajt 451 i Šarlotina mreža :)
    Beli očnjak sam pocinjala par puta ali iz nekog razloga nisam nikad nastavila.
    Sati deluju kao dobro štivo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Sati" su odlično štivo!
      Nisam čitala "Šarlotinu mrežu", a planiram već dugo. :)

      Delete
  2. Hvala na preporukama. Takođe, volim ekranizaciju knjiga, pa mi sada i jedno i drugo deluju dosta zanimljivo. Naravno, zna se, knjiga ide prva :)

    ReplyDelete