Mesečni favorit – februar


Prođe i ovaj kratki mesec ljubavi, što znači da nam je proleće tu iza ćoška! Iako imam utisak da sam čitavog meseca čitala Mičelove „Nevidljive sate“, Goodreads kaže da nije baš tako. Evo februarske liste:

4. „Nevidljivi sati“, Dejvid Mičel
5. Snoopy Come Home: A Peanuts Book, Charles M. Schulz
6. „Pijanista“, Alesandro Bariko

Februar je, u mom slučaju, više bio mesec smeha, nego mesec ljubavi i obeležili su ga neki veoma uspešni (i neki ne tako uspešni) komični naslovi, od kojih svakome preporučujem čitanje Kišona i Snupija, i to kao dela koja sigurno nećete pročitati samo jednom u životu. Isto važi i za „Pijanistu“, iako je u pitanju malo ozbiljnija tema. Sve su to odlične, a kratke knjige koje možete pročitati za jedno popodne.

Kao mesečni favorit ipak izdvajam roman Marije Sempl „Gde si nestala, Bernadeta“. Ovo je jedna od onih knjiga koje viđate na svakom ćošku (i bookstagram profilu), ali mislim da je u ovom slučaju popularnost knjige opravdana. Ukoliko ste propustili da pročitate recenziju, nikakav problem, samo kliknite OVDE.

Kao što je februar etiketiran kao „mesec ljubavi“, tako ćemo mart etiketirati kao „mesec žena“, što nas dovodi do nekih malih planova za predstojeći mesec na blogu. Osim čitalačkog izazova u kojem već učestvujem, odlučila sam da krenem sa još jednim, ličnim, mesečnim izazovom i da u martu čitam isključivo dela ženskog pera. Sezonu ženskog pisma otvara Tea Obreht i njen roman „Tigrova žena“, o kojem ćete uskoro čitati na blogu. Ovim nastavljam čitanje knjiga koje sam dobila u razmeni knjiga („Pijanista“ je bio prvenac). Za sam Dan žena očekujte specijalni, malo drugačiji post. Pratite blog i društvene mreže da vidite o čemu se tačno radi. J

Šta ste vi lepo čitali u februaru? Imate li običaj da sebi postavite tematske čitalačke izazove? Imate li svoju omiljenu autorku? Komentarišite i preporučujte!

Do sledećeg posta,
Vaša Stš!


CONVERSATION

10 comments:

  1. Replies
    1. Viđam tu knjigu svugde po instagramu, čula sam podeljene kritike, a baš me je zainteresovala. :)

      Delete
  2. Ja sam, moram priznati, u februaru opet pročitala Mortal Instruments knjige i prateće pripovetske, nisu baš u skladu sa mojim godinama, ali me takvo štivo opušta. I Salemovo sam progutala u jednom dahu, polako otkrivam Kinga, ranije se nismo "družili". :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam nekako zaobišla Kinga, pročitala sam svega par knjiga (Vreća kostiju, Crna kuća, Talisman... i možda još nešto?), tron horora je, u mojim tinejdžerskim danima, pripao Barkeru, i nikako da ga sa nekim podeli :D

      Delete
  3. Trenutno u torbi Danilo Kis Enciklopedija mrtvih a pored kreveta Mario Puzo Porodica nebitno da li negdje putujem ili odmaram uvek imam spremnu knjigu za čitanje

    ReplyDelete
  4. Bas sam se obradovala kad sam videla da si postavila Kisona na Instagramu :) Ja sam u februaru citala Ring Lardnera You know me Al i odlicno se zabavljala a onda sam putem Vikipedije saznala da je Ernest Hemingvej u mladosti koristio pseudonim Ring Lardner Jr. pa me to povuklo da procitam Kome zvoni zvono i opet se zaljubim u Hemigveja. I knjiga koju sam pocela u februaru a zavrsavam u martu je preporuka finog coveka sa polovnim knjigama Ocevi i deca, Turgenjev.
    p.s. prikljucujem se tvom izazovu za mart i citanju zenskih pisaca i jedva cekam da cujem tvoje preporuke. Sto se tice mojih Virdzinija Vulf i Agata Kristi :)

    ReplyDelete
  5. Ako ti se dopadne Turgenjev, pronađi i "Lovčeve zapise" :)
    Baš mi je drago što se pridružuješ izazovu! Ja sam se obezbedila knjigama iz biblioteke, tu su (za sada) Margaret Atvud, Toni Morison i Silvija Plat, pa ako bude vremena, nastavljam sa Mirjanom Đurđević (koju zaista svima preporučujem), a za dalje ćemo već videti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silviju Plat imam u planu dugo , mislim da je idealan povod da pocnem da je citam. Javim na kraju meseca sta sam sve od tvojih preporuka uspela da procitam, posto su odlicne!

      Delete
    2. "Stakleno zvono" mi je jedna od omiljenih knjiga, nju svakako preporučujem. Jedva čekam spisak i utiske. I hvala na lepim rečima <3 :)

      Delete