Čudesan život diplomiranih književnika – Alesandro Karera


Alesandro Karera je rođen 1954. godine u Italiji, gde je diplomirao teorijsku filozofiju. Profesor je italijanske i komparativne književnosti na Univerzitetu u Hjustonu, a predavao je i na univerzitetima u Njujorku i Kanadi. Objavljivao je prozu i poeziju, ali i dela iz teorije književnosti, filozofije i muzikologije, među kojima se ističu „Muzika i psiha“, „Dokle je stigao strašni sud“, „Savršena mlada“ i „Čudesan život diplomiranih književnika“.


„Čudesan život diplomiranih književnika“ je kratak roman čiji naslov verovatno govori više od bilo koje recenzije. Na ovu knjigu sam slučajno naišla, a kako sam i sama „diplomirani književnik“, podrazumevalo se da moram da je kupim i uporedim svoj „čudesni život“ sa životima junaka ovog italijanskog pisca. Naslov je obećao satiru, a roman je ispunio obećanje. Ne treba biti diplomirani književnik da bi znao kakav život očekuje ljude koji u današnje vreme odaberu ovu vokaciju.

Priča romana prati dva potpuno različita diplomirana književnika. Renato je profesor u školi koji odlučuje da u poznom životnom dobu promeni profesiju i tajno odlazi na kurs prodaje terapeutske gline. U tome mu pomaže Rino, nezaposleni diplomirani književnik koji sanja o stalnom zaposlenju, dok jedva sastavlja kraj s krajem kao korektor i autor iz senke čije tekstove potpisuju lenji (a itekako zaposleni) novinari.

Zaplet se bazira na tipičnoj komediji zabune, kada Rino zauzme Renatovo mesto, dok je ovaj na lažnom bolovanju. U čitavu tu zbrku su uključene i sestre bliznakinje od kojih je jedna doktorka koja dolazi da obiđe bolesnog Renata, a druga je striptizeta (pogađate, takođe diplomirana književnica) koja dolazi da ga oraspoloži za rođendan, ali i još nekoliko Renatovih kolega čija imena takođe počinju na slovo R (ovu ničim izazvanu aliteraciju ćemo pripisati profesionalnoj deformaciji autora). Takođe, tu je i vlasnik kineskog restorana za kog Rino smišlja poruke za „kolačiće sudbine“, ali i junačka odbrana jedne škole...

Da li je u pitanju komedija? Jeste. Koliko će vas oraspoložiti? Nisam sigurna, naročito ako ste po struci isto što i junaci ovog romana, ili, da budemo iskreni, ponosni vlasnik diplome bilo koje humanističke nauke. Ova knjiga je univerzalnija nego što mislite. Sa jedne strane, reći će vam sve ono što vam je okolina govorila kada ste odlučili da upišete baš taj fakultet, a sa druge strane, možda će vam laknuti (ili vas potpuno obeshrabriti) kada saznate da sudbina diplomiranih književnika nije ništa bolja ni u Italiji, kolevci humanizma i renesanse.

„Jedan nezaposleni diplomirani književnik je prizor koji kida i najtvrđa srca. Jedan nezaposleni diplomirani književnik je neko ko je pošao autoputem života, pogrešno sledio putokaze za radove u toku i sada ne zna više kako da se opet vrati na pravi put. Ništa na svetu nije toliko beskorisno kao nezaposleni diplomirani književnik. Asteroid koji je ispao iz svoje galaksije ima više razloga da egzistira nego nezaposleni diplomirani književnik. Jedan neuron koji živi milijarditi deo sekunde više doprinosi univerzumu nego nezaposleni diplomirani književnik. Jedna jalova genetska mutacija zadovoljnija je svojom ulogom u evoluciji vrste od jednog nezaposlenog diplomiranog književnika.“

Hvala od srca, gospodine Karera.

Ipak, nije sve tako crno. Ovo je knjiga koja, uprkos povremenim niskim udarcima i mračnim opaskama, odiše optimizmom. U skladu sa pravilima klasične komedije, priča ima srećan kraj i poručuje da ne treba odustati od svojih snova, jer za svakoga na ovom svetu postoji mesto, ali i šansa, pa čak i za jednog nezaposlenog diplomiranog književnika.

Ocena: 3.5/5

Reading Challenge: Glavni junak sa kojim deliš profesiju 

CONVERSATION

2 comments:

  1. Hvala na prikazu, zaintersovala si me.:)
    Doduše, već i sam "nezaposleni književnik"= kolega, dovoljan je da privuče pažnju.:)))

    ReplyDelete