Obožavateljka (Fangirl) – Rejnbou Rauel


Rejnbou Rauel je američka književnica rođena 1973. godine. Javnosti je poznata kao autorka romana za omladinu, iako u svom opusu ima i dva romana za odrasle čitaoce. Njena dela namenjena tinejdžerima su, međutim, ono što joj je donelo svetsku popularnost. Romani „Obožavateljka“, „Eleonora i Park“ i „Carry On“ spadaju među najpopularnije i najprodavanije romane iz ovog žanra.


„Obožavateljka“ (Fangirl) je roman o Kat, povučenoj tinejdžerki sa vrlo interesantnim hobijem. Naime, Kat je, uz malu, ali vrednu pomoć svoje sestre bliznakinje Rine, jedna od najuspešnijih autorki fanfikcije o Sajmonu Snou, glavnom junaku istoimene čarobnjačke sage (očigledna aluzija na Harija Potera). Kat i Rina su veoma bliske. Kako su odrasle bez majke, koja ih je napustila još dok su bile devojčice, Kat je u Rini pronašla utehu i svog najboljeg i jedinog prijatelja. Prema tome, nije baš iznenađujuće što će joj odlazak na koledž i Rinina želja da ne dele sobu u domu, pomalo uzdrmati tlo pod nogama. Ne samo da će prvi put morati da krene kroz svet sama, već će, zbog udaljenosti koledža od doma, morati da ostavi oca, a on se ponekad ne snalazi baš najbolje. Takođe, poslednji roman o Sajmonu Snou samo što nije objavljen, što znači da Kat mora staviti tačku na svoju verziju događaja i to pre nego što to učini autorka originala. A kao da sve to što joj se događa nije i više nego dovoljno, izgleda i da se malo zaljubila...

Pisanje fanfikcije je odavno uzelo maha u svetu i gotovo da nema popularnog fiktivnog univerzuma koji nema svoj fandom. Pod fanfikcijom se podrazumevaju, kao što i sam naziv kaže, priče fanova koje se u načelu oslanjaju na original, prateći njegove junake i odvijajući se u univerzumu koji je već stvoren, ali koje neretko dobijaju sasvim drugačiji tok od onog koji je osmislio autor. U fanfikciji je sve moguće: možete oživeti svog omiljenog junaka, podariti mu savršenog ljubavnog partnera, dati prostora nekom sporednom junaku koji vam je privukao pažnju ili, recimo, promeniti kraj priče kojim niste zadovoljni.

Upravo je to ono čime se Kat bavi i u čemu je veoma uspešna. Njene priče, na jednom od sajtova posvećenih fanfikciji, imaju ogroman broj pregleda na dnevnom nivou, ali i svoju sopstvenu armiju fanova. Katina opsednutost Sajmonom toliko je jaka da izgleda kao da ona više nije u stanju da napiše bilo šta što nema direktne veze sa njim. A to jednom studentu koji pohađa kurs kreativnog pisanja može predstavljati problem.

Iako je pisanje o Sajmonu centar Katinog života, a možda i centralna tema romana (u romanu se naizmenično sa pričom o Kat pojavljuju i odlomci iz romana i Katinih priča), „Obožavateljka“ je ipak mnogo više od toga.

Ovo je prava tinejdžerska priča o odrastanju, i svemu onome što tinejdž period života sa sobom nosi: prva ljubav, muke adolescencije, odnosi sa porodicom i prijateljima, uklapanje u novo društvo, povremene anksioznosti, itd. Ali pre svega, ovo je priča o pronalaženju sopstvenog mesta u svetu i pokušaju održavanja balansa između odrasle osobe i deteta u sebi.

Za razliku od većine romana u okviru ovog žanra, u središtu priče nije neka dramatična tema (Rauelova se poigrava sa mogućnostima, pa tako Kat i Rinu majka prosto napušta posle razvoda, a o njima brine samohrani otac), već život kakav je poznat većini čitalačke publike. Kat je, uprkos svojim „bubicama“ (a svako od nas ima sopstvene „bubice“), sasvim uobičajena tinejdžerka, a dečko u koga je zaljubljena je definicija „momka iz komšiluka“. Upravo je ta mogućnost poistovećivanja sa junacima, kao i lakoća uz koju se priča čita, ono što je ovaj roman učinilo toliko prijemčivim i osvojilo milione čitalaca širom sveta – kako onih koji trenutno prolaze kroz haos tinejdžerskih godina, tako i one koji su taj haos već ostavili iza sebe (ali ga se vrlo dobro sećaju).

Ocena: 3/5

Izdavač: Dereta

CONVERSATION

4 comments:

  1. Od Rauelove sam čitala "Eleonoru i Parka", simpatičan romančić, dopao mi se. Hvala na prikazu, ovo takođe deluje zanimljivo, uvek volim da se opustim i prisetim sopstvenog sazrevanja kroz kvalitetan tinejdž-roman. Preporučujem ti "Spasavanje Frančeske", malo me ovaj zaključak podsetio na odlike i te priče. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pravo da ti kažem, planiram malo da odmorim od YA knjiga :D Ali videla sam da si pisala o "Spasavanju", nisam imala vremena da pročitam tekst (ali hoću). Uzeću preporuku u obzir kad se uželim tinejdž štiva :)

      Delete
    2. Moram priznati da sam ja dugo izbegavala ovaj žanr, dok letos nisam imala obavezu da se, za potrebe projekta biblioteke i prikaza koje sam pisala, upoznam malo bliže sa nekoliko knjiga...prijatno sam se iznenadila, mada, istina, zaista dođe do zasićenja posle nekog vremena i broja.:)
      Možda je najveći utisak na mene ostavila "Daću ti sunce".

      Delete
    3. Moj favorit je "Na posebna te vodim mesta". To je stvaaaarno divna knjiga (a YA na mene ostavlja generalno mlak utisak). I "Čudo", mada nisam sigurna da je to baš YA :) Pisala sam o obe, pa ako nisi čitala, a hoćeš da se opuštaš, eto moje preporuke :)

      Delete