Mesečni favorit - jun

Prođe još jedan letnji mesec kako ne živim na moru i mogu vam reći da se to vrlo vidi na meni. U mesecu kada većina ljudi puni baterije, moj punjač kao da je zakazao. Najlakše je za to okriviti visoke temperature, ali nema smisla da se na to vadim, jer ja sa vrućinom nemam problem. Ja sam vam jedna od onih osoba koja će uvek izabrati plus umesto minusa, i koja će uvek imati ćebence pri ruci ako neko odluči da uključi klimu. Dakle, nije to razlog zbog kojeg nikako da se pokrenem.



Ovo stanje katatonije odrazilo se i na čitanje, pa sam se čitav mesec borila sa čitalačkom blokadom, iz koje i dalje nikako da isplivam. Jedino što me je motivisalo jeste pomisao na to da, ukoliko ne uzmem knjigu u ruke, post o mesečnim favoritima neće baš imati mnogo smisla. Moj savet svima je da se protiv ovakvih blokada može boriti isključivo čitanjem, i to čitanjem nečega što volite, ali ako u obzir uzmemo činjenicu da se trenutno mučim sa Saramagom, onda znamo da je situacija alarmantna i da je u pitanju opasna kriza!

U junu sam, dakle, pročitala tri knjige i jedan strip, što baš i nije zavidna brojka.  To su (hronološki):

1.              Dare to Disappoint: Growing Up in Turkey – Ozge Samanci
2.              Dragonfly In Amber – Diana Gabaldon
3.              Amerika – Franc Kafka
4.              Devojka koja je spasla kralja Švedske – Junas Junason

Sve do jedne odlične knjige (osim stripa Ozge Samanci koji je bio sasvim ok, ali me nije preterano oduševio) i koje svima toplo preporučujem. Favorit za ovaj mesec će ipak biti Dragonfly In Amber, drugi deo serijala Outlander, koji definitivno postaje moj omiljeni serijal ikada i o kojem ćete imati priliku da čitate u sledećem postu (post o prvoj knjizi serijala vas čeka OVDE). Još jedna stvar koja ovu knjigu pozicionira visoko ovog meseca, jeste ta što je u pitanju roman od skoro 1000 strana, tako da sama pomisao na to malo olakšava trenutnu krizu u kojoj se nalazim (kada malo bolje razmislite, to je kao da sam pročitala 2-3 “standardne knjige”). I jedva čekam da se bacim na sledeću.

Koje ste knjige vi čitali ovog meseca? Kako se borite protiv čitalačkih blokada? Pišite svoja iskustva u komentarima, pomozite drugu u nevolji!

Do sledećeg posta,

Vaša Stš <3



CONVERSATION

10 comments:

  1. Kada "presisam", jednostavno ne citam ili uzmem nesto sto znam da ce mi se sigurno dopasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni ni omiljeni pisac ne pomaže, dakle mala pauza je neminovna. :(

      Delete
  2. Jao, mislila sam da sam jedina koja hvata cebence ili se oblaci toplije kada se pusti klima :D takodje nemam problem sa vrucinom, svi oko mene se zale kako im je toplo a meni je eto skroz ok... S obzirom da se mucis sa citalackom blokadom, tri knjige uopste nije mala brojka, a jedna od 1000 str se moze racunati kao 2-3 redovne, sto i sama kazes ;) Ne daj se, nadam se da ce uskoro proci :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! <3

      Mi zimogrožljivci definitivno treba da se ujedinimo i svi kolektivno se odselimo u toplije krajeve! :)

      Delete
  3. Ja sam posle treće ili četvrte knjige Outlander odustala, kada su promenili kontinent boravka. :D
    Ja sam tokom prošlog meseca bila isto u nekoj vrsti čitalačke blokade, pa sam čitala svakakve stvari, poput Igre gladi i Sumraka, čisto da kažem da mi se mozak iole aktivirao. :D
    Zato su mi serije i filmovi bili u fokusu. Odgledala sam The Handmaid's Tale i Big Little Lies, obe fantastične, pa sam pročitala i knjigu BLL sada u julu, tako da mi je jul definitivno mnogo zanimljivije i kvalitetnije počeo. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Videćemo kako će da napreduje odnos sa Outlanderom, za sada smo u ljubavi, ali iskustvo nas uči da ti beskrajni serijali obavezno u nekom momentu počnu da gube na kvalitetu ili prosto zamore. Zato pravim pauzu između čitanja svake knjige, doziram :)

      Mislim da je krajnje vreme da i ja malo pređem sa lakšom literaturom, zaređala sam sve neke ozbiljne knjige (doduše, ja takve knjige volim), red je da malo odmorim mozak, možda pomogne. Junason me je malo razmrdao, mada ni on uopšte nije naivan, kada krene da zatrpava gomilom informacija o svemu i svačemu. Mislim da ću da "presečem" Saramaga nečim laganim, on svakako zaslužuje mnogo bolji tretman od trenutnog! :)

      Hvala na čitanju! :)

      Delete
  4. Odličan spisak pročitanih knjiga!:) Kvalitet uvek pobeđuje kvantitet. Što se "Outlander"-a tiče, razmišljam da li uopšte da nastavljam sa trećim delom, jer mi je drugi ostavio izuzetno dobar utisak, a iz iskustva znam da je optimalan broj sezona ili tomova TRI, posle nekako opada kvalitet i radnja biva isuviše razvučena, nisam još naišla na izuzetak...
    Kao izuzetno zomogrožljiva osoba, pridružujem se "klubu" vas kojima vrućina pada lakše od minusa. :)
    Ja sam u junu čitala svašta i uglavnom mi se sve dopalo, nekako se poslednjih godina retko desi da me knjiga razočara, pošto biram literaturu za koju pretpostavljam da neće biti gubljenje vremena. Izdvojila bih naslove "Putnik sa Cejlona", "Sitnice koje život znače", "Nevidljivi svedok" i "Kuća videla i senke". O nekima je bio prikaz, neki će tek doći na red za objavljivanje, uglavnom, zadovoljna sam.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeeej za Sitnice koje život znače! Mnogo lepa knjiga (čitaj Uvea!) :)

      Ja ću svakako nastaviti, pa ćemo da vidimo. Zanimljivo mi je, recimo, to što su na GR ocene veće sa svakom knjigom, to mi malo uliva nadu :)

      A evo, baš sam se danas dokopala "Ubistva u Akademiji nauka" od Mirjane Đurđević i odmah sam počela da je čitam (nema blokade!). Rešila sam da pauziram sa Saramagom, on zaista zahteva mnogo jaču koncentraciju od ove koju sada mogu da priuštim, a ne bih da mi to pokvari užitak :)

      Delete
  5. Meni jun takođe nije bio najbolji. Do 20. nisam ni počela da čitam nijednu knjigu, a onda sam u tih poslednjih deset dana meseca pročitala tri - Sajmon protiv zavere homosapiensa, U moru zrno soli i Iskru u pepelu. Sve tri su me oduševile, tako da je tokom juna kvalitet definitivno bio u prednosti u odnosu na kvantitet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Definitivno je do juna onda :)
      Nadam se da je jul bolje počeo :)

      Delete