Artemis Faul – Oin Kolfer


Oin Kolfer je irski pisac, rođen 1965. godine. Bio je učitelj u osnovnoj školi i radio je u nekoliko zemalja širom sveta. Njegov prvi roman, „Ben i Omar“, objavljen je 1998. godine i preko noći je posato bestseler. Široj javnosti je Kolfer danas poznat prvenstveno kao autor serijala o Artemisu Faulu.


„Artemis Faul“ je prvi roman u seriji o istoimenom junaku, objavljen 2001. godine. Roman prati mladog genija Artemisa, inače dvanaestogodišnjeg dečaka, u njegovoj velikoj misiji dolaska do vilinskog zlata. Kao sin irskog kriminalca, Artemis svoj život posvećuje nastavljanju porodične tradicije – odnosno, osmišljavanju genijalnih kriminalnih radnji. Posle nestanka Artemisovog oca, njegova majka gubi razum, te on postaje glava kuće i velelepnog imanja porodice Faul.

Nakon obimnog i detaljnog istraživanja, Artemis konačno utvrđuje da vile zaista postoje, a ono što je još važnije, da postoji i čuveno vilinsko zlato o kojem se raspreda u legendama i mitovima. Sa svojim vernim slugom Batlerom, Artemis putuje u Vijetnam gde uspeva da se dočepa vilinske svete knjige, napisane gnomskim jezikom. Artemis uspeva da dešifruje svete spise vila i na taj način dobija neophodno znanje o vilinskom životu i ritualima, ono znanje koje su vile vekovima uspešno krile od ljudi.

Glavne teme koje se provlače kroz Kolferov roman jesu pohlepa i večita borba dobra i zla. Artemis ima mnogo više novca nego što mu je neophodno, ali uvek želi još. Njegova glad zapravo nije glad za novcem, već za onim što novac simbolizuje – moć. Iako je portretisan kao genije negativac, na kraju romana iz njega isija ljudskost koja nadjačava pohlepu. Kada dobije mogućnost na ispunjenje jedne želje, on ne bira moć, za kojom toliko žudi, već lek za svoju majku.

Oin Kolfer je svoj roman šaljivo opisao kao „Umri muški“, ali sa dodatkom vilinskih stvorenja. Međutim, Kolferove vile nisu one na koje smo navikli: one su organizovane, tehnološki napredne, vojnički disciplinovane i trenirane da sačuvaju (i povrate) svoje bogatstvo i učine sve da ljudi ne saznaju za njihovo postojanje.

Čitaoci bi mogli očekivati da je univerzum Artemisa sličan onom u Hari Poteru, na primer, ali to ipak nije slučaj. U ovoj knjizi gotovo da nema magije kao takve. Kolferove vile su, da tako kažem, mnogo savremenije od onih koje obično srećemo u književnosti ovog tipa. Ove vile su opake i naoružane (i to ne čarobnim štapićima i vilinskim prahom), a često i psuju – ne eksplicitno, naravno, s obzirom na to da je ovo ipak štivo namenjeno mlađim čitaocima – autor kao psovku uvek koristi jednu jedinu reč (D’Arvit) za koju kaže da je neće prevesti, jer bi olako mogla podleći cenzuri. Nasilje u romanu je takođe prilično eksplicitno, ali ono danas ipak nije tako strano mladoj publici.

Pored Artemisa, u knjizi postoji još nekoliko snažno okarakterisanih likova za koje ćitalac može da se veže. Najpre, tu su Artemisov telohranitelj Batler i njegova sestra Džulijet, zatim Holi Šort, vilinska predstavnica organa reda i koja je uzgred i praunuka Kupidona, komandir Rut, glavnokomandujući u misiji protiv Artemisa Faula, kao i kentaur Ždrebac, stručnjak za tehniku i neslane šale.

Zbog ovako portretisanih likova, čitaocu je teško da zauzme stranu. Kroz ceo roman sam se pitala kakav rasplet nam je pripremio autor: jasno je da su vile „pozitivci“, pa samim tim ne mogu da izgube bitku, kao i to da je Artemis uveden u priču kao harizmatični negativac, ali s obzirom na to da znamo da postoji čitav serijal o njemu, jasno je bilo da neće biti tek tako pobeđen. Imala sam neke pretpostavke o razrešenju situacije (i bila sam na dobrom tragu), ali o tome neću pisati, kako vam ne bih upropastila efekat mogućeg iznenađenja, ukoliko ikada odlučite da pročitate ovaj roman.

Ovo je roman koji bi svojim sadržajem sigurno zabavio mlađu publiku (što pokazuje njegova ogromna popularnost, kako kod nas tako i u svetu), ali ni stariji čitaoci ne bi trebalo da ga odbace kao naivnu knjigu za decu. Ukoliko volite Gejmena, na primer, verovatno ćete uživati i u Kolferovom stilu. Roman je kratak, zabavan i brzo se čita, pa ako vas je ovaj prikaz zainteresovao, a volite ovakvu vrstu književnosti, pružite mu šansu. Ukoliko ste roman već pročitali, obavezno napišite svoje utiske u komentarima!

Ocena: 3.5/5


CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment