Knjige koje morate pročitati pre nego što stignu na veliko platno




Popularni romani se svakodnevno ekranizuju, pa ljubitelji određenih naslova imaju taj luksuz da svoje omiljene priče sagledaju iz dve perspektive: piščeve i režiserove. Evo nekoliko besteselera koji uskoro stižu u bioskope. Dočekajte ih spremni, kako biste na kraju premijere sa ponosom mogli da izgovorite onu čuvenu: „Knjiga je bila bolja“.


1. Istočno od Raja – Džon Stajnbek (East of Eden) 


„Istočno od Raja“ važi za verovatno najbolji roman američkog Nobelovca i odavno je dosegao status klasika američke književnosti. Smeštena u bogatu dolinu reke Salinas u zapadnoj Kaliforniji centralna radnja spaja sudbine dve porodice – Tresk i Hemilton – čiji naraštaji nesvesno ponavljaju greh Adama i Eve i otrovno suparništvo Kaina i Avelja. U ovom savremenom klasiku Stajnbek je stvorio neke od svojih najupečatljivijih likova i istražio teme koje su ga neprestano opsedale: tajnu identiteta, neobjašnjivost ljubavi, smrtonosne posledice odsustva ljubavi.
„Istočno od Raja“ je od ranije bio inspiracija za kinematografiju, tako da najavljena ekranizacija sa Dženifer Lorens svakako neće biti prva, ali to nije razlog da se ne podsetimo ovog kultnog književnog dela pre nego što  se vrati u bioskope.

2. Devojka iz voza – Pola Hokins (The Girl On the Train) 


Prvenac Pole Hokins, „Devojka iz voza“, objavljen je u januaru ove godine i za neverovatno kratko vreme zauzeo mesto na top listama najprodavanijih naslova širom sveta. Priča ovog misterioznog trilear prikazana nam je iz perspektive tri mlade žene: Rejčel, devojke koja se neuspešno bori sa svojim alkoholizmom i koja ne može da se pomiri sa razvodom, Megan, devojkom koju rejčel posmatra iz voza i koja postaje žrtva zločina, i Ane, nove supruge Rejčelinog bivšeg muža.
Nakon što shvati da je Megan nestala, Rejčel oseća obavezu da sa policijom podeli ono što o njoj zna (ili misli da zna), ali njene dobre namere je samo uvlače u nevolje: Rejčel postaje jedna od osumnjičenih za zločin.
Roman je naišao na toliko interesovanje kod čitalačke publike da su prava za ekranizaciju gotovo odmah otkupljena. Film možemo očekivati već sledeće godine, a kao glavni glumci su najavljeni Džerad Leto, Emili Blant i Rebeka Ferguson.

3. Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu – Ranson Rigs (Miss Peregrine's Home for Peculiar Children) 


Ovaj neobični roman koji kombinuje prozu i fotografiju objavljen je još 2011. godine. Priča počinje porodičnom tragedijom zbog koje će se mladi Džejkob otisnuti na putovanje do jednog ostrva u Velsu, gde će pronaći ruševine Doma gospođice Peregrin za čudnovatu decu. Istražujući ostatke ovog zdanja, kao i fotografije koje u njemu nalazi, Džejkob shvata da da su stanovnici ovog doma bili malo više nego čudnovati, možda čak i opasni.
Priča o gospođici Peregrin i njenim  štićenicima je trilogija koju čine još i romani „Grad pustoduha“ (2015) i „Biblioteka duša“ (2015). Roman je tek nedavno osvojio čitalačku publiku širom sveta, verovatno zahvaljujući činjenici da će njegovu adaptaciju režirati, sasvim prirodno, Tim Barton. Glavne uloge u filmu, koji u bioskope stiže sledeće godine, rezervisane su za Evu Grin i Semjuela L. Džeksona.

4. Peti talas – Rik Jensi (The 5th Wave) 


Prvi talas bio je gašenje svetla. Drugi: potapanje. Treći: pomor. Četvrti: prigušivač. Sada, na početku petog talasa, Kasi beži od Drugih, od bića koja samo liče na ljudska, bića koja ubijaju sve što im se nađe na putu. Ovaj young adult roman iz 2013. godine donosi nam potpuno novu naučnofantastičnu distopiju i kao takav, već je osvojio srca čitalaca širom sveta. „Peti talas“ je prvi deo istoimene trilogije, a prate ga romani „The Infinite Sea“ i „The Last Star“.
Premijera adaptacije ovog romana najavljena je za januar 2016. godine, a glavne uloge će tumačiti Kloi Grejs Moric i Nik Robinson. Sigurni smo da će film doživeti uspeh, tako da fanovi verovatno mogu da očekuju i ekranizacije druga dva romana ove popularne trilogije.


5. Predivne ruševine – Džes Volter (Beautiful Ruins) 

„Predivne ruševine“ su Volterov šesti roman, objavljen 2012. godine. Kroz priču o mladoj glumici Volter zapravo kroz satiru kritikuje Holivud i njegove postulate.
U zabačeno seoce na obali azurnoplavog Ligurskog mora, daleke 1962, doputovala je još neproslavljena mlada glumica. Vlasnik jedinog hotela u mestu, Paskvale, zaljubljuje se u tu divnu Amerikanku. Ona je njegov san o lepoj ženi, o Americi i svetu izvan litica što okružuju njegovo selo. No ona je smrtno bolesna, i ona voli drugog.
Adaptacija „Predivnih ruševina“ najavljena je za 2016. godinu, u režiji Toda Filda, a kao glvna glumica pominje se Imogen Puts.

6. Marsovac – Endi Vir (The Martian) 

Iako je nedavno stigao u bioskope širom Srbije, mnogi će, kada saznaju da je film snimljen po knjizi američkog autora, možda poželeti da odgode gledanje filma nakon što pročitaju roman.
Priča prati Mark Vatnija, astronauta iz misije Ares, koji sticajem nesrećnih okolnosti ostaje na Marsu, a posada njegovog broda ubeđena je da je mrtav.  Vatni odlučuje da se ne preda i koristi svoje znanje da preživi na Marsu i pošalje poruku na Zemlju koja će naterati posadu da se vrati po njega i živog ga vrati na Zemlju.
„Marsovac“ je u bioskopima od oktobra, i to u režiji Ridli Skota. Glavnu ulogu u filmu igra Met Dejmon.





CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment