Pride and Prejudice and Zombies – Seth Grahame-Smith


Originalnu priču zna gotovo svako, bar u naznakama: gospodin i gospođa Benet imaju pet neudatih kćeri, što prema devetnaestovekovnim zakonima znači da nemaju naslednika i da njihova celokupna imovina, nakon njihove smrti, ide u ruke daljem rođaku. Gospođa Benet, prema tome, na pameti ima samo jednu misao: kako što bolje (i bogatije) udati svoje mezimice. Ali danas ne govorimo o originalnoj priči, već o onoj koja je, po mnogima najlepšoj ljubavnoj priči svetske književnosti, dodala nesvakidašnji začin: zombi apokalipsu.


Set Grejem-Smit je američki pisac, scenarista i filmski producent. Poznat je po svojim romanima Pride and Prejudice and Zombies i Abraham Lincoln Vampire Hunter. Oba romana su dostigla visoka mesta na top listi najprodavanijih knjiga New York Times-a, a sam autor je ujedno bio i producent njihovih ekranizacija.


Pride and Prejudice and Zombies je, kako i samo ime kaže, mash-up klasičnog romana Džejn Ostin i horora (odnosno, trenutno veoma popularnog zombi-trenda). Ideja je jednostavna: roman prati originalnu priču, s tim što joj dodaje pojedine izmene. Radnja se odigrava u paralelnom univerzumu u kojem je aktuelna zombi apokalipsa. Gospođice Benet su izuzetno obučene ratnice, za šta duguju zahvalnost svom ocu, dok je gospođa Benet dosledna sebi, i dalje rešena da svoje ćerke, uprkos vanrednom stanju, dobro uda. Elizabet Benet je ista ona slobodoumna Elizabet koju smo voleli, s tim što je, osim sa rečima, veoma vešta i sa katanom. Gospodin Darsi je isti onaj gospodin Darsi, s tim izuzetkom što je u slobodno vreme i monster hunter.

Interesantno je zapravo koliko je roman „Gordost i predrasuda“ idealan za ovakvu postavku. Snažni karakteri dozvoljavaju da im se prišiju uloge ratnika (pre svega ratnica), a specifičan humor kojim odiše stil Džejn Ostin, kao i blaga satira po kojoj je poznata, dozvoljavaju dozu parodije. Kako je i sama ismevala norme svog vremena, sigurna sam da bi Džejn Ostin pozdravila ovakvu ideju.

Problem sa ovakvom kolizijom žanrova je, međutim, taj što vrlo brzo dosadi. Mene je privukla ideja i radovala sam se knjizi. Prvih nekoliko poglavlja sam se optimistično kikotala. Već na polovini romana sam molila boga da mi da snage da ga dovršim. To ne znači da je projekat loše izveden, već da ideja vrlo brzo zasiti (barem mene). Vrlo dobro znam roman, znam kako se radnja razvija i znam kako će se završiti. Povremene scene kasapljenja zombija i sukobi koji se umesto rečima obavljaju mačevima (kao ni par originalnih izmena fabule koje neću navoditi zbog spojlera) nisu bili dovoljni da mi održe pažnju i interesovanje.

Čini se da je ovaj roman uvod u novi žanr književnosti pod nazivom Monster Lit, a koji će se, izgleda, sastojati od pastiša sličnih ovom. Jedan u nizu ovakvih je, ponovo roman od Džejn Ostin, Sense and Sensibility and Sea Monsters, pisan u potpuno istom stilu kao i prethodni, samo sa dodatkom „morskih čudovišta“. Naslovi i najave se samo ređaju: Adventures of Huckleberry Finn and Zombie Jim, The Undead World of Oz, The War of the Worlds Plus Blood, Guts and Zombies, i tako dalje.

Očigledno je da je u pitanju dobro iskorišćena prilika za sticanje profita i van sumnje će ovaj trend proći jer, kao što sam već rekla, prilično brzo zamara. Ono što je većinu ljubitelja Ostinove privuklo kada je Grejem-Smitov roman u pitanju jeste originalna ideja, a već pojavljivanjem druge knjige (pisane od strane drugog autora, ali projekat istog izdavača) se ta originalnost očigledno gubi i dobija status jeftine kopije.

No, za sve vas koje je autorova ideja zagolicala, ali niste baš sigurni da li biste čitali roman, imam dobre vesti: film Pride and Prejudice and Zombies najavljen je za februar i eto, svedoci ste retkog trenutka kada preporučujem film namesto knjige pošto, iskreno, mislim da je čitava ideja Monster Lit-a verovatno više u skladu sa kinematografijom nego sa pisanom rečju.

Da li je neko od vas čitao ovaj (ili neki sličan) roman? Kakvi su vaši utisci?

Ocena: 1.5/5

Reading Challenge: Knjiga po kojoj je snimljen film koji izlazi u 2016. godini

CONVERSATION

7 comments:

  1. Eto, meni bog nije dao snage da dovršim čitanje :/ U potpunosti se slažem sa svime napisanim, knjiga jako brzo dosadi. Ja se nisam mogla maknuti dalje od prvih nekoliko poglavlja. No, veselim se ekranizaciji, nadam se da će joj Austeničin humor pomoći da barem bude zabavnija od ekranizacije Abrahama Lincolna koja je bila smrtno-ozbiljno dosadna :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni meni se nije dopao Linkoln (film, knjigu nisam čitala, a vala ni ne nameravam), ali mislim da će ovaj biti bolji. A knjigu sam jeeedva završila :D

      Delete
  2. Isti utisak, u početku zanimljivo i duhovito sa dvosmislenim Darsijem, međutim do kraja samo da se završi. :D
    Ima i do toga kada se pročita knjiga toliko puta da svaki zarez znaš napamet.
    Ali mislim da će film biti baš zabavan, avanturistički, ako ništa drugo, a i super su glumci.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, ovo je definitivno bolji materijal za film. Ok, dakle, nije do mene, do knjige je. :)

      Delete
  4. Kao ideja nije loše, ali.. Loše je to što je ideja ipak ukradena zarad zarade. Osim tog, ni malo mi se ne dopada, "skrnavljenje" moje najomiljenije knjige, premda mi se opet, dopada što je baš ona probudila ideju za takvim nečim. Filmove ovog žanra ne volim, tako da me ni činjenica da je potka rađena po mojoj omiljenoj knjizi, neće privoleti da ga vidim :(

    ReplyDelete