Onlajn devojka – Zoi Sag


Javne ličnosti koje su stekle popularnost u raznim sferama, a potom se upustile u književne vode, danas su više uobičajena pojava nego retkost. Sve je više glumaca, voditelja, jutjub ličnosti i blogera koji objavljuju svoje memoare, lifestyle vodiče, ali i romane, koji po pravilu zauzimaju visoka mesta na top listama najprodavanijih knjiga. U trenutku kada se priča o krizi pisane reči i kada se strahuje da knjiga nema budućnost, dolazi, apsurdno, do situacije da je pisaca sve više, i da već popularne ličnosti pokušavaju da prošire svoju popularnost baš putem ovog medija.

Jedna u nizu takvih ličnosti je i Zoi Sag, blogerka i jutjub ličnost, poznata pod imenom Zoela. Zoela već nekoliko godina vodi jedan od najpoznatijih lifestyle blogova, koji je nedavno premašio brojku od 10 miliona pratilaca, a koji joj je u proteklim godinama doneo brojna priznanja i nagrade. Mlada Britanka nije odolela trendu da svoj talenat za pisanje podigne na višu lestvicu i 2014. godine objavila je roman pod nazivom „Onlajn devojka“, koji se, očekivano, momentalno pretvorio u bestseler.


„Onlajn devojka“ je priča o Peni, tinejdžerki sa uobičajenim problemima za ovo životno doba: nezadovoljstvo sopstvenim izgledom, neuzvraćene ljubavi, uklapanje u društvo i „prerastanje“ tog društva, itd. Nakon lakše saobraćajne nesreće, Peni povremeno doživljava napade anksioznosti, ali kako ni sama ne zna šta joj se događa, plaši se da o tome govori sa svojim bližnjima. Postoji, međutim, jedno mesto na kojem može u potpunosti da otvori svoje srce i dušu, a to mesto je upravo njen anonimni blog, neka vrsta onlajn dnevnika u kojem iskreno iznosi svoje probleme i strahove, i dobija podršku ogromnog broja nepoznatih ljudi, onakvu kakvu retko ima prilike da sretne u svojoj okolini.

Peni će, međutim, vrlo uskoro upoznati mračnu stranu interneta. Najpre kada njena najbolja drugarica na društvenim mrežama objavi video u kojem Peni pada na bini školske predstave i celom auditorijumu pruža pogled na svoje stare, izbledele i pohabane (ali veoma udobne) gaćice sa jednorozima, zbog kojeg će Peni postati predmet podsmeha čitave škole. A nedugo zatim, nakon praznika provedenih u Americi, i kada njen blog neočekivano izgubi blaženost anonimnosti, a ono što je smatrala ljubavnom pričom iz bajke, postane glavna tema tabloida širom sveta i pretvori se u noćnu moru.

„Onlajn devojka“ je prijatno, lagano i zabavno štivo, sa taman dovoljnom dozom sladunjave romantike i srećnim krajem, koje se, pri tome, bavi vrlo aktuelnim i bitnim temama za publiku kojoj je namenjena. Osim saveta o tome kako se izboriti sa napadima anksioznosti, sa kojima evidentno dosta današnjih tinejdžera ima problem, obrađuje se još jedna veoma bitna tema, a to je opasnost od deljenja privatnosti na internetu i činjenici da jedna neprimerena fotografija ili snimak koji dopadne u pogrešne ruke, može da dovede do katastrofe neviđenih razmera i da vam, u najboljem slučaju, zakomplikuje život.

I taman kada sam želela da pohvalim ovaj roman kao poučan za tinejdžere, ali i kao nešto što može da sruši predrasude o javnim ličnostima koje su se latile pera, saznala sam da je Zoi imala „malu pomoć“ pri pisanju romana, odnosno da se kao ghostwriter iza ovog romana krije Šabon Karem (Siobhan Curham), autorka romana za omladinu. Nakon skandala koji je izbio kada je ova informacija dospela u javnost, Zoela se kratko povukla sa scene, ali „Onlajn devojka“ nije izgubila na popularnosti, kao uostalom ni Zoelin blog. Štaviše, mlada blogerka je ubrzo najavila pisanje nastavka o Peni, koji će ovog puta napisati sama i tokom pisanja je redovno obaveštavala svoje pratioce o tome koliko je pisanje romana zapravo težak i ozbiljan poduhvat. Nastavak je objavljen 2015. godine, pod nazivom „Onlajn devojka na turneji“, a o tome koliko je dobro prihvaćen verovatno govori činjenica da nas za nekoliko meseci očekuje i treći deo ove tinejdž sage.

Koliko se Zoi snašla u ulozi samostalnog autora za mene i dalje ostaje otvoreno pitanje. Zato pitam vas koji ste imali prilike da pročitate oba romana i da ih uporedite – kakvi su vam utisci? Koji je vaš stav o ovakvim situacijama?

 Ipak, ocena koju sam dala romanu stoji za samu priču, a ne za osobu koja je priču pisala (ili nije pisala). Koliko god autora umešalo prste u pisanje „Onlajn devojke“, i dalje mislim da tinejdžeri iz ove priče mogu ponešto i da nauče.

Ocena: 3/5

Reading Challenge: Roman koji je napisala poznata ličnost

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment