Mesečni favorit – novembar


Novembar je jedan od onih meseci kada kod mene važi zabrana kupovine knjiga. Prvo zbog sajma, naravno, jer svake godine dovučem brdo knjiga, a onda i zbog Noći knjige koja se održava u decembru. Ove godine Noć knjige pada 16. decembra (eto vam informacija iz prve ruke, možete utefteriti datum) i ja ću je sigurno posetiti. Ako slučajno ne znate, manifestacija se održava dva puta godišnje u svim Laguninim knjižarama u Srbiji i regionu i poznata je po velikim popustima koje možete ostvariti prvenstveno kada je reč o Laguninim izdanjima. Kako su popusti uglavnom veći nego na Sajmu, ja onda lepo uvek sačekam Noć knjige i donesem kući još jedno brdašce knjiga.


A kada je reč o čitanju, u skladu sa novembarskom „sezonom slava“, ovog meseca sam se bacala na „debeljuškaste“ knjige, i to tako što sam, baš kao i kada je reč o slavama, krenula od „mršave“ pa išla ka sve „debljim“, da bih završila (što baš i nema veze sa slavskom realnošću) jednom kratkom ali slatkom. I uprkos činjenici da ceo mesec kukam kako patim od čitalačke blokade (a ni pisanje mi ne ide baš glatko), veoma sam zadovoljna brojem pročitanih knjiga, a naročito brojem pročitanih strana u novembru. Evo moje „debele“ slavske družine, hronološkim redosledom:

4. Rekvijem za Adama – Aleksandar Đuričić
5. Illuminae – Ejmi Kaufman  
6. Istorija svetla – Jan Njemec
7. Beba Bridžet Džouns – Helen Filding

Titula novembarskog favorita bi svakako trebalo da ide Harmsu, jer u njegovim knjigama uživam uvek i redovno im se vraćam, ali ovog puta pravim presedan i svima od srca preporučujem „Rekvijem za Adama“.

Moram da priznam da slabo čitam domaće pisce i da gajim određene predrasude prema savremenoj srpskoj književnoj sceni. Ne dičim se time, nijedna predrasuda nije dobra i ja se trudim da je prevaziđem, a u tome mi je ovaj roman prilično pomogao. Roman sam dobila na poklon od izdavačke kuće Urban Art, i kada sam počela da ga čitam nisam imala velika očekivanja i delovao mi je pomalo pretenciozno. Međutim, već posle nekoliko strana sam se ozbiljno zainteresovala i shvatila da ispred sebe imam nešto što obećava prilično kvalitetnu priču (i molila se u sebi da ostane tako do kraja). I bila sam u pravu. „Rekvijem za Adama“ je zaista kvalitetan roman, i već u narednom postu ću vam detaljno objasniti zbog čega to mislim. Za sada možete da se zadovoljite činjenicom da Harmsovo mesto favorita ustupam Aleksandru. A verujte mi, u mom slučaju to nije mala stvar.

Šta ste vi čitali ovog meseca? Kako se borite sa blokadama u čitanju? Kog savremenog pisca sa ovih prostora biste mi preporučili?

Do sledećeg posta,
Stš <3


CONVERSATION

4 comments:

  1. Ura za Noć knjige. Imam neke knjižice na spisku i čekam da ih uredno prescrtam sa njega.
    Čitalačka blokada me drži od oktobra i mislim da sam je sada probila čitanjem nekoliko stripova. Nisu mi se svideli i mislim da savremeni strip uopšte nije za mene. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam od stripa odavno odustala. Cenim i poštujem, ali retko uživam. :)

      Delete
  2. Mnogo hvala za informaciju o datumu održavanja zimske "Noći knjiga", baš sam se pitala kada je ove godine. :) Slažem se da su znatno povoljnije tada nego prilikom Sajm(ov)a, pa obično i koristim ovaj, uz rođendanski popust, da nabavim neke dugo tražene naslove. Nadam se da ću ove godine biti u mogućnosti da sebe obradujem pred praznike.

    Zanimljivi i raznovrsni naslovi, pratila sam recenzije, a ovi poslednji mi nisu do sada bili poznati, sem "Bridžet", prema kojoj sam nešto skeptična, a i zbunjena hronološkim "rikvercom", s obzirom da sam pročitala tri prethodna dela.
    Domaće pisce čitam, ali, sve su to klasici, odnosno, negde do sedamdesetih godina XX veka, iako se takođe trudim da, koliko stigne, ispratim noviju produkciju. Hiperprodukciju, bolje reći.:)
    Čitalačke blokade - nemam ti ja to :), zanimljivo je da uvek, uvek mogu da čitam, bile to novine ili knjige, ali zato često patim od blokade u pisanju, koja me izluđuje.:(
    Od novembarskih pročitanih knjiga, izdvojila bih Safonovu "Trilogiju magle", kao i romane "Spavači" (Lorenco Karkatera) i "Ispovest maske" (Mišima). Čitala sam i "Videla", Elisonovog "Nevidljivog čoveka" i "Kuću veselja" Edit Vorton, ali to možda spada i u oktobar, bio je prelaz meseca. Svi nabrojani naslovi su me oduševili.:)))
    Savremeni domaći pisci - Aleksandar Gatalica definitivno, "Veliki rat" pre svega.

    ReplyDelete
  3. Eto, ja čak ni Gatalicu nisam čitala. Mislim da će mi jedna od novogodišnjih odluka biti da se malo posvetim domaćim piscima. :)

    Bridžet je ok, hronološki rikverc mogu da objasnim samo činjenicom da je shvatila da ima lufta između druge i treće knjige, te da je to i iskoristila. Sasvim je ok za neki lenji vikend. Kratka je i brzo se pročita i ono što je najbitnije - bolja je od treće, meni bar. Detalje pišem u recenziji :)

    ReplyDelete