Preporuka: 5 savršenih knjiga za plažu



Jedna od najvećih želja mi je da živim negde blizu mora. Nisam preterano izbirljiva, dokle god mogu da se budim i ležem na spavanje uz zvuk talasa (i imam pristup internetu). Nekako mislim da se sve lakše podnosi na obali, počev od ovih vrućina, preko svakodnevnog stresa. Jeste li primetili da na moru nema toliko komaraca? Ili se možda i komarci lakše podnose na moru.

Zbog svega toga mi je, naravno, uravo plaža omiljeno mesto za čitanje, ali eto, surovom igrom sudbine, nemam priliku da u čitanju na plaži uživam često. I mislim da je jako važno da na odmor sa sobom ponesete dobru knjigu, kako bi ugođaj bio savršen.

Zato sam, za sve vas koji pakujete kofere, a još uvek niste sigurni koju literaturu da stavite na vrh, kao trešnjicu, pripremila nekoliko predloga za savršeno letnje štivo. Ne one klasične knjige za plažu” koje ćete zaboraviti čim se vratite sa odmora, već one koje će vam sunčanje učiniti ispunjenijim.



Za ovaj roman ste verovatno do sada čuli, jer svi pričaju o njemu, a ja vam garantujem da za to postoji razlog. U pitanju je priča o džangrizavom starcu iz komšiluka, koji nakon gubitka supruge postaje nepodnošljiv. U svoje komšije gleda kao u prestupnike, proverava svaku bravu i zapisuje registarske tablice na parkingu za goste. Namršten je, ne voli nikoga i dane provodi gunđajući i smišljajući plan kako da se konačno pridruži svojoj voljenoj Sonji. Sve dok se jednog dana na njegovom pragu ne pojave jedna ofucana mačka i jedna preterano vedra i pričljiva porodica. Od tog dana Uveov život više neće biti isti, a komšije će ga gledati sasvim drugačije.

Uz ovu knjigu ćete se iskreno smejati, ali možda i pustiti koju suzu. Ali ne brinite, sve se to lakše podnosi na moru.

Ako ste počeli sa čitanjem serijala, prosto ponesite onu gde ste stali!

Ukoliko ste jedna od onih osoba koje više vole da na odmor ponesu jednu knjigu, onda je prvi deo serijala Outlander kao stvoren za ovu priliku (ako ove godine uspem da se spustim malo južnije, moj plan je da sa sobom ponesem treći deo ovog serijala, koji se, sasvim primereno, zove Voyager). Na gotovo 1000 strana, Gabaldonova vas uvodi u život Kler Rendal, koja nakon bolničke službe u ratu, sa mužem odlazi u Škotsku, na drugi medeni mesec. Frenk Rendal je istoričar, posebno zainteresovan za osamnaesti vek, u kojem je živeo jedan od njegovih najistaknutijih predaka. Njegova radoznalost će ih odvesti na sveto pagansko mesto, slično Stounhendžu, na kojem se u vreme paganskih praznika okupljaju vernici kako bi izvodili obrede.

Kler će se uveriti da su priče o ovom mestu istinite – ona će proći kroz drevni portal i naći će se  na istom mestu, samo dva veka ranije. Vrlo brzo će upoznati Džejmija Frejzera, čoveka koji će je oženiti i naći će se rastrgnuta između dva sveta i dva muškarca. A doći će trenutak kada će morati da izabere vreme kojem pripada.



Možda vam godišnji odmor ne deluje kao idealno vreme za čitanje priče o dečaku sa fizičkim deformitetom, ali ova knjiga je mnogo više o toga. Agi je, zahvaljujući izuzetnom talentu autorke, vrlo brzo postao jedan od omiljenih junaka savremene književnosti za mlade. Međutim, iako se ova knjiga vodi kao štivo za mlađe čitaoce, malo je reći da je našla svoj put i do srca onih starijih.

Čudo” je, uprkos ozbiljnoj temi, knjiga prepuna optimizma i priča koja će vam vratiti veru u ljudski rod. Pratićete Agija kroz trnovit put odlaska u školu i suočavanja sa okrutnošću dece, ali i njegovu porodicu i prijatelje koji zajedno sa njim prolaze kroz ove teške trenutke. Opet, možda će vam ova priča izmamiti koju suzu, ali naočare za sunce su izmišljene sa razlogom. Ali ne dajte se prevariti – korice ove knjige ćete sigurno sklopiti uz jedan velik, iskren osmeh na licu.

Jedna sasvim prigodna fotka za letnje preporuke
Postoj ljudi kojima je potreban izgovor za čitanje čiklita. Ako spadate u tu grupu, imam dobru vest za vas – more je dobar izgovor za sve. U današnjoj hiperprodukciji nije baš lako naći kvalitetno štivo ovog tipa, ali ne brinite, danas imam samo dobre vesti.

„Gde si nestala, Bernadeta“ je roman o ekscentričnoj i nesvakidašnje nadarenoj Bernadeti, magu arhitekture, koja se povlači iz javnog života i sa porodicom seli u Sijetl. Za novi dom ona bira napuštenu školu na vrhu brda, ali suočena sa određenim neuspesima iz prošlosti, odustaje od projekta i potpuno zapušta kuću, baš kao i svoj socijalni život. Ovo je izuzetno inteligentan i satiričan prikaz savremenog društva, zamišljen kao moderni epistolarni roman, u čijem središtu stoji jedan tipičan autsajder koji se u takvo društvo ne uklapa. Dogodovštine kroz koje glavna junakinja prolazi, držaće vas zakovane za knjigu, a opis putovanja na Antarktik će vam sigurno pomoći da se rashladite kada upeče popodnevno sunce.



Ne, nemam nameru da vam dodatno otežam povratak sa godišnjeg odmora, uostalom, baš kao i Kišon u ovoj zbirci pripovedaka, većina nas kuću nosi gde god da krene. Ne obraćajte pažnju na kiselost naslova, Efraim Kišon je pisac čiji je smisao za humor osvojio čitavu planetu. Ukoliko idete na kraće putovanje, ova zbirka bi mogla da bude sasvim dovoljna, ali možda je bolje da pored nje spakujete još neku – ne bi trebalo da imate problema sa izborom, pošto je Kišon za života napisao oko 50 knjiga.

„Kod kuće je najgore“ je Kišonova najpoznatija i najprodavanija knjiga. U pitanju je zbirka kratkih satiričnih priča, koje kao temu imaju (Kišonov) svakodnevan porodični život. Pripovedač (Kišon) je pisac koji živi u Tel Avivu sa „najboljom suprugom na svetu“ i njihovo troje dece – Rafaelom, Amirom i Renanom. Zbirka se sastoji od 34 priče koje opisuju svakodnevne situacije u kojima Kišon nekako uvek izvuče deblji kraj, dok je „najbolja supruga na svetu“ uvek, neporecivo, u pravu.

Svaka od priča se bavi nekom svakodnevnom, banalnom situacijom u kojoj se svako od nas može pronaći – spremanje za novogodišnji izlazak, šetajuća mašina za veš, odnosi sa porodicom i komšijama… ukratko, sve one stvari koje će definitivno doprineti tome da još više cenite svoj mali beg od stvarnosti i još više uživate u slanoj vodi, prijatnom morskom povetarcu i koktelčiću sa suncobranom.

***


Nadam se da vas je ovaj post inspirisao i da vam je makar malo olakšao muku oko pakovanja knjiga za letovanje. Znam koliko to ume da bude teško, naročito ukoliko vam je kilaža prtljaga ograničena (ovo je, recimo, jedna od onih situacija u kojima svoj Kindle volim najviše na svetu).

Koje su vaše preporuke za čitanje na plaži? Pišite u komentarima i obavezno javite gde ćete se sunčati ove godine, pa makar to bila i terasa (život je nekome majka, nekom maćeha, a neko, pak, živi na moru).


Do sledećeg posta,

Vaša (mora željna) Stš <3

CONVERSATION

2 comments:

  1. Odličan tekst! Tvoja i Ivanina lista predloga, obe tematski raznovrsne, baš su mi dobro došle na ovoj vrućini.:) Ja sam takođe jedan od zaljubljenika u more, malo je reći da ga OBOŽAVAM i da bih tako rado živela tamo, ali, nažalost, nisam bila na letovanju od 2000, a kako je krenulo, ko zna kada ću ponovo ići. Zato putujem preko knjiga, filmova, serija (dovoljno je reći "Kapri"!) i odlutam svake sezone u neke lepše krajeve.
    Super predlozi, čitala sam samo "Tuđinku", a sve mi deluje interesatno. "Čovek zvani Uve" me sada, nakon što sam pročitala "Sitnice koje život znače", prilično asocira na taj roman (koji mi se mnogo svideo, biće uskoro i prikaz), pa jedva čekam da ga pročitam i uporedim. Odlična lista.

    Moja preporuka su romani "Putnik sa Cejlona"(Majkl Ondatje) i "Aleksandrijski kvartet" Lorensa Darela, kao i bilo šta sa radnjom smeštenom na Mediteran.
    Takođe, "Bruklin" je veoma fina knjiga, kao i ekranizacija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uve zaista podseća na Sitnice, i uglavnom te dve knjige preporučujem u paketu. Ako ti se dopala, onda obavezno uzmi Uvea. Ja ne znam šta je sa mnom, izgleda da sam slaba na džangrizave starce :D

      Hvala na preporukama! :)

      Delete