Pop Sugar Reading Challenge 2015 – utisci


Već sam (s neskrivenim ponosom) objavila da sam pre nekoliko dana završila čuveni Pop Sugar Reading Challenge i obećala sam tom prilikom da ću jedan post posvetiti utiscima o pročitanim knjigama. Vi koji ste sa mnom od početka, znate da je prvi post na ovom blogu bio baš o ovom knjiškom izazovu i listi koju sam za njega napravila.

Izazov se sastoji od 50 zadataka, odnosno 52 knjige koje treba pročitati u tekućoj godini (jedan zadatak je trilogija, otud 52 knjige), tako da se u proseku čita jedna knjiga nedeljno. Ja sam malo požurila i uspela da pročitam sve planirane knjige za 9 meseci. Listu knjiga možete pogledati na prvom postu, ili tako što ćete kliknuti OVDE.



Na prvi pogled ovako planirana lista za čitanje može da deluje ograničavajuće, ali to zaista nije slučaj. Ovaj izazov me je naterao da malo proširim vidike, ali i da pročitam neke knjige koje verovatno nikada ne bih uzela u ruke. Tako sam naišla na nekoliko novih pisaca koji su me potpuno oduševili.

Prva od takvih pisaca je Mirjana Đurđević, do koje me je doveo zadatak „roman čija se radnja odigrava u tvom rodnom gradu“. Nakon kraćeg vršljanja po internetu u potrazi za naslovom koji će mi se uklopiti u ovu temu, naišla sam na roman „Kaja, Beograd i dobri Amerikanac“. Pročitala sam opis i odlomak iz knjige i ubrzo shvatila da predrasude koje dosledno gajim prema domaćim spisateljicama ne mogu da se primene na ovu autorku. Pronašla sam knjigu u biblioteci, pročitala je i potpuno se oduševila. Ne sećam se da me je neka knjiga toliko nasmejala u poslednje vreme, pa je knjiga sa teme „radnja u rodnom gradu“ premeštena na temu „knjiga koja te je nasmejala“, a njeno prvobitno mesto sam ustupila drugom Đurđevićkinom romanu „Bremasoni“. O ovoj knjizi sam već pisala na blogu, post možete pročitati OVDE. Mirjana Đurđević mi je verovatno najveće otkriće ove godine i preporučujem je svima, uvek.



Još jedna dama sa čijim delom sam se upoznala zahvaljujući ovom izazovu je kanadska autorka Margaret Atvud. Kao i Đurđevićka, i Atvudova se na ovoj listi našla dva puta. Jednom sa romanom „Sluškinjina priča“, koji mi se toliko dopao da sam odlučila da Atvudovoj dam još jednu stavku na listi, pa se tu našla i zbirka pripovedaka „Moralni poremećaj“. O ovoj knjizi sam pisala na blogu, post možete pročitati OVDE.  Nedavno sam kupila roman „Godina potopa“, tako da će uskoro i o njemu biti reči.

Na ovoj listi su se našli i neki naslovi koje sam dugo želela da pročitam, a nikako nisu stizali na red. Među njima su: „Deca ponoći“, Salmana Ruždija, „Pod tuđim uticajem“, Džejn Ostin, „Sati“, Majkla Kaningema, „Prepolovljeni vikont“, Itala Kalvina, „Rabbit at rest“, Džona Apdajka, „Iskušenje svetog Antonija“, Gistava Flobera, „Stakleno zvono“, Silvije Plat – sve do jedne odlične knjige koje preporučujem svima.



Takođe, uspela sam da uklopim i neke popularne naslove o kojima se dosta govorilo, a koje sam nekako uspevala da zaobiđem: „Lečenje Šopenhauerom“, Irvina Jaloma, „Senka vetra“, K.R. Safona, „Jedi, moli, voli“, Elizabet Gilbert, „Igraj, igraj, igraj“, H. Murakamija, „Njujorška trilogija“, Pola Ostera, „The Perks of Being a Wallflower“, Stivena Šboskog i „Psihijatri, psiholozi i ostali bolesnici“ R.M. Avie. Interesantno je da nijedna od ovih knjiga na mene nije ostavila neki poseban utisak.



Knjige koje izdvajam kao favorite sa ovog spiska jesu knjige koje bih svakako pročitala ove godine, a to su „Izuzetno glasno i neverovatno blizu“ (više o romanu OVDE), Džonatana S. Fora, „Kain“ (više o romanu OVDE), genijalnog Žozea Saramaga i Beketov „Watt“, o kom sam nedavno pisala u mesečnom favoritu za septembar.



Pročitala sam i nekoliko knjiga koje ne spadaju u domen fikcije i svaku preporučujem. To su „Pisac i samoubistvo“, G. Čhartišvilija, studija koja se već našla u mesečnim favoritima, „Tragedija genija“, Vladimira Stanojevića i „Istorija sveta u 6 pića“, T. Stendidža. O svakoj od ovih knjiga sam već pisala na blogu.

Već sam rekla da mi je ovaj izazov malo „proširio vidike“, a pod tim sam mislila na činjenicu da sam čitala i žanrove kojih se zaista dugo nisam latila. Tako su na listi bili trileri „Nikom ni reči“, Harlana Kobena i čuvena trilogija „Milenijum“, švedskog autora Stiga Lašona, koja me je potpuno oduševila (jedva čekam Sajam da uzmem taj dugo najavljivani četvrti deo i nadam se da neće izneveriti očekivanja, s obzirom da ga je pisao drugi autor); horor roman „Talisman“, čuvenog Stivena Kinga sa kojim sam se jedva izborila, da li zbog lošeg prevoda ili samog romana, nisam sasvim sigurna; ali i već pomenuti „The Perks of Being a Wallflower“, koji spada u sve popularnije young adult romane, a koji me ne interesuju preterano. Vratila sam se i SF-u, posle ko zna koliko godina i pročitala „Sabrane robote“, Isaka Asimova, „Hiperion“, D. Simonsa i „Svemirske vojnike“, R. Hajlajna – sva tri romana po preporuci muža.



Ovaj izazov je svakako bio jedno zanimljivo iskustvo, naročito za osobu, koja, poput mene, uživa u organizaciji i pravljenju lista. Sigurna sam da ću ponovo pokušati ovako nešto, ukoliko na to naiđem, ali sada uživam u nasumičnom biranju knjiga koje ću čitati, a i, priznajem, nakupilo se knjiga na policama koje sam kupila ove godine, a nisam mogla da ih smestim na listu. Takođe, bliži se Sajam, pa mi je drago što ću moći neometano da prionem na čitanje knjiga koje planiram da kupim.

Da li se neko od vas odvažio na ovaj izazov? Dokle ste stigli i kako vam se čine knjige koje ste pročitali? Da li ste otkrili neke nove autore ili žanrove? Podelite svoje utiske u komentarima!




CONVERSATION

7 comments:

  1. Hvala!
    Drago mi je da ti se dopada blog, a naročito mi je drago zbog Đurđevićke. Ja mogu da preporučim samo ove dve knjige koje sam pročitala, ali čula sam da su i ostale dobre. :)
    Pozdrav i nadam se da ćeš pratiti blog, biće tu još mnogo knjiga! :)

    ReplyDelete
  2. Nisam ove godine učestvovala u tom Pop Sugar Čitateljskom Izazovu, no pročitavši tvoj tekst razmišljam se da učestvujem u Izazovu za 2016.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigurno će se pojaviti neki novi i ja razmišljam da probam opet :)

      Delete
  3. "Izuzetno glasno i neverovatno blizu" - kupljena, radujem se citanju kao malo dete !
    Sve pohvale za tebe,samo tako nastavi !

    ReplyDelete
  4. E i ja cu pogledati Djurdjevicku! Btw. Meni "Deca ponoci" nisu legla. U pocetku mi se roman bas dopao, a posle sam se bas mucila da ga ne ostavim. Btw. Bas je zanimljiva ova stvar sa Reading Ch, prvenstveno zbog prosirivanja vidika kao sto kazes. Mada, ja nisam ni blizu 50knjiga godisnje, super je ako 20-25 procitam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Od ovog posta sam pročitala još tri njene knjige i još uvek mislim da je fenomenalna :)
      Ja volim Ruždija, prija mi njegov stil, mada shvatam da može nekome biti naporan.

      Ako već želiš da učestvuješ, možeš da podeliš listu, pa kad završiš završiš. Ja sam ove godine odustala, koliko mi se čini, ne zbog broja knjiga, već zbog zadataka. Ima toliko toga što nikako ne mogu da uklopim, a toliko knjiga koje čekaju da budu pročitane. Poenta je da bude zabavno, ne da opterećuje :)

      Delete