Summa summarum – 2016. godina (u knjigama)


Tradicionalno završavamo godinu sumiranjem iste. Možda će neko sitničav reći kako je teško da tradicionalno može da bude nešto što se radi tek drugi put, ali ja se nadam da ćemo se mi ovako lepo družiti još duuugo, dugo, pa nije zgoreg da odmah utanačimo ta neka interna pravila.



Kao što dosta vas već zna, blog sam pokrenula prošle godine, pa je ta prva godina (odnosno prvih šest meseci) bila probna i nisam baš znala šta da očekujem (niti šta tačno radim). Ova godina je pokazala ono čemu sam se nadala, a to je da interesovanje za knjigu postoji i da to interesovanje iz dana u dan raste. Prošle godine u ovo vreme sam vam se zahvaljivala na 10 000 pregleda bloga, danas ću vam se zahvaliti što ste čak 70 000 puta svratili da vidite šta se to čita u ovom mom kutku. Možda ova brojka superpopularnim blogerima deluje smešno, ali ja se osećam kao nekakav misionar i svaka moja preporuka koju prihvatite, dodaje se na listu uspešnih misija. A ono što je još lepše, jeste činjenica da i ja učim od vas, i da sam zahvaljujući vašim komentarima i sugestijama naišla na nemali broj kvalitetnih knjiga. Zbog toga još jednom moram da kažem HVALA na čitanju, komentarisanju i druženju, bez vas Stsh’s Book Corner ne bi bio to što jeste.

Takođe, ove godine je blog dobio podršku brojnih izdavača, pa moram da iskoristim priliku da zahvalim izdavačkim kućama Laguna, Evro Book, Odiseja, Clio, Dereta, Urban Art, Urban Reads, Geopoetika i Kamelia na svim poslatim knjigama i, pre svega, na ukazanom poverenju.

Uprkos tome što sam svaki čas kukala na čitalačke blokade, ove godine sam pročitala 71 knjigu (što me je vratilo na tempo koji sam imala za vreme studija), a na moje police se smestilo stotinak novih naslova (nisam smela da brojim). Među pročitanim ove godine bilo je fenomenalnih knjiga, ali i nekih ne baš tako dobrih. Većinu ovih naslova ste mogli da pronađete na blogu, pa neću ulaziti u detalje, ali nekakva top lista se ipak podrazumeva.

Da ne dužim mnogo, evo mojih TOP 10 pročitanih knjiga u 2016. godini (redosled je hronološki):


Svaku od ovih knjiga najiskrenije preporučujem, a ukoliko ste propustili neku od recenzija, klik na naslov će vas dovesti do teksta.

I za kraj, prikaz moje godine u knjigama, za koji se pobrinuo Goodreads:


Spisak svih pročitanih knjiga u 2016. godini čeka vas na mom profilu, klik OVDE.

Toliko od mene u ovoj godini, čitamo se već za koji dan da malo prodiskutujemo o novom POPSUGAR čitalačkom izazovu. Do tada vam želim lep provod u novogodišnjoj noći, mnogo lepih poklona (knjiga naročito) ispod jelke, kao i ispunjenje svih želja koje poželite u ponoć. Budite mi dobri, srećni i načitani!

Srećnu Novu godinu vam želi

Vaša Stš <3

CONVERSATION

10 comments:

  1. Hvala, ovo je lep poklon da se stavi pod virtuelnu jelku i kao podsetnik za sve nas koji smo nešto propustili. Želim ti sve najbolje, zdravlja, radosti i volje da i dalje budešnaš vodič kroz svet knjiga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala vama od srca! Sve najbolje u Novoj godini vam želim i nadam se da neću izneveriti očekivanja! :) <3

      Delete
  2. Uživala sam čitajući tvoje tekstove! Mnogi od njih su mi dali mali vetar u leđa da opet čitam kao nekad, istim tempom i žarom, što iskreno, nisam postigla. Želim ti da u sledećoj godini budeš još uspešnija i da imaš i neku konkretenu koris od čitanja, osim, nespornog užitka. Samo nek si živa i zdrava!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olja, hvala vam na divnim rečima i željama! Uzvraćam istom merom! <3

      Delete
  3. Sandra, pre svega čestitke na zasluženom porastu interesovanja za blog, koji je meni lično jedno od najpriojatnijih Internet-otkrića u ovoj godini, izvor sjajnih i proverenih preporuka, vizuelni i tematski praznik. :) Nastavi ovako, jer odlično promovišeš kulturu čitanja, na izuzetno prijemčiv, a profesionalan način.
    Bez "Goodreads"-a ništa, zaista odličan statistički pokazatelj koliko smo prešli, a šta nam tek predstoji da pročitamo. Sa liste nisam ništa još uvek čitala, ali sam čula izuzetno dobre utiske za Nivenovu, "Doli siti", "Revijem" i "Šum vremena", a "Tuđinku" imam u planu uveliko.

    Želim ti sve najlepše za predstojeće praznike i još mnogo uspeha u 2017. godini, da se čitamo i dalje, još češće i još bolje!:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, hvala, hvala! <3

      Nivenova je moja zvezda na young adult nebu, bar kad je ta knjiga u pitanju, daleko bolja od svega što sam pročitala iz tog žanra; o "Rekvijemu" sam baš detaljno pisala, ali opet da kažem, prijatno iznenađenje na našoj sceni; "Doli" je posebna priča, mnoooogo luda knjiga; za "Šum vremena" sam sigurna da će ti se dopasti; a "Tuđinku" sam juče naručila preko BD (tačnije prvu i drugu knjigu iz serijala), ipak je Nova godina, nek' ide život :D

      Uzvraćam divne želje, čitamo se, i želim ti još mnooogo konciznih postova :D <3

      Delete
  4. Draga Sandra, hvala ti na svim tekstovima i preporukama u ovoj godini. :) Mislim da si nam svima ulepšala iskustvo čitanja knjiga :) Osim što čitam knjige sad imam i tvoj blog na kome uvek mogu naći istomišljenika, recenziju, preporuku i inspiraciju za čitanje onda kada se na mojoj tbr gomili počne hvatati prašina :)
    Čitamo se i u sledećoj godini, ja sam već počela da pravim spisak za Popsugar reading challenge, izgleda da ću ovaj put učestvovati. Što se tiče mojih favorita za ovu godinu izdvojiću samo neke:
    Franny and Zooey - J.D. Salinger
    Tetovirani čovek - Rej Bredberi
    Sunce se ponovo radja - E.Hemingvej

    Želim ti srećne praznike i puno uspeha u sledećoj godini! <3 <3 <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na divnim rečima, ne mogu da ti opišem koliko mi znači kada pročitam ovako nešto! <3
      Onda se čujemo na sledećem postu, da se posavetujemo oko određenih kategorija, ima par ove godine koje me baš muče, mada još uvek nisam ni odlučila da li ću da učestvujem :)

      Sve najbolje u narednoj godini! <3

      Delete