Mesečni favorit – jul

Postoji nešto u vezi sa julom mesecom, što ga čini neobično dugim u odnosu na ostale mesece u godini. Skoro sam naletela na prošlogodišnji tekst o julskom favoritu gde sam konstatovala identičnu stvar. U julu vreme staje (osim ako još uvek idete u školu, pa ste sad na raspustu, ili ste baš u julu uzeli godišnji – u tom slučaju zaboravite na prethodnu rečenicu). 



Ovaj mesec je, doduše, bio prilično stresan za mene i obeležilo ga je (pored nekih dosta stresnijih stvari) redovno druženje sa veterinarima. Početkom meseca je Okija ugrizao pas, pa smo se nedelju dana zezali sa tom ranom i svakodnevno se vozikali kod veterinara (naravno da nam je Okijev veterinar na drugom kraju grada, zašto ne bi bio?), sve dok jadničak nije primio desetak injekcija i na kraju kategorički odbijao da izađe iz automobila, i još upornije odbijao da uđe u veterinarsku ordinaciju (sad je sve ok, zapravo smo imali dosta sreće). A onda smo pre nekoliko dana konačno sterilisali mačke. Obe u isto vreme. Mogu vam reći da je ideja da sterilišete dve mačke u isto vreme najgora ideja na svetu, naročito kada krenu da se bude iz anestezije, pa čitav dan provedete na podu, u pokušajima da ih smirite i pomognete im (uz konstantno izvinjavanje i objašnjavanje kako je to za njihovo dobro). Ali, sa druge strane, shvatam zašto nam je to predloženo – teško da bih baš trčala da ponovim proces nakon tog iskustva. Ali evo, nakon par dana kao da se ništa nije dogodilo, mala mačka (koju veterinar zove debela, pa je možda vreme da prestanem da je zovem mala) koju redovno viđate na fotkama, danas je već uspela da se popne na svoje omiljeno mesto – garnišnu, iako to ne bi trebalo da radi, ali hajde ti objasni mački kako je još uvek rano da skače svugde po stanu i vere se kao majmunče. Teško da će upaliti. Sa druge strane, njena majka (ona koju dosta retko viđate na fotkama), deluje dosta umiljatije, ali moguće je da će se vratiti u svoj baksuz režim čim se malo oporavi.

Ipak, nije jul bio baš toliko crn, mada ipak jedva čekam da se završi. Toliko da čak neću ni da sačekam kraj meseca da objavim ovaj post. Elem, uspela sam, uprkos svemu, da razbijem donedavnu čitalačku blokadu, tako da barem mogu da se pohvalim na tom polju. Ovog meseca sam, uz svu frku i paniku, stigla da pročitam šest knjiga (od kojih sam pet pročitala u drugoj polovini meseca) i to:

1.     Ubistvo u Akademiji nauka – Mirjana Đurđević
2.     Stoleće u Alentežu – Žoze Saramago
3.     Šekspir za zaljubljene – Alen Persi
4.     Zvezde nad Berlinom – Sara Matijas
5.     Zovem se Lusi Barton – Elizabet Straut
6.     Putovanje kroz noć – Rodi Dojl

Favorit za ovaj mesec je, bez konkurencije, roman Mirjane Đurđević, prvenstveno zbog toga što me je upravo on izvukao iz blokade. Dugo sam tražila ovu knjigu, i kada sam konačno uspela da je se dokopam (čak je i to totalno luda priča, ali o tome nekom drugom prilikom) pročitala sam je istog dana i od tada je sve krenulo kao podmazano. Još uvek nisam napisala recenziju, čisto zbog toga što ste skoro imali priliku da čitate o drugom romanu ove autorke, Bunker Swing (klik ako ste propustili tekst), pa rekoh, ne bi bilo zgoreg da malo napravimo pauzu. Ipak, vi koji duže vreme pratite blog znate da je Mirjana Đurđević jedna od onih pisaca za koje bez bojazni dajem automatske preporuke, a svakako je postala i jedan od onih čije knjige kupujem bez potrebe da uopšte pogledam o čemu se u romanu radi. Zato, ukoliko niste još uvek imali prilike da pročitate nešto što je napisala, obavezno učinite sebi uslugu i nabavite neki od njenih mnogobrojnih romana, garantujem da se nećete pokajati.

Šta ste vi čitali ovog meseca? Koju knjigu preporučujete? Jeste li umočili nogice u slanu vodu? Pišite mi utiske (o knjigama ili o moru, šta god želite) u komentarima!

Do sledećeg posta,

Vaša Stš <3

CONVERSATION

4 comments:

  1. Super post! Nadam se da si sada u konačnici riješila sve probleme sa ljubimcima jer znam da nije ugodno kada im se nešto dogodi ,pa se vučete dugo kod veterinara i slični problemi,super mi je što toliko čitaš,sve se knjige čine zanimljivima!
    Novi post je na blogu:https://katysblogblogger.blogspot.hr/

    ReplyDelete
  2. Ali, tvoje priče sa ljubimcima su nenadmešne, verujem da ti zaista uz njih nikad nije dosadno!:)))
    Super si knjige čitala, evo, mene najviše zanimaju "Zvezde nad Berlinom", jer sam opsesivno zainteresovana za cirkusku tematiku još od detinjstva, a vidim i da je roman aktuelan ovih dana, svuda nailazim na njega po Internetu.
    Meni su zbog jednog honorarnog poslića oko čitanki uglavnom bile na repertoaru knjige za mlade i lepo me vratiše u detinjstvo, a od "odraslih" izdvojila bih "Pijanistkinju" Elfride Jelinek, kao i par novijih romana za koje sam već isplanirala prikaze na blogu s jeseni. Sad sam uzela onaj švedski horor "Pusti pravog da uđe", baš me zanima, svašta sam slušala o toj knjizi.
    Mimo čitanja, moji napokon kreče i nabavismo nove police, pa ću u narednih sedam dana imati posla oko sređivanja kućne biblioteke i unapred se radujem, jer sam odavno već i zaboravila šta sve tu imam.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa njima je stvarno cirkus, ali kada bih delila njihove svakodnevne dogodovštine, za to bi mi bio potreban poseban blog :)

      Kada smo već kod cirkusa, odmah da kažem da cirkus nije u prvom planu u "Zvezdama", akcenat je zapravo na romskim žrtvama u holokaustu. Roman zaista nije ništa spektakularno, ali mene je naterao da provedem određeno vreme na netu guglajući o ovoj temi (dakle, poslužio je svrsi koju je, koliko sam shvatila, autorka zapravo i imala). Biće recenzija uskoro, sve ću detaljno objasniti :)

      Nisam čitala "Pusti pravog da uđe", nije to moj žanr, ali moj muž je pročitao roman pre nekoliko godina (i gledao film) i mislim da mu se dopala. Imali smo primerak, ali je sticajem nekih sumanutih okolnosti završio na drugom kontinentu, pre nego što sam stigla da ga pročitam.

      Toliko ti zavidim na novim policama! Ja čekam da se preselimo pa da odradim nove police po meri, pošto mi ove, koje trenutno imam, odavno više nisu dovoljne, koliko god se trudila da sve naguram i preraspodelim :)

      Delete