Da li si ikada… (A Guilty Reader) Book Tag


Dugo nisam postavila neki book tag, a ne znam ni sama zašto. Em su zanimljivi (i lakši za pisanje od recenzija), em volite da ih čitate. Ova pitanja sam pronašla na blogu Madamoiselle S (KLIK ukoliko želite da pročitate njene odgovore) i učinila su mi se zanimljivim. Nadam se da će biti i vama (stvarno se nadam, pošto planiram da malo redovnije izbacujem ovakve postove, na primer jednom mesečno, šta mislite o tome?).

Pa, bez daljeg odugovlačenja, iznosim pred vas svoj čitalački “prljav veš”:



1. Da li si ikada poklonila knjigu koja je prethodno tebi bila poklonjena?

Znam da je opšte mišljenje da je baš ružno poklanjati stvari koje si i sam dobio na poklon, ali ja to radim. Za života sam, kao i mnogi drugi ljudi, na poklon dobila toliko stvari koje mi nisu (bile) potrebne, da bi mi za čuvanje svih tih poklona bila potrebna posebna prostorija. Retko se vezujem za stvari, i ne volim da gomilam stvari koje mi nisu potrebne (Mari Kondo metod bacanja svega je trebalo da patentiram kao Stsh metod i obogatim se kao čovek). Isto važi i za knjige (naaaaročito one koje su mi do nedavno čučale po kutijama na tavanu, nikada otvorene, a koje sam kao klinka dobijala za rođendane). Tako da - jesam poklanjala knjige koje su meni poklonjene i mislim da u tome nema ničeg lošeg. Meni nisu potrebne i zauzimaju mi dragoceni prostor, a nekoga će usrećiti, prema tome, ne osećam ni najmanju krivicu zbog toga.

2. Da li si ikada rekla da si pročitala neku knjigu, a zapravo nisi?

Pa znate kako, studirala sam književnost i ma koliki štreber bila, nekada prosto nije bilo vremena da stignem da pročitam baš sve što su profesori zamislili (a pojedini su bili vrlo maštoviti po tom pitanju). A situacija u kojoj na ispitu odlučite da budete osoba od morala i kažete da nešto niste pročitali nije dolazila u obzir. Zapravo, mislim da je svako ko je išao u školu barem jednom pokušao na ovaj način da se izvuče. Inače ne osećam potrebu da lažem kako bih se nekome dokazala, kao što ni ne mislim da postoje knjige koje se moraju pročitati. Ništa se ne mora (osim ako studirate književnost, onda se svašta nešto mora). Naravno da postoje one velike i bitne knjige koje sam preskočila, kao što postoje i one velike i bitne knjige koje nikada nisam završila, ali dovoljno sam vremena u životu posvetila knjigama koje sam čitala na silu i sada gledam da to moranje svedem na minimum (što nije baš lako kada pišete blog, ali avaj, život nije uvek med i mleko).

3. Da li si ikada pozajmila knjigu a da je nisi vratila?

Jesam. Jednu jedinu. U pitanju je “Motivacija i ličnost” Abrahama Maslova koju sam pozajmila kada sam pisala maturski rad u srednjoj školi. Nije mi namera bila da je zadržim i u nekoliko navrata sam pokušala da je vratim osobi od koje sam je pozajmila, ali nekako se dešavalo da uvek nešto iskrsne. I dalje mi ta knjiga stoji na posebnom mestu i nisam je prisvojila. Tome svedoči činjenica da sam nedavno sasvim slučajno stupila u kontakt sa dotičnom osobom (u pitanju je profesorka koja mi je tokom školovanja držala privatne časove i koju nisam videla desetak godina) i da je prva stvar koju sam joj rekla da nisam zaboravila da je knjiga kod mene i da će je dobiti prvom prilikom kada se sretnemo. I ugovorile smo kafu i opet je nešto iskrslo, ali vratiću je kad tad.

Inače, pošto ni sama ne volim da pozajmljujem knjige (isključivo zbog situacija u kojima mi knjige nikada nisu vraćene ili su vraćene oštećene - što je još gore), onda ni ja ne uzimam knjige od drugih ljudi, već ih prosto kupim ili pozajmim iz biblioteke.

4. Da li si ikada čitala serijal van redosleda?

One klasične serijale koji zbog radnje zahtevaju čitanje po nekom određenom redu čitam kako je i predviđeno da se čitaju. Drugi redosled prosto nema smisla. Kada je reč o knjigama koje prate život jednog junaka ili se odigravaju u istom univerzumu, a nisu strogo povezane, dešava se da zalutam. Tako sam recimo, detektivku Harijetu Mirjane Đurđević upoznala u trećoj knjizi koja je o njoj napisana, pa sam tek posle toga pročitala prvu. Ali uglavnom se trudim da to ne radim (mada serijale generalno vrlo retko čitam).

5. Da li si ikada “spojlovala” knjigu nekome?

Ma naravno! Pišem blog posvećen knjigama, sećate se?

6. Da li si ikada napravila "uši" na knjizi?

Sigurno jesam nekada, kao dete, mada otkako imam svest o knjizi, to prosto ne radim. Čak i kada nemam obeleživač pri ruci, uvek se nađe nešto što može da se tutne u knjigu, ili baš u krajnjoj nuždi prosto zapamti strana na kojoj je prekinuto čitanje.

Evo jednog saveta koji i sama upražnjavam: kada nemate čime da obeležite stranicu, a iz nekog razloga kasnije želite da joj se vratite, prosto uslikajte tu stranicu mobilnim. Treba da vidite moju galeriju na telefonu, puna je fotki stranica koje bi mi mogle biti potrebne za pisanje recenzija. To je apsolutno najlakši i najpraktičniji način i ne zahteva da prekidate čitanje.

7. Da li si ikada rekla nekom da ne poseduješ knjigu koju zapravo poseduješ?

Vrlo moguće, pošto je to mnogo lakše nego reći “da, imam, ali znaš, ne deluješ mi kao pouzdana osoba, pa bih radije da ti ne pozajmljujem svoje knjige”, mada se ne sećam konkretnog slučaja (dok se onih “imam, ali ne dam” sećam odlično).

8. Da li si ikada rekla nekom da nisi pročitala knjigu koju jesi pročitala?

Ne, barem ne namerno.

9. Da li si ikada preskočila neka poglavlja ili delove knjige?

Naravno. Imam tu glupu naviku da svaku knjigu koju započnem završim (protiv te navike se uporno borim, jer život je kratak, a dosadne knjige su uglavnom prilično duge, koliko god stranica da imaju), a sa nekim knjigama je prosto teško izboriti se. Nekad je preskakanje namerno, a nekad se prosto zamislim čitajući, pa onda shvatim da pojma nemam o čemu sam čitala na prethodnih nekoliko strana. Ukoliko mi se knjiga ne dopada, ni ne trudim se da se vratim.

10. Da li si ikada pričala loše o knjizi koja ti se dopala?

Ovo me podseća na ono dečje opanjakavnje simpatije i ne, nikada nisam loše pričala o knjizi koja mi se dopada, niti sam hvalila knjige koje mi se ne sviđaju. Kao što sam već rekla u vezi sa laganjem o pročitanim i nepročitanim knjigama, nemam potrebu da se dokazujem bilo kome na taj način. Ako mi se nešto sviđa, hvaliću to na sva usta, a ako mi se ne dopadne, neću imati problem da to kažem, pa kud puklo da puklo.

***


Kao što vidite, kriva sam po gotovo svakoj tački optužnice. Kako kod vas stoje stvari? Pišite svoje ispovesti u komentarima, a ukoliko želite da odgovorite na sva pitanja, smatrajte se tagovanim, jedva čekam da pročitam o vašim malim čitalačkim tajnama!

Do sledećeg posta,

Vaša Stš <3

CONVERSATION

13 comments:

  1. Ovo je bilo zaista zanimljivo i radujem se sto ces ubuduce pisati cesce ovakve postove, mada ja te sa zadovoljstvom pratim bio u pitanju ovakav post ili nesto drugo :)
    Kada bih odgovarala na ova pitanja, odgovori bi bili dosta slicni tvojim :D A u potpunosti se slazem sa svim sto si napisala za obelezavanje stranica, i ja u krajnjoj nuzdi zapamtim gde sam stala, mada moram da priznam da mi fotografisanje stranice nije palo na pamet :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala!

      To sa fotografisanjem mi je palo na pamet sasvim slučajno. Pošto često čitam u krevetu, pre spavanja, nekada mi se ustajanje kako bih nešto zapisala čini kao nemoguća misija. Ovako lepo isklikćem šta mi treba, pa posle prepisujem. Stvarno je praktično :)

      Delete
  2. Pozdravlja ideju, pošto sam i sama od prošlog leta počela da jednom u mesec-dva-trim u zavisnosti od toga naiđem li na dovoljno zanimljiv, objavim po jedan upitnik. :) Ovaj Sarin sam i ja rezervisala za jesen (za sedam dana ide još jedan njen, letnji književni!), a u tvojim sam odgovorima baš uživala.:)))
    Vidiš, ja sam bila ta osoba od morala koja je uvek priznavala kada nešto ne bi stigla da pročita (što je, opet, bila retkost, jer znajući kakav sam baksuz i da me Marfijev zakon redovno "kači", uvek sam čitala i ono van spiska, zlu ne trebalo!), pa sam jednom prilikom zbog toga vratila pitanje, jer nisam stigla da završim "Sto godina samoće".
    Haha, ja ubacim mobilni umesto obeleživača, kad zatreba!:) Doduše, nemam čime da fotkam, sve i da hoću, tako da se dovijam po starinski.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ih, bre, ne videh taj letnji, mada ako je verovati prognozi, imaćemo produženo leto ove godine, pa možda temperature dozvole da se odradi u septembru. :D A možda i u avgustu popunim još jedan, da nadoknadim. A možda prvo da pogledam o čemu se uopšte radi? :D

      Ja sam zaista retko izlazila na ispite nespremna, ali dešavalo se i to. Imali smo toliko ispita i TOLIKO gradiva, da kombinacija završavanja fakulteta u roku i temeljne posvećenosti svakoj knjizi nekada prosto nisu bile izvodljive. Jedan od tih retkih primera je famozna "opšta 3" koju sam položila u prvom roku (tačnije u septembru, ali pošto u junu niko nije izašao, onda to tehnički dođe prvi rok). Izašla sam bez nekih velikih očekivanja iako sam je spremala gotovo čitavo leto (što opet nije bilo dovoljno da pređem svo gradivo) i kada sam videla pitanja koja sam izvukla, samo što se nisam onesvestila od sreće (jedno pitanje iz kombinacije je bilo ono koje sam pisala na pismenom delu ispita - to mi se nikada nije dogodilo). Tako da, eto, nekad se vredi kockati, valjda me je kosmos nagradio jer to nisam često praktikovala :)

      Delete
    2. Evo linka, zanimljiv je:
      http://sarah-m-world.blogspot.rs/2017/06/summer-book-tag.html
      Što da ne, septembarsko je leto "miholjsko" :).
      A ja ne krijem da sam polovinu ideja za upitnike "maznula" od tebe!:)

      Jao, da, Opšta III je bila baš ovaj moj slučaj. Izašla kod Tanje, isto usred leta, kad niko "normalan" nije. Zbog Markesa odustala na trećem pitanju. Izašla opet u septembru i položila, jedina od tri osobe (!). Isi slučaj bio sa romantizmom kod prof. Lompara. Studentske uspomene!:) Nego, uvek sam zavidela srećnicima koji izvuku pitanja o delima koja vole i o kojima jedva čekaju da se raspričaju. Meni se to, nažalost, baš nikad nije desilo, osim na pismenom.:( Npr, iz Opšte III sam pisala o "Ratu i miru", to je bilo sjajno, ali sam isto tako na Opštoj II priželjkivala Šekspira, a izvukla Montenja i slične šeme. Marfi, dušmanine!:)

      Delete
    3. Jeste zanimljiv, ima nekih, da tako kažem, baš čudnih pitanja :D

      Sigurna sam da je svakoj grupi opšta bila muka za sebe, ali naša (a naročito opšta 3) je postala nadaleko poznata kao paradigma horora. Šta su oni sve uspeli da strpaju u taj ispit... pa ja mislim da bi ljudi koji su osmislili bolonjski sistem spontano sagoreli da su znali :) Zapravo, opšte su ostale iste kao po starom programu, samo su nam nabacili još desetak ispita po godini i okitili ih bodovima, ali ne onako kao na ostalim katedrama, već prosto: 3 za jednosemestralne, 6 za dvosemestralne, pa ti sad računaj koliko je to ispita po godini. Kad kažem ljudima sa koliko ispita sam završila faks, niko živ mi ne veruje. I još sam na kraju imala dva "viška" jer su nekim ispitima naknadno povećali "vrednost", o čemu, naravno, niko nije bio obavešten. Ma cirkus :)

      Stvarno, te studentske uspomene, mogle bismo do sutra :D

      Delete
  3. Baš mi je drago da ste odradili tag :) Kada sam ga našla na YouTube-u smatrala sam da je retko originalan kako skoro nisam našla baš originalan pitanja :)
    Sjani su vma odgovori pre svega kada vidim odgovorne osobe oduševim se valjda ću i ja jednom biti takva svaka čast za to koliko mislite o knjizi to me je baš oduševilo ja zaboravim pa mi bude krivo :)
    Meni su svi citati iz knjiga ili screanshoot-ovani (ako je elektronski) ili uslikani ako je fizička knjiga mrzi me da prepisujem :)
    Još jednom divni odgovri baš mi je drago da vam se dopao i da ste ga uradili :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala (i bez persiranja, moliću)! :)

      Delete
    2. Ubaciću se i ja: Saro, pošto ne persiraš meni, nemoj ni koleginici i skoro pa vršnjakinji, mada je Sandra svakako osoba za poštovanje!:) Osećaćemo se mlađe, hahaha....

      Delete
  4. Super post! Baš mi se sviđa ovaj tag,možda ga i sama napravim,volim čitati i iskreno nikada mi se do sada nije dogodilo da na primjer nisam pročitala neku knjigu za školu ili nešto slično,ali sam znala samo odustati od neke knjige u slobodno vrijeme kada bi mi postala dosadna :P <3 btw. super mi je što si studirala književnost i sama sam to jedno vrijeme jako htjela(još sam u gimnaziji)ali nisam sigurna još 100%,možda bi bilo cool da napraviš post o svojim iskustvima,puno bi pomoglo i meni,a vjerujem i mnogima još koji te prate :) <3
    novi post je na mom blogu:https://katysblogblogger.blogspot.hr/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na predlogu, odlična je ideja, mada bi to sigurno bio veeeeeoma dugačak post :D
      Ako imaš neke nedoumice ili bilo kakva pitanja u vezi sa studijama, slobodno mi se obrati :)

      Delete