Popsugar Reading Challenge 2019



Evo ga opet taj period u godini kada se očekuje da kujemo planove, zacrtavamo ciljeve, donosimo odluke, obećavamo sebi koješta što znamo da nećemo ispuniti… Koliko vidim, većina korisnika na mreži Goodreads je već uveliko sebi zacrtala svoje čitalačke izazove, ali ja znam da među vama ima entuzijasta kojima nasumično određena brojka nije dovoljna, tako da i ovu blogogodinu počinjem postom o verovatno najpoznatijem čitalačkom izazovu koji možete pronaći na netu. U pitanju je, naravno, izazov portala Popsugar, koji se svake godine trudi da smisli sve konkretnije (a možda i teže) zadatke za svoje čitaoce i tako ih natera da malo izađu iz svoje zone komfora kada je čitanje u pitanju i pomuče se oko planiranja svoje knjiške godine. 


Nije ovaj izazov za svakoga, naravno. Neki u njemu ne vide ništa osim besmisla i lišavanja slobode, neki prosto ne žele ograničenja i stres koji pridržavanje ove liste sa sobom nosi; dok nekima ovaj izazov pomaže da se iščupaju iz čitalačkog škripca i da čitaju više i raznovrsnije. Svakom svoje. Ja sam u izazovu učestvovala nekoliko puta, kao i prošle godine i zahvaljujući njemu sam, kao što sam već nekoliko puta pominjala, pronašla nekoliko sjajnih autora i naslova koje u drugom slučaju verovatno ne bih (na primer, da jedne godine nisam bila primorana da guglam romane koji u naslovu imaju Beograd, ko zna da li bih i kada bih se susrela sa delima Mirjane Đurđević, itd).

Ove godine, ipak, preskačem izazov i to bi se moglo posmatrati kao posledica ličnog izazova koji sam sebi zacrtala: čitaj knjige koje imaš (na ovome radim već neko vreme, i moram priznati da mi to dosta pomaže sa impulsivnim kupovinama knjiga… makar van Sajma). Problem na koji nailazim svaki put kada učestvujem je taj što se neke knjige prosto ne uklapaju u zadatke i onda tonu sve dublje i dublje u mračne kutke police do trenutka kada prosto zaboravim na njih. Samo nasumično preletanje pogledom preko ovogodišnje liste je bilo dovoljno da vidim da ovoga puta ta dva izazova neće moći zajedno. E sad, to što sam ja odlučila da ne učestvujem, ne znači da nisam tu da pomognem svakome ko želi da se oproba da što lakše nađe naslove i prilagodi ih listi.
 
Kliknite na sliku kako biste je uvećali
I ovoga puta lista sadrži 40 zadataka, plus bonus za ambiciozne (ja ih, doduše, nikada nisam razdvajala). Možete probati samo sa osnovnom, a možete ih i mešati. Možete, zapravo, raditi šta god želite jer je (ne mogu to dovoljno puta da naglasim) svrha ovakvih izazova pre svega da se zabavite i eventualno ohrabrite sebe da čitate više. Ako smatrate da će ovakav tip organizacije izazvati samo stres (mada sklapanje liste jeste malčice stresno, ali ima nas koji uživamo u takvim neurozama), odmah batalite. Na kraju krajeva, internet je pun lakših verzija čitalačkih izazova koji bi vam mogli biti interesantniji.

S obzirom na to da neću sastavljati svoju listu, odlučila sam da vam brzinski preporučim nekoliko dobrih knjiga koje se uklapaju u neke od zadataka:

  • Ponovo ispričani klasik: Đavolji nakot (Margaret Atvud), mada možete uzeti bilo koju knjigu iz edicija Hogart Šekspir ili Projekat Ostin. 
  • Naslov koji se sastoji iz pitanja: Gde ste vi, Puškine? (Danil Harms), zbirka Harmsovih pripovedaka o velikanima ruske književnosti (ujedno i meni omiljene Harmsove priče) 
  • Roman čija je radnja smeštena na univerzitetskom kampusu: Stoner (Džon Vilijams)
  • Knjiga koju potpisuju dve autorke: Priče za laku noć za male buntovnice (Elena Favili i Frančeska Kavalo)
  • Knjiga čija se radnja odvija u Skandinaviji: Nezaboravno kolektivno samoubistvo (Arto Pasilina), toliko je dobrih skandinavskih romana, ali eto, odlučila sam se za ovaj. Ako ste čitali Pasilinu a treba vam preporuka za ovaj zadatak, slobodno kažite.
  • Roman čija se radnja odvija u jednom danu: Gospođa Dalovej (Virdžinija Vulf) ili, za entuzijaste: Uliks (Džejms Džojs). Ako niste čitali ove knjige, ovo je odlična prilika.


Toliko od mene za danas. Nema baš mnogo preporuka, znam, ali može da posluži za početak. Naravno, ukoliko negde zapnete, vičite, naći ćemo nešto!

Hoćete li učestvovati u ovom izazovu? Jeste li već počeli da popunjavate listu? Koje knjige biste vi preporučili? Pišite u komentarima!

Do sledećeg posta,
Vaša Stš <3


CONVERSATION

6 comments:

  1. Nikada nisam učestvovala u ovom (ili bilo kom drugom) književnom izazovu, niti mi deluje da ću ubuduće, ali hvala tebi na približavanju same zamisli svima nama. Mnogi će sigurno prihvatiti, uključiti se i pronaći mnogo pomoći u tvojim predlozima.:)
    Meni bi bilo suviše stresno i ograničavajuće da stavljam knjige u ovakve "kalupe", pa je to jedan od razloga što zaobilazim. Drugi (i veći) je taj što imam "beskrajne spiskove" i nikakav problem sa čitalačkim blokadama. Ni onaj "Goodreads" izazov, iskreno, ne sledim u stopu, više mi je značajan kao online beležnica, pa tu vodim evidenciju preglednije nego u svesci.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Interesantan je koncept, ali svakako nije za svaku godinu. Ponekad pomislim da je baš ovaj izazov kriv što imam toliko nepročitanih knjiga na policama. Čini mi se, doduše, da su ranije kategorije bile nekako slobodnije, svake godine kao da smišljaju sve suludije zadatke (shvatam da je to zbog toga što ne žele da se ponavljaju, ali ipak), npr. stvarno mi ne pada na pamet da čitam LitRPG. Tako da ove godine preskačem i koristim priliku da očistim već postojeći TBR, ima tu dovoljno knjiga za čitavu godinu :)

      Delete
  2. Slažem se sa Isidorom, i meni bi ovakav izazov pružio više stresa no užitka. Dosta mi je što mi se TBR iz godine u godinu sve više otima kontroli.Tvoji tekstovi koji se dotiču izazova i sami naslovi koje za isti biraš mi uvek budu interesantni i završe u većini slučajeva na listi za čitanje. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Razumem. Meni se jedne godine dogodilo da mi je sve to postalo samo opterećenje i odustala sam. Ostalih godina je bilo mnogo lakše nego što sam mislila. Stvar je u tome što ja uvek dosta unapred znam šta ću čitati, makar okvirno, pa mi takva vrsta ,,obaveze" ne predstavlja problem. Uostalom, ono što upišem na početku i lista sa kojom završim izazov uglavnom nemaju veze s vezom :D Ali ove godine stvarno ima dosta kategorija koje me ni ič ne interesuju, kao što rekoh u prethodnom komentaru, tako da nisam ni pokušala da sastavim listu.

      Delete
  3. Ja svake godine čitam tvoje tekstove o ovom izazovu i onda krenem da pravim spisak, ali zapravo ne krenem da ga popunjavam. Dva puta sam pokušala da čitam šta mi se čita pa da naknadno popunjavam u te rubrikice, ali mi to nije išlo , jer baš moraš nekako sa namerom da tražiš knjigu koja će se uklopiti u neku od kategorji i onda odustanem. 😀 Ove godine mi se čini da je još teže nego inače , pa neću ni pokišavati. Mada meni se baš svidja ta ideja deluje uvek nako zanimljivo , a i volim spiskove .

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja volim spiskove i pravljenje kojekakvih lista, pa mi sastavljanje liste za ovaj izazov uvek predstavlja uživanje (dok ne postane stresno :D). Na Goodreadsu postoji grupa sa temama o svakom zadatku, gde ljudi predlažu naslove i pomažu jedni drugima da nađu prave knjige za sebe, ona je veoma korisna kad negde zapneš.
      Ove godine jeste teže, odnosno ima dosta kategorija koje meni nisu zanimljive. Zato sam i ja odmah odustala :)
      Hvala ti na čitanju i komentaru! <3

      Delete