5 laganih (ali dobrih) knjiga za letovanje


Još uvek niste odlučili koje knjige ćete ove godine nositi na letovanje? Ako vam odmor služi da odmorite mozak od svega, pa čak i od ozbiljne literature, a ipak ne biste trošili svoje vreme na nekvalitetne knjige koje se često nazivaju „romanima za plažu“, evo par preporuka prilično laganih knjiga koje sam pročitala, a koje su ipak ostavile neki (pozitivan) utisak na mene.


1. „Kako biti dobar“ (Nik Hornbi)



Da vam kažem: ja nisam loša osoba. Ja sam lekar. Jedan od razloga što sam to postala je zato što sam smatrala da je to DOBRA, a ne uzbudljiva, dobro plaćena ili glamurozna profesija. U svakom slučaju, ja sam dobar čovek, doktor i ležim u hotelskoj sobi sa čovekom po imenu Stiven, koga ne poznajem baš dobro i upravo sam tražila razvod od svog muža.

Kejti stoji na pragu važne odluke: da li da ostavi svog namćorastog, sarkastičnog muža Dejvida ili da svom braku da novu šansu? Nakon što prekrši bračni zavet, Kejti doživljava neverovatnu situaciju. Njen muž upoznaje svojevrsnog životnog gurua i odlučuje da postane dobar. Zaista dobar. Paradigma dobra. Ubrzo se ispostavlja da je život sa dobrim čovekom možda ipak teži nego život sa namćorom.

Na veoma duhovit način, Hornbi kroz roman postavlja pitanja  „šta znači biti dobar?“ i „koliko dobrog je zaista dobro?“.  

Još knjiga od Hornbija: High Fidelity, Dug put do dna, Sve o dečaku


2. „Svet posle rođendana“ (Lajonel Šrajver)


Ovo složeno i napeto delo zainteresovaće svakog ko se ikad zapitao šta bi bilo da je bilo – kako bi nam život izgledao da smo pred prelomnim iskušenjem poklekli, ili mu odoleli. (People)

Irina Mekgavern je uspešna ilustratorka dečjih knjiga, udata za Lorensa, stručnjaka za borbu protiv terorizma. Ona živi lagodan, pomalo ustaljen život. Svakog leta sa svojim mužem odlazi na tradicionalnu večeru sa Lorensovim prijateljem, igračem snukera, Remzijem. Sve dok jedne godine na večeru Irina i Remzi ne odu sami, kada ona počinje da se pita kakav bi joj bio život da je udata za Remzija.

U tom trenutku roman se račva na dve paralelne priče. U jednoj Irina ostaje verna Lorensu, a u drugoj počinje aferu sa Remzijem.  Kakav kraj koja priča nosi – otkrijte sami.

Još knjiga Lajolen Šrajver: Moramo da razgovaramo o Kevinu


3. „Ostrvo“ (Viktorija Hislop)



Temeljno istraživanje, mašta i autorkina duboka ljubav prema Kritu dočaravaju ubedljivu sliku jednog prošlog doba na ostrvu.

Ako ste se ovog leta zaputili na Krit, „Ostrvo“ je knjiga koju svakako treba da pročitate na plaži pre nego što obiđete Spinalongu, čuvenu koloniju obolelih od lepre. Posle godina i godina nagađanja o prošlosti svoje majke i njene porodice, mlada Aleksis odlazi na Krit, majčino rodno ostrvo i tamo saznaje o svim strahotama koje su preživljavali njeni stanovnici, Grci zaraženi leprom. Pored tužnih momenata, „Ostrvo“ nudi dirljivu priču o prijateljstvu i ljubavi u najstrašnijim vremenima. Ako na Spinalongu odete nakon što ste pročitali ovaj roman, napuštene ulice i građevine će vam delovati mnogo stvarnije i životnije.

Još knjiga Viktorije Hislop: Nit, Povratak


4. „Jedan dan“ (Dejvid Nikols)


Možete provesti ceo život ne shvatajući da vam je ono za čim oduvek tragate sve vreme pred očima.

Roman „Jedan dan“ vodi nas kroz 20 godina prijateljstva i ljubavi Eme i Dekstera, a svako poglavlje predstavlja po jedan 15. jul, od prvog dana kada su se upoznali do 15. jula dvadeset godina kasnije. Ema je romantična ljubiteljka književnosti, a Dekster urbano TV lice, ali ih ipak nešto spaja poput magneta. Ukoliko ste gledali istoimeni film, zaboravite ga i pružite šansu ovoj knjizi.  Ovo je knjiga koja će vas provozati kroz mnoštvo emocija: od ljutnje, preko sreće i navijanja, do ivice suza.

Još knjiga Nikolsovih knjiga: Mi, Početno pitanje


5. „Čuvar sećanja“ (Luis Lauri)


Džonasov svet je savršen. Ne postoje rat, strah i bol. Sigurnost je najveći prioritet. Svaka osoba ima svoju ulogu u Zajednici, koja joj obezbeđuje život bez briga i kojom daje svoj doprinos opštem blagostanju. Ali kada Džonas bude napunio dvanaest godina, počeće da spoznaje pravu prirodu Zajednice. Njegov život biće potpuno promenjen. I za njega više neće biti povratka.

„Čuvar sećanja“ je jedna od boljih antiutopija koju sam pročitala (ne računajući klasike) i preporučujem je svima. Požurite sa čitanjem, pre nego što pogledate film!

Još knjiga od Luis Lauri: „Čuvar sećanja“ je prvi deo tetralogije „The Giver“, ali kod nas još uvek nije objavljena još neka knjiga od ove autorke



Nadam se da će vas neka od ovih knjiga zainteresovati i da će zauzeti počasno mesto u vašem koferu. Uživajte u letu i dobrim knjigama!

CONVERSATION

14 comments:

  1. Citala sam i gledala Jedan dan i obozavam! :) Hvala za preporuke. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu! "Jedan dan" je predivna knjiga, film mi je bio dosta slabiji (izbacili su neke meni najdraže momente u knjizi), tako da planiram da pročitam još Nikolsovih knjiga uskoro :)

      Delete
  2. Čuvara sećanja sam dobila besplatno, na nekoj Noći knjiga. Sjajna knjiga! Mislim da se izdavač ove knjige ili ugasio ili pretpoio u neku veću izdavačku kuću, pa sumnjam da će neko da prevede ostale knjige.
    Hvala ti za informaciju da postoje još tri, probaću da ih nađem i pročitam.

    P.S. Inače moje omiljeno letnje štivo su romani o starom Rimu i naravno M.Đurđević. :)

    ReplyDelete
  3. Ne mogu više da hvalim Đurđevićku, pomisliće ljudi svašta :D
    "Čuvar sećanja" mi je bio pravo iznenađenje, sasvim slučajno sam je pokupila u biblioteci sa one "preporučujemo" gomile i oduševila sam se. Posle toga je svako za rođendan dobio po jedan primerak. Ja imam izdanje Čarobne knjige, ali knjiga je objavljena 2007, a još uvek nema nastavka. Mada, posle filma, ko zna :)

    ReplyDelete
  4. Ja cu Nik Horbnija ovog leta :-) Hvala Sandrina ti si riznica i inspiracija

    ReplyDelete
  5. Nema na čemu, to je i poenta :)
    I hvala na lepim rečima <3

    ReplyDelete
  6. Konačno neki blog i o knjigama! Divan je! *_*
    Ako želiš, poseti i moj http://papiriiolovke.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. Ovo me je spaslo. :)
    Treba da idem na more na 2 nedelje i ubih se razmišljajući šta da nosim.
    Jedan dan definitivno ide u kofer!
    Hvala ti. :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu, drago mi je! "Jedan dan" je divna knjiga (mada malo tužna, ali sve se to lakše podnese na moru) :)

      Delete
  8. Imamo slican ukus, procitala sam 3-4 navesene knjige :-)

    ReplyDelete
  9. Realno, vise puta,onako slucajno,cesto videla sam knjiga Kako biti dobar od Nik Horbi,ali nisam bas nesto bila zainterisovana za citanje,ali sad citajuci tvoj opis knjige, obavezno procitacu,jer stvarno interesatno zvuci :)
    Hvala ti za preporuke :)

    ReplyDelete