The Classics Book Tag


Još jedna pitalica na koju sam naišla na blogu Nemam ime, imam komentar. Ovog puta o delima klasične književnosti. Uživajte!

1.       Klasik kojem se pridaje mnogo pažnje, a koji se tebi ne sviđa
Bez razmišljanja: Ana Karenjina. Roman ne podnosim, a sa Tolstojem sam u svađi (iako mi je „Rat i mir“ jedna od omiljenih knjiga, komplikovan je to odnos, o njemu više drugom prilikom). Na listu bih mogla da stavim i roman „Lovac u žitu“, ali mislim da moja ravnodušnost prema toj knjizi ima veze sa tim što sam je kasno čitala. Tu su i Sternov „Tristram Šendi“, i Rusoova „Julija“, ali njima se baš i ne pridaje toliko pažnje.

2.       Period o kojem najradije čitaš
Nisam probirljiva, ali recimo da najčešće čitam romane čije su radnje smeštene u 19. vek ili savremeno doba, mada s vremena na vreme volim da zavirim i u antiku.  I u srednji vek. Kao što rekoh, nisam baš probirljiva. Jedino što mogu da kažem jeste da možda najmanje volim knjige čija je radnja smeštena u neku daleku sf budućnost. Što ne znači da ih ne čitam.

3.       Omiljena bajka
Kada sam bila mala, najviše sam volela da čitam (odnosno da mi čitaju) manje poznate bajke koje je Narodna knjiga objavila u kompletu „Bajke naroda“. Iz nekog razloga, omiljene su mi bile bajke sa Islanda i to je jedina knjiga iz te edicije koju imam i dan danas. Moram da priznam da se ne sećam gotovo nijedne, mogla bih da obnovim gradivo.


Kada su Diznijeve bajke u pitanju, to su „Mala sirena“ i „Lepotica i zver“.

4.       Klasik zbog kojeg se stidiš jer ga još uvek nisi pročitala
Ne stidim se nijedne knjige koju nisam pročitala, pa ni klasika. Ima ih poprilično, i to su uglavnom klasici za decu, pošto mi je u detinjstvu igranje uvek bilo preče od čitanja. Tako da sam propustila većinu dečjih klasika poput „Orlovi rano lete“, „Magareće godine“, „Tri musketara“, itd.
                   
5.       Pet klasika koje planiras uskoro da pročitaš
1. „Iskušenja svetog Antonija“, G. Flober
2. „Bleak House“, Č. Dikens
3. „Bela garda“, M. Bulgakov
4. „Rebeka“ D. Di Morije
5. „Finnegans Wake“, Dž. Džojs



Evo ih na gomili, svi osim „Rebeke“, nju još uvek nemam na polici.

6.       Omiljena knjiga inspirisana klasikom
    Moj omiljeni roman inspirisan klasikom je takođe klasik: Džojsov „Uliks“

7.       Omiljena filmska ili TV adaptacija klasika
Prva na listi bi bila ruska serija „Majstor i Margarita“ (2005), rađena po istoimenom Bulgakovom romanu. Moram priznati da serija nije baš vrhunskog kvaliteta (ni produkcijski, niti  kada je reč o glumi), ali je prilično verna romanu. Moguće je da mi je prirasla za srce baš zbog svih svojih mana, nisam sigurna, ali svakome je preporučujem.




Serija „Velika očekivanja“ (BBC, 2011) sa Džilijan Anderson (za koju sam do nedavno bila ubeđena da je Kejt Vinslet) u ulozi gospođice Havišam. „Velika očekivanja“ su jedno od mojih omiljenih književnih dela svih vremena i uvek volim da vidim kako će ko izneti gospođicu Havišam, a Andersonova zaista nije razočarala. 


Tu je takođe i fenomenalna Helena Bonam Karter u ekranizaciji iz 2012. godine, nju ne smem da izostavim.



I za kraj, kratka adaptacija Beketove drame „Igra“ (Play) koju sam gledala nebrojeno puta i svaki put je imala isti, neopisivo snažan utisak na mene. Ovo je moja omiljena ekranizacija nekog književnog dela. Da ne bih dalje dužila, ostaviću link, pa pogledajte sami. Kratko je, a vrlo efektno. Obavezno pogledajte.



8.       Najgora filmska ili TV adaptacija klasika
Mislim da su „Guliverova putovanja“, sa Džek Blekom u glavnoj ulozi, bez ikakve konkurencije.

9.       Omiljena edicija klasika
Svi volimo jeftine knjige, tako i ja. Prema tome, ne mogu reći da ne volim kada po niskoj ceni kupim klasike u izdanju Wordsworth Editions ili Penguin Classics.


Kada je o našim izdavačima reč, najviše sam volela ediciju „Blago“ (Mono i Manjana) i mnogo mi je žao što su je ugasili čak i pre nego što se Mono i Manjana slila u Vulkan. Knjige su bile dobrog kvaliteta, tvrdih korica lepog dizajna, a izdavali su zaista dobre naslove. I naravno, one divne, predivne  sive knjige sa crvenim obodima iz SKZ-a.



I za kraj, tu je nešto što mi je zapalo za oko zbog čiste estetike (a kome i ne bi?), deluxe tvrdokoričena izdanja svetskih klasika (izdavač: Penguin, pogledajte ovde). Jednog dana ću ih imati sve!



10.   Klasik za koji smatraš da je zanemaren, a koji bi svima preporučila
Ima ih više, naravno, ali suzila sam svoj izbor na pet.

 1. „Salambo“, G. Flober
„Salambo“ je zaista potcenjen roman. Ono što ga razlikuje od drugih Floberovih romana, jeste to što je radnja smeštena u Kartaginu. Osim što mi je ovo omiljeno Floberovo delo, „Salambo“ je ujedno i jedan od najboljih istorijskih romana koje sam ikada pročitala.

2. „Divlje palme“, V. Fokner
Iako se ova knjiga obično ne svrstava u vrhunac Foknerovog stvaralaštva, meni je posebno draga. Roman čine dve isprepletane priče, obe o tragičnim sudbinama dvoje ljudi. Stilski, roman ne podseća na Foknera, pa je prema tome, verovatno i lakši za čitanje. U svakom slučaju, roman je divan, i nikako ga nemojte zaobići.

3. „Opasne veze“, Laklo
Nisam baš sigurna da se ovaj roman može svrstati u grupu „zanemarenih“, ali sam sigurna da se ne čita onoliko koliko bi trebalo. „Opasne veze“ jesu epistolarni roman koji opisuje dekadenciju francuskog društva 18. veka, kao i sve opasnosti koje jednu neiskvarenu dušu čekaju u ovakvom društvu. Markiza de Mertej i vikont de Valmon su jedni od najupečatljivijih ličnosti iz proze 18. veka. Obavezno stavite ovaj roman na svoju listu za čitanje.

4. „Guliverova putovanja“, Dž. Svift
Još jedan roman koji nije baš zanemaren, ali ga svi pogrešno čitamo, samim tim što ga čitamo kao deca. Džonatan Svift je bio jedan od najpoznatijih satiričara 18. veka i njegova „Guliverova putovanja“ dobijaju sasvim drugačiji oblik ukoliko ih čitate kao odrasla osoba. Verujte mi na reč, ukoliko niste u skorije vreme, pročitajte roman (ali u celosti!) i sigurna sam da ćete se iznenaditi.

5. „Tit Andronik“, V. Šekspir
„Tit Andronik“ je jedna od prvih Šekspirovih tragedija i ne smatra se vrhuncem njegovog stvaralašta. Ova drama ima sve elemente rimskih tragedija osvete (i radnje same tragedije je smeštena u Rimsko carstvo) i poznata je kao najkrvavija Šekspirova tragedija. Takođe, ova drama važi za najnepravilniju, odnosno najnedoteraniju dramu u celom Šekspirovom opusu. Međutim, ako je čitate kao burlesku, odnosno kao Šekspirovo podsmevanje ukusu publike elizabetanskog pozorišta (postoje teorije da je to upravo i bio cilj pisca), dobijate sasvim novog Šekspira kog svakako ne treba zaobići.

To bi bilo to! Koje potcenjene klasike bi vi preporučili? Ukoliko želite da popunite ovaj Tag, smatrajte se tagovanim i slobodno podelite svoje odgovore ovde. Nadam se da vam je ovo bilo zanimljivo koliko i meni!


CONVERSATION

16 comments:

  1. Sa tackom 1 i 2 se potpuno slazem. A bajke ne mogu covece da se setim. Klasicno delo koje nisam procitala a stidim se B.Pekic - " Zlatno runo" , ne uspevam jos da savladam, priznajem!. Nepravedno zapostavljeni "Zapisi iz podzemlja" u odnosu na ostalo od Dostojevskog. Omiljena adaptacija - pa ne znam kome nisu "Velika ocekivanja"...

    ReplyDelete
  2. I meni je trebalo vremena da se setim bajke. Davno su se čitale :D

    ReplyDelete
  3. Ima mnogo tog od ovog što si navela da sam čitala mnooogo davno i trebalo bi "obnoviti gradivo" ;)
    Divim se Tolstoju, ali, ne bih ga ponovo čitala, posebno ne "Rat i mir". Bajke.. mislim da sam pročitala skoro sve bajke sveta, ali se sad (64 god.) ne sećam ni jedne čak ni naših starih, koje veoma volim, a mnoge je naš najpoznatiji, stari strip crtač, Đorđe Lobačev ovekovečio, pa je lepo čitati ih i u stripu- knjizi. Volim ekranizaciju "Gordost i predrasuda", ali i "Mnogo buke ni oko šta" kako god. Još uvek tražim, ponovo knjige, mislim da je A. Dima, otac pisao, sin nije sigurno, "Vitez od Armantala" kao i roman Radjara Kiplinga "Svetlost se ugasila", koje sam pročitala veoma davnoo. Tvoji predlozi mi se vrlo dopadaju, svi. I lepo si ti to sve napisala. Jednom ću sesti i napisati nešto slično ;) Izvini, odužih, ali kad je knjiga u pitanju i ne može kratko, a još i nije sve :)

    ReplyDelete
  4. Očekujem uskoro post na vašem blogu. Sigurna sam da će biti odličnih predloga, s obzirom na to da imate popriličan čitalački staž :)

    ReplyDelete
  5. Ja sam na primer volela Hajdi slikovnicu i sad je volim :-)

    ReplyDelete
  6. Svi mi koji ne volimo Tristrama Šendija. :) Salambo mi je odavno na listi, baš kao i Foknerove Divlje palme, dobro si me podsetila da ih malo poguram do vrha liste.
    Hvala što si nastavila igru, jako su mi se dopali tvoji odgovori. :) I jedva čekam da čujem nešto više o komplikovanom odnosu sa Tolstojem. :)

    ReplyDelete
  7. Trebalo bi da osnujemo klub! Hvala tebi što si iskopala tag, obožavam da odgovaram na ovakva pitanja :)

    ReplyDelete
  8. Odlučila sam da prošaram ovim blogom, i evo kod prvog teksta, već mi se dopada. :) Možda i napišem nešto ovako u skorije vreme. :) Moram da zapisujem sa strane sve zanimljivo na šta sam naišla samo u ovom tekstu:)) Pozdrav!

    ReplyDelete
  9. Ja bih stavila Sumorna kuća, kad je već Dickens, Dikens :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onda bi mogla i "Stara prodavnica retkosti", kad smo već kod Dikensa :)

      Delete
  10. Tag "Sedam smrtnih grehova" mi je u planu za decembar, a preko tog sam otkrila i ovaj, zanimljiv je baš kao i tvoji odgovori!:)
    1. Ja "Karenjinu" niti volim, niti mrzim, dok mi je "Rat i mir" jedan od omiljenih romana svih vremena. Mislim da nipošto nije za drugi razred srednje škole, pa verovatno otuda i potiče animozitet većine prema "Ani", kao lektiri = nečemu što je stavljeno "pod moranje". Otuda su i sećanja na famoznu kosidbu strašno preuveličana.
    Slažem se za "Lovca", a poslednje dve knjige ni mene nisu nešto oborile s nogu, mada, iskreno, ne znam da ih sad iko baš preterano i voli. :)
    2. I ovde potpisujem sve rečeno.
    4. Hehe, ja sam nekako uspevala i da se igram i da čitam kao nenormalna, ali sam se kasnije ponovo vraćala tim knjigama i potpuno drugačije ih doživljavala.
    5. Sve nabrojane sam pročitala, sem "Fineganovog bdenja", jedino mi se "Sumorna kuća" baš, baš svidela - ali, svakako je izbor odličan.
    6. Savršenstvo, tim pre što je tako zahtevno.
    7. Zaobilazila sam do sada ovu adaptaciju "Majstora i Margarite", iako sam čula da je dobra - pribojavam se svakog razočaranja, previše mi je drag taj roman.:)
    Hvala na preporuci za "Velika očekivanja" iz 2011; nažalost, iako obožavam Helenu, a i Holidej sam mnogo zavolela u "Bordžijama", ova druga ekranizacija me razočarala.
    8. Na svu sreću, nisam gledala, niti želim. :)
    9. Divne su sve, posebno obožavam i pamtim ovu ediciju "Mono i Manjane".
    10. Jao, a mene je "Salambo" tako smorila....:( Ne pamtim da sam poslednjih godina terala sebe da neki roman završavam, kao u ovom slučaju. Sve je to impresivno, stilski, ali mi se priča vukla poput puža i narušila mi i taj završni, tragični efekat.
    Propustila sam "Divlje palme", inače najviše volim "Svetlost u avgustu".
    "Opasne veze" su mi među omiljenim romanima i svakako je šteta što nisu mnogo, mnogo poznatije. :) Imali smo predmet "Roman XVIII veka i romantizam" na drugoj godini studija, kod fenomenalne prof. Brane Miladinov, pa smo radili Lakloa, baš kao i Svifta u celini, Defoa - da se nadovežem na sledeću stavku, slažem se, nipošto nisu knjige za decu. :)
    Hvala na preporuci, "Tit Andronik" mi je promakao.
    Odličan post.:)

    Moj odgovor na izazov:
    http://alittlerunaway.blogspot.rs/2016/11/subota-sa-knjigom-klasik-upitnik.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na odgovorima :)
      Brana je i nama držala 18. vek. Ako mene pitaš, ona je među najboljim predavačima na Opštoj :)

      Delete
    2. Obožavam je. :) Dovoljno će biti da ti kažem kako sam kao "padobranac" među opštašima sve do kraja studija slušala i polagala svaki njen kurs u vezi sa romantizmom, jer je toliko predana i posvećena oblasti, uz to su predavanja bila beskrajno zanimljiva. Drago mi je što delimo utisak. :)

      Delete
    3. Da, da, i meni su to bili najdraži predmeti i svaki njen sam slušala i polagala :)

      Delete