Mesečni favorit – mart


Stiglo nam je proleće, i to ne samo kalendarski gledano!

Za neke to možda znači da je prošla „sezona čitanja“, ali za mene to znači otvaranje sezone čitanja napolju. Imate li svoj kutak u dvorištu/na terasi za ispijanje kafe i čitanje? Ja upravo radim na sezonskom uređenju tog kutka, i kad jednom zasednem, ne napuštam ga do jeseni.


Kao što znate, mesec mart je na blogu bio u znaku ženskog pisma. Pored recenzija, ovog meseca ste mogli da pročitate i dva malo drugačija teksta, jedan o damama čijeknjige ne bi trebalo zaobići, a drugi o brojnim problemima sa kojima su se ženepisci susretale kroz istoriju, onako kako ih je videla Virdžinija Vulf u svomdelu „Sopstvena soba“. Takođe, sve knjige koje sam pročitala proteklog meseca napisale su žene. Evo hronološke liste pročitanih knjiga u martu:

2. „Rani odlazak“ – Silvija Plat
6. „Dok nisam srela tebe“ – Džodžo Mojes

A titula mesečnog favorita za mesec mart pripada romanu „Deda Rankove riblje teorije“ i Mirjani Đurđević, za koju sada već slobodno mogu da kažem da mi je omiljena domaća književnica. Ukoliko niste do sada čitali njene knjige, najtoplije vam ih preporučujem (recenziju ovog romana, kao i romana „Bremasoni“ možete pronaći na blogu).

Još jedna novina koju je donelo proleće jeste i prvi giveaway, odnosno darivanje koje sam organizovala u znak zahvalnosti svima vama koji me pratite i čitate (a kako drugačije nego kroz poklanjanje knjige). Kako je ovaj poduhvat naišao na veliko interesovanje, obećavam vam da neće biti i poslednji, zato pratite Facebook i Instagram, uskoro će biti još knjiga na poklon!

Jeste li pročitali neku knjigu ženskog autora ovog meseca? Kao i uvek, računam na vaše utiske i preporuke!

Uživajte u lepom vremenu,

Stš

CONVERSATION

6 comments:

  1. Cim je pocelo lepo vreme ja sam dobila zelju da uzmem knjigu i zaputim se u prvi park i citam napolju. Moram priznati da jos to nisam sprovela u delo ali radim na tome. :) E sad sto se tice knjiga ja sam zamalo odustala od izazova jer mi se nikako nije svidela Sluskinjina prica od Margaret Atvud. Ne bih puno da kritikujem ali ... mnogo vike ni oko cega. :/ Ipak sam nastavila sa izazovom i procitala Frankestajna od Meri Seli i Sopstvena soba od Virdzinije Vulf. Da budem iskrena ubacila sam i prvu knjigu o Šerloku jer mi je trebalo nesto da me podigne nakon Sluskinjine price. :D Ostale su mi Silvija Plat i Toni Morison njih nisam uspela da uvrstim u mart ali planiram da ih kupim u skorije vreme. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni se dopala "Sluškinjina priča", ali shvatam zašto je mogla da ti bude naporna. Atvudova je prilično specifična i njen stil ti prosto ili legne ili ne. "Stakleno zvono" od Silvije Plat je kratka knjiga, ali takođe prilično sumorna (šta da radim, volim takvu književnost :) ).

      Kako ti se dopadaju "Sopstvena soba" i "Frankenštajn"? Ja obožavam obe. :)

      Delete
  2. Obe su mi odlicne :) Pogotovo Frankenstajn, bas onako knjiga da se udubis u pricu i da uzivas u citanju. A Sliviju Plat i Toni Morison ima da kupim jer sam kupila pre par meseci pet knjiga i sve su muskarci autori a tu se smatram nekom feministkinjom :) Prvu od tih pet sam sad pocela Dzojs Portret umetnika u mladosti. Odobravas? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa znaš šta, ja Džojsa obožavam, ali ako ćemo iskreno "Portret" sam jedva pročitala i najmanje mi se dopada od svega što je napisao. Ali to jeste uvod u "Uliks" i mora da se preživi, šta je tu je :D Ne kažem da ti se neće dopasti, znam mnogo ljudi koji vole tu knjigu, ALI ako ti se ne dopadne, ne daj da te to obeshrabri da nastaviš da čitaš Džojsa, on je stvarno poseban i zaslužuje malo napora. :)

      Delete
    2. U tom slucaju Dzejms ce malo da priceka, prebacujem se na Singera i Gimpel ludu :) Tako da hvala na savetu, od pet knjiga ne moram da pocinjem sa najtezom :)

      Delete
    3. Ma probaj da vidiš kako će da ide. Ja, evo, večito odlažem "Fineganovo bdenje" (dok se nakanim, možda ga i prevedu), a dobila sam ga iz Irske, zajedno sa ključem za čitanje, pre... dve godine? :D

      Delete