Ubica Andeš i njegovi prijatelji (i poneki neprijatelj) – Junas Junason


Junas Junason je švedski pisac, rođen 1961. godine. Nekadašnji istaknuti novinar i urednik, stekao je svetsku slavu objavljivanjem romana prvenca „Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao“ (2009), koji je prodat u milionskim tiražima širom sveta i ovenčan brojnim književnim nagradama. Nakon toga, Junason se u potpunosti posvećuje pisanju i objavljuje još dva romana sličnog stila: „Devojka koja je spasla kralja Švedske“ (2013) i „Ubica Andeš i njegovi prijatelji (i poneki neprijatelj)“ (2015).


Juan Andešon, švedskom podzemlju (a ubrzo i javnosti) poznatiji kao Ubica Andeš, nije svoj nadimak stekao nezasluženo. Čitav svoj vek proveo je zarađujući za život tako što je druge lišavao istog, ili mnogo češće, tako što ih je lišavao trenutne pokretnosti udova ili mirnog, spokojnog sna.

Ubica Andeš živi u hotelu „Jezerski rt“ (mada je veći deo svog života proveo po zatvorskim ćelijama), gde kao recepcioner radi Per Pešon, čovek ne baš zadovoljan svojim životnim prilikama, ali svakako srećniji otkako je vlasnik hotela odličio da dotadašnji seks-klub „Amore“ pretvori u nešto manje nezakonit biznis. Per Pešon je osoba mirne naravi, bez preterane potrebe da se meša u tuđa posla, pa mu upoznavanje sa čovekom koji se nehajno predstavio kao Ubica Andeš nije predstavljalo naročit problem, dokle god on nije taj koji će biti ubijen.

Samo nekoliko meseci nakon što je život Per Pešona uzdrman rukovanjem sa Ubicom, ovaj mladić će sasvim slučajno upoznati Juanu Ćelander, i to tako što će mu ova sveštenica tražiti novac za traljavo izvedenu molitvu. Juana Ćelander je naime, bivša sveštenica koja je u božju kuću ušla zahvaljujući očevoj čvrstoj volji (i ruci), ali je iz nje izašla isključivo svojom zaslugom – zbog nedoličnog vladanja.

Ubrzo će se ova trojka uortačiti – zloslutan (ali ne preterano bistar) ubica, sveštenica koja ne veruje u boga i recepcioner čije ime niko ne može da upamti. Nakon što shvate da Ubica Andeš nije baš „najsjajniji biser u potočiću“, sveštenica i recepcioner će pristati da mu vode poslove, kako bi se nabrzaka obogatili, a zatim nestali. A kako u životu obično ne ide sve po planu, tako će Ubica Andeš, sasvim slučajno otkriti Isusa, i to zahvaljujući sveštenici koja u boga ne veruje, i odlučiti da je krajnje vreme da se pokaje za svoje grehe i svoj novac počne da deli onima kojima je on najpotrebniji.

Javnost je oduševljena pričom o preobraćenom zločincu, što sveštenica vrlo lukavo koristi kako bi došla do novca koji joj je nepravedno oduzet kako bi bio dodeljem bolesnoj deci. Tako Švedska dobija novu, Andešovu crkvu, u kojoj se služi neograničena količina vina, i sakuplja neograničena količina dobrovoljnog priloga. No nisu recepcioner i sveštenica jedini koji su kivni na Ubicu zbog novca koji im je oduzet. Naime, čitavo švedsko podzemlje je oštećeno ranijom svešteničinom poslovnom politikom, a među njima najviše izvesni Grof i Grofica. Oni će učiniti sve da se osvete Ubici Andešu i povrate ono što im pripada.

Junas Junason je već proslavljeni autor komičnih trilera, a recept koji donosi dobre rezultate ne treba menjati. Ovaj roman odiše inteligentnim smislom za humor (stil na trenutke neodoljivo podseća na Pračetov), ali mu ne nedostaje ni akcija tipična za trilere. Sam zaplet, apsurdan kakav jeste, rezultuje suptilnom kritikom društva, a uplitanje glavnog junaka u religiju dovodi do direktnog preispitivanja dogme i religioznih misterija.

Uz ovu knjigu ćete se smejati, možda se i zapitati nad smislom svih stvari, a možda i uvrediti (zavisno od toga kakav stav imate prema religiji, naročito kada naiđete na određena slobodna tumačenja Biblije), ali ćete se zasigurno vezati za ovog ubicu mekog srca i njegove „saradnike“. „Ubica Andeš“ je roman koji odiše britkošću, humorom i inteligencijom, a povrh toga nosi i toplu optimističnu poruku o tome da nikada, nikada nije kasno da se počne od početka, ma gde bili, ma šta radili.

Ocena: 4/5

Reading Challenge: Knjiga čija se radnja odigrava u Evropi

Srpsko izdanje: Evro Book

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment