Mesečni favorit - mart



Konačno su lepi dani pred nama, a vala i krajnje je vreme bilo, ovaj mart mi je, zbog onih nenormalnih promena vremena trajao koliko januar i februar zajedno. Sa lepšim vremenom su se prolepšali i moje raspoloženje i produktivnost, pa za razliku od prošlog meseca koji sam provela kao zombi, u neizdrživoj potrebi za cvećem svugde oko sebe, ovih dana radim, sređujem stan, špartam (dok vi ovo budete čitali, ja ću biti na jednodnevnom izletu, spamovaću vas fotkicama na instagram pričama da budete u toku) i razmišljam o tome da li postoji neko cveće koje mogu da kupim bez bojazni da će ga pojesti moje nenormalne mačke (ozbiljno vam kažem, stalno mi to rade, evo pre neki dan su izgrickale kale iz vaze).


Prve dve nedelje marta gotovo da nisam ni čitala. Volela bih da mogu da kažem da je razlog za to što sam bila zauzeta, ali nema smisla da vas lažem. Prosto sam vreme provodila zureći u jednu tačku (tako te duge, tmurne zime deluju na mene) i ništa mi nije bilo preterano zanimljivo. Onda sam shvatila da se kraj meseca bliži i da neću moći da pišem favorite i uhvatila me je blaga panika, koja mi je pomogla da se saberem i pročitam još nekoliko knjiga u tih poslednjih desetak dana meseca. Znam da ovo deluje smešno, ali ono što hoću da kažem jeste ono što zapravo svi znamo – motivacija je čudo, i koliko god vam se neki motiv činio kao glup, ako radi, dobro je. Ja volim da mislim da sam organizovana osoba, ali dođu ti periodi kada me prosto sve mrzi i onda su zacrtani rokovi jedino što me motiviše (iznenadili biste se kada bih vam rekla koliko sam puta čekala petak veče da sednem i napišem recenziju za subotu… ali neću da vam kažem).

I tako dođosmo do cifre od šest pročitanih knjiga, a to su, zajedno sa kategorijama za godišnji izazov:

1. Moja baka vam se izvinjava – Fredrik Bakman (knjiga objavljena u 2018. godini )
2. Tajni dnevnik Hendrika Hruna – Hendrik Hrun (knjiga koju sam zapazila kod nepoznate osobe)
3. Kratka istorija poroka – Robert Evans (mikroistorija)
4. Depresija, maligna tuga – Luis Volpert (knjiga o mentalnom zdravlju)
5. Lota pravi lom – Astrid Lindgren
6. Muzej nesvakidašnjih bića – Alis Hofman (knjiga koju sam želela da pročitam prošle godine)

I sad, kako mi je ceo mesec bio sav bezveze, tako mi je i sve što sam radila bilo pomalo bezveze, pa mi je bilo veoma teško da izaberem knjigu koja se izdvojila kao favorit. Nije stvar u tome da su knjige koje sam pročitala loše, nego se prosto nijedna nije istakla kao mnogo bolja od drugih. Zbog toga sam odlučila da vam skrenem pažnju na dve. Prva je „Tajni dnevik Hendrika Hruna”, o kojoj sam već pisala na blogu (klik OVDE za recenziju), kao još jedna knjiga o, meni omiljenim, namćorastim dekicama, a druga je „Depresija”, kao zaista informativna knjiga o ovoj bolesti, kako za one koji se sa depresijom muče (ili nisu sigurni da li se muče), tako i za one koji u svom okruženju imaju nekoga ko je (ili za koga sumnjaju da je) depresivan. Ono što je interesantno jeste to da pisac ove knjige nije niti psiholog, niti psihijatar (iako jeste naučnik, tako da je naučni pristup problemu itekako uočljiv), već prosto čovek koji se i sam bori sa depresijom. Toliko za sada, nešto ipak treba ostaviti i za recenziju koju ćete uskoro moći da pročitate na blogu.

Eto tako, izborih se nekako i sa martom i martovskim favoritima i sad mirne savesti mogu da ga ostavim iza sebe i pozdravim sunčani april! Šta ste vi čitali? Kako ste podneli zavejani prvi dan proleća? Pišite mi u komentarima!

Do sledećeg posta,
Vaša (vrednica) Stš <3

CONVERSATION

4 comments:

  1. I ja sam jedva docekala sunce i cvece, i kupih prosle subote na pijaci buketic zumbula i od onda ne mogu da se izborima sa alergijom. :( Tako da, cvece nece ulaziti u moj dom u skorije vreme, osim ako mi muz ne kupi nesto sad za rodjendan. :D Ja sam ovu zimu fino pocela sto se tice citanja, ali u zadnjih mesec dana slabo imam vremena za to, ili budem jako umorna pa onda gledam nesto umesto da citam. A procitala sam We Should All Be Feminists, kao i sesti deo Sage o vescu (ko voli epsku fantastiku neka izvoli, odlican serijal), a sada sam na pocetku poslednjeg dela sage i nadam se da cu zavrsiti tu knjigu u toku aprila. Ova prve nedelje ponovo nisam uspela da izdvojim mnogo vremena za citanje. Ali, bice... :) Jako mi se svideo post! Do citanja! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! :)
      Ja sam ranije imala problema sa prolećnim alergijama (toliko da nisam mogla da uđem u cvećaru), ali poslednjih nekoliko godina je to mnogo podnošljivije i prolazim prilično glatko... da ne ureknem :)
      Ni ja ove nedelje nisam baš mogla da izdvojim mnogo vremena za čitanje, ali planiram danas-sutra da završim prvu u mesecu, pa ćemo da vidimo kako ćemo dalje :)

      Delete
  2. Evo i mene, sa zakašnjenjem!:) Moram priznati da imamo skoro identične probleme sa "cajtnotom", organizovanošću i periodima bezvoljnosti, ali, eto, ovo proleće mi je ulilo neku novu energiju i čini mi se da sve kreće na bolje. Juče sam pravila prvo u nizu generalnih čišćenja (krenuh od ormara), prija mi ulazak u patike i normalne jakne, napolju sam kad god uhvatim priliku....Ismejah se na "cvetojede" mačke!:)
    Bogami, i sama sam uhvatila zalet sa čitanjem tek pred kraj meseca. Neka me manija sa NIN-dobitnicima ili nominovanima stigla, pa poslednjih nekoliko knjiga uglavnom su domaće...i osrednje, nažalost. Knjiga meseca - ubedljivo "Zelena milja".
    Jedva čekam da čujem utiske o "Muzeju nesvakidašnjih bića", tj. šta je krenulo po zlu, a i prikaz knjige o depresiji, jer me tema i ovako iz iskustva mnogo zanima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam početkom meseca krenula u "generalku", u koju spada i sređivanje ormara. Mari Kondo bi bila ponosna na mene, pošto svako moje prolećno čišćenje uključuje bar jednu kesu bačenih stvari! Čim sine sunce, sve je nekako lakše i lepše :) A ovo divno vreme sam iskoristila i da se prošvrćkam po delovima Srbije u kojima nikada nisam bila. Skoknuli smo i do Vršca, gde smo se pentrali po Vršačkom bregu. Bilo je divno, ali možda malo previše ambiciozno posle ovako duge i neaktivne zime. Iskrena da budem, umor me tek danas popušta. :D

      Videću još za "Muzej", kao što rekoh, čitav mesec mi je bio nekako bezveze, a raspoloženje, naravno, diktira i utisak. Kad sredim misli i složim ih u recenziju, možda i promenim mišljenje (i ocenu), ne bi to bio prvi put.

      Delete