Mesečni favorit - februar


Zdravo sunce! Zdravo jutarnja temperaturo u plusu! Takozvani ,,prolećni umor” ovoga puta nećemo pozdraviti, iako mi poslednjih dana pravi društvo, jer to je mala cena za ovo rano proleće kojim smo počašćeni. Dajte mi vedro nebo i cveće kod uličnih prodavaca i videćete, i sama se odmah pretvaram u vedri nežni cvetić (bar dok ne krenu prolećne alergije). Ali evo, i februar je iza nas (mačke mogu konačno da predahnu) i pravo, kalendarsko proleće samo što nije.


U februaru brojim pet pročitanih knjiga, što očigledno postaje mesečna kvota (obaveze, ah, obaveze), s tim što sam ovog meseca namerno birala ,,lagano” štivo za koje mi ne treba previše koncentracije i truda. Ovaj sistem je urodio plodom jer statistika kaže da su, od pet pročitanih, čak četiri knjige dobile dobre ocene, što je svakako dobro. Evo koji naslovi su u pitanju:

1. Jagnje, Kristofer Mur – Knjiga koju sam kupila još na sajmu i za koju sam zbog tematike imala visoka očekivanja. U pitanju je, kako i podnaslov kaže, jevanđelje po Isusovom drugu iz detinjstva koje, za razliku od tradicionalnih jevanđelja, obuhvata godine Isusovog detinjstva. Pisanje o ozbiljnim temama na krajnje neozbiljan način može biti hit or miss, a u ovom slučaju, skala je pala negde između. Humora ima u izobilju, mada zbog tempa i dužine romana na momente zamara. Ipak, odlučila sam da budem darežljiva u ocenjivanju jer se iza komedije zapravo krije ozbiljno preispitivanje religijskih dogmi, a to je nešto u čemu izuzetno uživam. Da je moglo bolje – moglo je, ali proleće je i rešila sam da ne cepidlačim preterano. Više o romanu u narednoj recenziji na blogu.

2. Staklena kupola, Žoze Saramago - ,,Staklena kupola” je jedan od prvih Saramagovih romana, pre nego što je Saramago ,,postao” Saramago, odnosno pre nego što je razvio svoj specifičan stil pisanja po kom ga danas svi znamo (da, da, govorim o dijalozima pisanim onako kako ih sav normalan svet piše!). Rukopis je nestao ubrzo nakon što ga je Saramago poslao na čitanje, ali se nedavno misteriozno pojavio i roman je ugledao svetlost dana nakon smrti autora. Za nekoga ko je ljubitelj Saramaga, ovo je više nego interesantno čitalačko iskustvo.

3. Bez daha, Dimitris Sotakis – Sotakis je u februaru posetio Srbiju gde je promovisao svoj roman ,,Priča o supermarketu” (pisala sam o ovom romanu, recenziju možete pročitati OVDE) pa sam iskoristila tu priliku da pročitam i njegov roman ,,Bez daha”, u slučaju da bude priče i o piščevim ranijim delima. I opet sam se oduševila. Ista kreativnost, isti stav prema konzumerizmu i flertovanje sa apsurdom, začinjeno kafkijanskom atmosferom… milina! Neću više ništa reći, detalje sebično čuvam za recenziju.

4. Ne! Neću Da Se Učlanim U Klub Ljubitelja Knjiga, Virdžinija Ajronsajd – Znate da sam slaba na junake u poznom dobu, pa onda ne čudi da sam zgrabila ovaj roman na razmeni knjiga čim sam videla godište junakinje, poređenje sa Bridžet Džouns i mačku na koricama. Ovo je roman o ženi koja puni 60 godina i čvrsto je rešena da odbaci opšte verovanje da su šezdesete nove tridesete i da se zapravo ponaša u skladu sa svojim godinama, što kako kaže, posle toliko vremena provedenog na planeti vala i zaslužuje. Autorka je pokušala da ženama širom sveta stavi do znanja da zaista nema potrebe da budu večno mlade i agilne i ja tu ideju pozdravljam, ali moram priznati da je sama izvedba bila prosto ,,meh” i da će knjiga vrlo uskoro da se vrati na istu razmenu na kojoj sam je i pokupila.

5. 24 sata u starom Rimu, Filip Metizak – ovu knjigu merkam još otkako je bila u pripremi i da nisam rešila da februar bude mesec laganih knjiga, ko zna kada bi stigla na red. Što bi bila prava šteta jer je Metizak uspeo da istoriju učini mnogo zanimljivijom od naših profesora u školama i da nam približi drevni Rim tako da imamo utisak da zaista hodamo kroz njegove ulice. Glavni junaci ove knjige nisu poznati vladari i vojskovođe, a akcenat nije na važnim datumima (naprotiv, čitava priča smeštena je u jedan dan), već naprotiv: Metizak piše o advokatima, krčmaricama, robovima i bludnicama, odnosno ljudima koji su živeli u Rimu i činili Rim onim što je bio. Metizak je pokušao da svoju knjigu oblikuje u roman, tako što je istorijske podatke začinio fiktivnim likovima, i povezao poglavlja taman toliko da čine celinu. Izvedba nije maestralna, ali u ovom slučaju to je nije toliko važno. Knjiga je zanimljiva, informativna i edukativna, a ako vas priča povuče, možete je slistiti za dan.

Stigosmo i do kraja moje februarske liste. Titulu favorita ovog puta poneo je Dimitris Sotakis! Još jednom vas upućujem na recenziju ,,Priče o supermarketu” a uskoro ću vas detaljnije upoznati i sa drugim romanom ovog pisca prevednim kod nas (nažalost, kako sam čula na promociji, to će biti jedina dva romana koja ćemo u skorije vreme imati priliku da čitamo).

Da li vam neki od ovih naslova deluje zanimljivo? Da li ste čitali neku od ovih knjiga? Kad smo već kod toga, šta ste čitali tokom februara?

Do sledećeg posta,
Vaša Stš <3

CONVERSATION

8 comments:

  1. Kako divan uvod! Dok svi oko mene kukaju na zamor, zakasnele simptome gripa i slično, meni ovo "buđenje ranog proleća" baš dođe potaman!:)
    Mogu ti reći da su meni sve knjige sa tvoje liste zanimljive, za sve sam čula ranije i jedva čekam recenzije favorita. Posebno me ovaj klub (matorih) ljubitelja knjiga odavno zanimao, imala sam utisak da ću se opustiti, ali sad mi nešto popustio entuzijazam.
    Znam da voliš Sramagovo tretiranje religijske teme, pa ti preporučujem, mada su drugačije (i, rekla bih, teže) od "Jagnjeta", romane "Zvao sam se Juda" i "Poslednje Hristovo iskušenje" (film je takođe fenomenalan).
    Naravno, bez spomenutog Saramaga ništa. Verujem da ti je ovo bila poslastica prve klase!:)
    Sotakisa svakako imam na listi, a ova o starom Rimu je dobrodošla, kao i sve istorijsko u mom slučaju.

    Moj februar je bio sličan, prvo jer gradska biblioteka još uvek ne radi (preseljenje u toku i iskreno se nadam da će do marta to završiti, problem je u neadaptiranoj zgradi, majstori još završavaju radove, pa se osoblje našlo u nebranom grožđu), pa sam bila upućena na kućnu biblioteku, a tu ili sam već čitala, ili ne znam za šta da se pre "uhvatim"; a drugo, obaveze i početak ozbiljnog rada oko doktorskih, tako da sam isto primorana da ove godine biram "laganije" štivo, jer će mi klasici i devetnaesti vek "na nos izaći" garant....šalim se, uživaću, znam.:)
    Elem, moj favorit februara je roman "Sutra u boju misli na mene", FENOMENALAN, napisaću koju reč u upitniku uskoro, ali preporučujem ti ga od srca i nešto mi "kazuje" da bi ti se mogao svideti.
    "Suzni krokodil", iznenađujuće odličan, kratki roman Crnjanskog.
    E, da, konačno pročitah nešto od Sartra, roman "Mučnina". Onako.
    I zatvorske memoare Lauševića, prve dve knjige. Nije loše.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poslednjih nekoliko dana se budim sa nekom dosadnom glavoboljom i pretpostavljam da to ima veze sa ovim ludačkim promenama vremena, ali ne bunim se, samo neka sija sunce i da je minus iza nas! S ozbirom na to da Okija izvodim napolje bukvalno čim otvorim oči, nemaš pojma koliko mi prija to što ne moram da cupkam po cičoj zimi dok gospodinčić ne odradi svoje. :)
      Ne verujem da ću pisati o ,,Klubu ljubitelja knjiga". Najteže mi je da pišem o knjigama koje me ostave bez utiska, a uz nedostatak vremena i jedan post nedeljno na blogu, mislim da je bolje posvetiti vreme nekim inspirativnijim temama. Knjiga nije loša ako hoćeš malo da odmoriš mozak i nemaš ništa pametnije da čitaš, ali stvarno nije ništa posebno.
      Ni glavna biblioteka u Zemunu još ne radi, a kako stvari stoje (pošto je problem do grejanja) neće je otvoriti dok ne otopli. Mene to ne pogađa naročito, već neko vreme nisam učlanjena pošto nepročitanih knjiga imam na izvoz, ali me strašno nervira takav odnos prema institucijama.
      Videla sam tvoju preporuku za ,,Boj" na GR i zamisli, stigla je bukvalno dan nakon što sam knjigu prosledila dalje. Nisam je pročitala, iskrena da budem, nije me privukla, a pošto u poslednje vreme uporno minimalizujem kućnu biblioteku, te knjige iz novina su mi uglavnom prve na udaru. Ne da nisu dobri naslovi, naprotiv, ali grozan je prelom i često su vrlo traljavo odrađene (podsetimo se naslova ,,DRVIŠ i smrt" u kom fali nekoliko tabaka...). Gledam da nakon selidbe sve romane koje voli a imam u tom izdanju zamenim nekim lepšim i kvalitetnijim.
      Isti utisak imam o ,,Mučnini" - onako, a baš sam bila puna entuzijazma kad sam uzela da ga čitam. Više volim Sartrove teorijske tekstove.

      Delete
    2. Isto! Smorila me zima, čim grane sunce nekako sve deluje lakše i lepše!:)
      Potpuno se slažem. Ako knjiga ne izazove baš snažne utiske, bilo pozitivne ili negativne, nema svrhe trošiti vreme i papir.
      Baš šteta :(, jer meni se "Boj" mnogo svideo, od prve rečenice. Nekako je taj španski, morbidni, neobični stil i odabir tema uvek osveženje, a znam da voliš hispanoameričke i portugalske pisce, ovo je baš na tom tragu. Inače, da, novinske edicije su uglavnom vrlo traljavo odrađene, doduše, poslednji slučaj sa "Otvorenom knjigom" i izdanjem Dikensa mi je hit: pomešali su poglavlja iz, valjda, dva različita toma "Nikolasa Niklbija", tako da na levoj strani pratiš priču normalno, a na desnoj nešto sasvim deseto - i tako nekih kroz čitavo (predviđeno) poglavlje. Njihova aljkavost je već nepodnošljiva.
      I ja, mada su mi hvalili i drame. To tek valja proveriti.

      Delete
    3. E da, i drame! Čitala sam nekoliko, obrađivali smo ih na faksu, mnogo bolji utisak od ,,Mučnine", naročito ,,Iza zatvorenih vrata". Odlična!
      Sad mi je baš žao zbog ,,Boja", vidiš da nam nije bilo suđeno! Ali ko zna, možda naletim na nju na nekoj razmeni, tamo uvek ima pregršt tih izdanja :) Obratiću pažnju. :)
      Uh, jadan Dikens, to je baš skandalozno i krajnje neprofesionalno. :( Odavno sam prestala da kupujem knjige sa trafika, a kažem ti, prosto mi žao jer imam neke fenomenalne naslove u tim izdanjima, pa polako gledam da ih se ratosiljam i zamenim ih. Za to ne žalim para. :)

      Delete
  2. Definitivno si me zainteresovala za Dimitris Sotakisa...Hvala na divnim preporukama❤

    ReplyDelete
  3. Moj februar je prosao citalacki na vise frontova ali nisam nijednu knjigu dovrsila, pa cu ih verovatno PROcitati tokom marta. Od tvojih februarskih knjiga na spisku mi je ova o starom Rimu, mada mi i Jagnje deluje veoma zanimljivo, a cekam detaljniju recenziju Sotakisove knjige. :))
    Inace, mene je februar skroz namucio kada je u pitanju zdravlje, imala sam vrtoglavice celih nedelju dana, jedva sam se drzala na nogama, i osecala sam se strasno kilavo vecinu meseca. :( Nadam se boljem martu! :D
    Pozdrav! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ljudi se masovno žale na kilavost u poslednje vreme. Mene svake godine naglo otopljenje izmrcvari, poslednjih dana kao da imam neku slabu upalu mišića (totalno neosnovanu, da se razumemo). Ali to me ne sprečava da uživam u ranom proleću, kao što već rekoh u postu - mala je to cena! :D
      Stižu recenzije, polako ali sigurno! Pisaću o svim knjigama koje si navela. :)

      Delete