Mesečni favorit – avgust



Dok vi ovo čitate ja sa majstorom merim kuhinju (ako me ne ispali) i još jednom budnim okom proveravam da li u stanu ima još koja skrivena polomljena pločica (začudili biste se koliko sam ih našla), iskrivljena lajsna ili bilo koji vid aljkavosti srpskih majstora (asortiman je prilično šarenolik). Sledeći mesečni favorit ću, nadam se, stvarno se iskreno nadam, konačno pisati iz svog stana. Takođe se nadam da ovim nisam urekla datum selidbe jer ako sledeći mesečni favorit ne budem pisala iz svog stana, onda ih više neću ni pisati jer će mi ruke biti svezane na leđima (ako me razumete). Avgust je, dakle, obeležilo svađanje sa majstorima, završavanje poslova pre uzimanja godišnjeg odmora zbog selidbe (haha, odmora) i jurcanje na trista strana, pa za knjige baš i nije bilo mnogo vremena. Ipak sam nekako na mišiće uspela da pročitam četiri, i evo o kojim naslovima je reč:


1. Why Mummy Drinks, Gill Sims – Ako vam treba lagana a pametna knjiga za razbibrigu, na pravom ste mestu. Why Mummy Drinks je roman u vidu dnevnika koji vodi Elen, tridesetdevetogodišnja majka dvoje dece koja je odlučila da je krajnje vreme da sredi svoj život. Za početak, trebalo bi malo disciplinovati decu a početak školske godine je idealno vreme za to. Jutra pred polazak u školu više ni slučajno ne smeju da liče na hitne evakuacije zbog prirodnih katastrofa, niti bi trebalo da budu razlog za otvaranje još jedne flaše vina. Naravno, sređivanje haotičnog života u praksi nije tako lako u praksi kao na papiru, naročito kada se u celu priču umeša i šira rodbina (među kojima ima superposlovnih sestara, ali i hipi sestara sa čoporom dece) i famozno pitanje ,,šta će na to reći okolina?”. Why Mummy Drinks je duhoviti prikaz jedne (ne)obične porodice iz srednjeg staleža koji po stilu i humoru podseća na dnevnike Bridžet Džouns i sa kojim se, na momente, može poistovetiti svaka žena, bez obzira na to da li je do ivice nervnog sloma dovode ta divna mala stvorenja zvana deca ili nešto sasvim drugo. A nešto, naravno, uvek postoji.

2. Disanje u mermer, Laura Sintija Černjauskajte – Ako imate želju da pročitate makar jednu knjigu iz svake zemlje sveta, roman ,,Disanje u mermer” vam može pomoći u tom poduhvatu jer zaista nemamo priliku da često čitamo litvanske autore. Ovo je prvi roman Laure Sintije Černjauskajte, za koji je dobila prestižnu Evropsku nagradu za književnost. Na nekoliko mesta sam videla da ga porede sa romanom ,,Moramo da razgovaramo o Kevinu”, ali osim motiva ,,zlog deteta”, ne bih rekla da ima mnogo sličnosti. ,,Disanje u mermer” je izuzetno spor i melanholičan psihološki triler, sav satkan od simbola pa ako volite ovakve knjige, pravac u knjižaru po svoj primerak.

3. Nevidljivi akademici, Teri Pračet – Ne pamtim da me je Pračet nekada ovako namučio. Znate koliko volim romane o Disksvetu i koliko se radujem svakom novom prevodu čim ga vidim u pripremi, ali sa ,,Nevidljivim akademicima” je negde zapelo. Prvo, čini mi se da je roman mnogo duži nego što je morao da bude, drugo, mnogo važnije, čini mi se poznatim (a nisam ga čitala, to vam garantujem). Svi Pračetovi romani o Disksvetu liče jedan na drugi, što je i normalno kada pišete više desetina knjiga o jednom svetu, ali nekoliko puta sam pomislila da je ovaj skrojen od delova koji se nekako nisu uklopili u prethodne priče. Naravno, kao i svaki drugi roman o Disksvetu, ,,Nevidljivi akademici” su obavezno štivo za Pračetove fanove, ali ako niste ljubitelji fudbala i malo vam je dosadila priča o Romeu i Juliji (u ovom slučaju, doduše, nisu problem zaraćene porodice već zaraćene navijačke grupe), onda prosto smanjite očekivanja i uživajte u epizodama sa večito gladnim čarobnjacima koji su, kao i uvek, garancija za višesatno kikotanje. Ipak nam ih nije još mnogo ostalo.

4. Moj sin Mio, Astrid Lindgren – Mesec sam zatvorila dečjom knjigom, manje poznatim romanom autorke ,,Pipi Duge Čarape”. Za razliku od blesavih avantura devojčice sa kikicama, ,,Moj sin Mio” je lirska bajka o usvojenom dečaku koji je pronašao put do svog pravog oca, kralja Daleke zemlje u kojoj vladaju mir, sloga i sreća. Pa ipak, čak i u tako idiličnoj zemlji postoji zlo, otelotvoreno u liku viteza Katoa koji krade decu i mladunčad životinja i pretvara ih tužne ptice. Mio će, kao pravi mali kraljević, zajedno sa svojim najboljim drugom i konjem zlatne grive, krenuti u nepoznatu zemlju da pobedi viteza kamenog srca i vrati spokoj svom bajkovitom kraljevstvu.

Titulu ovomesečnog favorita bez razmišljanja odnosi Gil Sims. Izgleda da mi čitanje o tuđim nervnim slomovima pomaže da lakše prebrodim svoje (zato sam u paketu sa ovom kupila još jednu na sličnu temu, samo da se zna). Šta ste vi čitali prethodnog meseca? Koja knjiga je na vas ostavila najveći utisak? Pišite mi u komentarima.

Do sledećeg posta,
Vaša (još malo pa preseljena, pu, pu da ne ureknem) Stš <3

CONVERSATION

10 comments:

  1. Neki dan sam, kad sam u poslednjem tekstu rekla kako se ne sećam kad sam odgledala Dnevnik Bridžit Džouns, aela i sa guštom ga odgledala. Baš je za opuštanje, koga briga što zime s kraja filma nema ni u najavi. :D Tako da Why Mummy Drinks ide definitivno na listu, nemam dece, ali vala uvek nađem nešto oko čega ću se nervirati.

    Želim ti uspešnu i "bezbolnu" selidbu sa što manje stresa. :**

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nijedno godišnje doba nije pogrešno za Bridžet Džouns :D Why Mummy Drinks je stvarno super, a što je najbolje, ima i nastavke! :D
      Hvala na lepim željama, ali stresa je već preko glave, ljudi, vi ne biste verovali šta mi se sve dešava, na trenutke ni ja ne mogu da verujem :/

      Delete
  2. Moj sin mio mi deluje kao jako super knjiga, moram je potraziti iako baš ne čitam mnogo dečiju knjizevnost. 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Divna je priča! Samo požuri, tiraž je skoro rasprodat, a lepa je i vizuelno, valjalo bi je imati u biblioteci (zajedno sa svim ostalim njenim knjigama jer Astrid je Astrid). :)

      Delete
  3. "Disanje u mermer" mi se čini interesantno. A liči li možda na "Peto dete" Doris Lesing?
    Sećam se "Kevina" i mog totalnog šoka koji je izazvala ta knjiga, pogotovo kraj... Takođe, nigde, niti na nekom blogu ili instagramu, nisam videla da ga je neko pomenuo, sam tebe.
    Srećno sa novim stanom! 🏣 To je uvek stresno, pa makar i da sve ide bez problema (što se nikad ne dešava, jbg)
    Pomisli samo kako će vam posle, kad sve prođe, biti lepo i inspirativno... 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam za ,,Peto dete", nisam čitala pa ne mogu da kažem. ,,Kevin" je odlična knjiga, davno sam je čitala, ali utisak koji je ostavila ne zaboravljam.
      Hvala, trebaće mi sva moguća sreća, pošto kačim maler za malerom. Ne može sa majstorima bez problema, to svi znamo, ali ovi kod mene su za nevericu, čak i za srpske standarde. :(

      Delete
  4. Evo i mene.:)
    Srećno sa selidbom i stvarno, najiskrenije vam želim da se napokon skućite (ako sam dobro razumela, baš u svom stanu, bez iznajmljivanja, kirija, gazde?), jer će ti to biti veliko olakšanje i nakon podrazumevanog stresa, ogromna obaveza skinuta sa dnevnog reda.:)
    Što se knjiga tiče, najzanimljivije mi deluje ova litvanska. Kod mene sem stručne literature gotovo ništa drugo nije na dnevnom redu i polako se navikavam da će tako biti narednih bar pola godinw, kako se tempo rada ubrzava. Dakle, ako budem čitala knjigu-dve mesečno iz oblasti beletristike i nefakultetskog štiva, smatraću to uspehom.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Da, baš moj stan, posle (čini se) sto godina čekanja. Još se nismo preselili, čekam da pozavršavaju neke detalje koji se, realno, mogu završiti za dan, ali avaj, to traje li traje... Počeli smo polako da prenosimo stvari, ove nedelje kreće montiranje kuhinje, tako da još uvek postoji šansa da sledeći favorit pišem u svom "novom radnom ćošetu" (sto je već montiran, ima da ga napišem tamo makar crkla!). Biblioteka se očekuje za neke dve nedelje pa će moje knjige koooonačno doći kući. Godišnji još nisam uzela i toliko sam iscrpljena da to ne mogu rečima da opišem. Sve mi se smučilo, nekad mi dođe da spalim čitav stan i lepo završim s tim, ali se istovremeno baš radujem. Ukratko, totalno sam odlepila :))

      Delete
  5. Preko kog sajta uzimas engleske knjige?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isključivo Book Depository, mada uskoro nameravam da probam i World of Books. Oni prodaju polovne knjige, ali koliko mogu da vidim po utiscima sa društvenih mreža, sve knjige su u super stanju i ljudi su generalno veoma zadovoljni. Kod njih se (za razliku od BD) plaća poštarina, ali cene su takve da se kupovina isplati čak i sa poštarinom. A na sajmu uvek posetim Makedonce u hali 4, knjige uglavnom budu nešto jeftinije nego na BD, mada nemaju uvek sve što tražim.

      Delete