Intervju - Jasmina Marković Karović (Urban Reads)

Književnost namenjena omladini (poznatija kao YA, odnosno young adult književnost) fenomen je koji se širom sveta proširio poput požara. Zahvaljujući tome, tinejdžeri širom sveta dobili su štivo pisano isključivo za njih, sa likovima sa kojima se mogu poistovetiti, ali i savremenim temama koje su i dalje tabu, poput depresije, anksioznosti, homoseksualnosti i sličnih koje su deo odrastanja i sazrevanja, a o kojima nije uvek lako razgovarati (sve to, zajedno sa malo fantastike, koja nikada nije naodmet).

Foto: www.facebook.com/urbanreads/
Izdavačka kuća Urban Reads, osnovana 2013. godine u Beogradu, specijalizovala se za ovu vrstu književnosti i time otpočela borbu sa nedovoljno adresiranim problemom, odnosno sa nedostatkom interesovanja omladine u Srbiji za čitanje uopšte.  Svojim interaktivnim odnosom sa čitaocima, takozvanim Readersima, Urban Reads osluškuje želje čitalačke publike i na taj način donosi na srpsko tržište neke od najpopularnijih autora ovog žanra, kao što su Džon Grin, Veronika Rot, Džejms Dašner i drugi.

Jasmina Marković Karović, glavna i odgovorna urednica Urban Reads-a, kao i jedna od 11 ovogodišnjih dobitnica nagrade Udruženja poslovnih žena Srbije, koja sada i zvanično nosi titulu „žene zmaja“, sa srdačnom ljubaznošću je pristala da odvoji deo svog veoma gustog rasporeda i odgovori na nekoliko pitanja koja sam joj, specijalno za blog Stsh’s Book Corner, postavila. Pročitajte u ovom kratkom intervjuu šta Jasmina ima da kaže o ovoj nagradi, o vođenju izdavačke kuće u Srbiji, o svojim izdanjima i čitaocima, ali i svojim omiljenim majicama.
Foto: Jasmina Marković Karović, privatna arhiva

  • Kako ste došli do ideje da osnujete izdavačku kuću?

Prvenstveno zato što mi se činilo da na tržištu postoji niša koja nije pokrivena, a koja je meni bila zanimljiva jer je delovala kao nešto bi petnaestogodišnja ja u prošlosti cenila. Naravno, otkad mi je prvi put pala na pamet, ideja me nije napuštala dok nisam otišla i registrovala firmu, a potom i potražila prava na prvi serijal koji smo izdali – Divergentni.

  • Ono što vas izdvaja od drugih izdavača u Srbiji jeste interaktivni odnos sa čitaocima. Koje su prednosti takvog odnosa, a koje su mane (ako ih ima)?

Prednosti ima mnogo više nego mana. Nakon dugih deset godina provedenih u marketinškim agencijama, dobro mi je bila poznata javna tajna – da su jedine merodavne pohvale i kritike one koje dolaze od krajnjeg konzumenta. Zahvaljujući društvenim mrežama i mom solidnom poznavanju istih, rešila sam da se temelji firme postave upravo na taj način: posmatrajući i osluškujući publiku. U tom smislu, lako je zaključiti koje su sve prednosti. Mana je jedna jedina – to što ne postoji radno vreme, jer moji čitaoci odgovore na pitanja zahtevaju istog trenutka. Uostalom, to je prepoznatljiv element našeg poslovanja na tržištu, te ne bih volela da zvuči kao da se žalim. Ja ionako „živim“ na internetu, pa mi sve to ne predstavlja problem.

  • Ove godine ste dobili nagradu Udruženja poslovnih žena Srbije pod nazivom “Cvet uspeha”. Šta za Vas znači titula “žene zmaja”? Kako je to biti žena preduzetnik u Srbiji? 

Foto: www.facebook.com/urbanreads/

Da budem iskrena, za mene su sve žene u Srbiji „žene zmajevi“. Imam utisak da je nas ovde pogodio najteži oblik emancipacije – ostale su nam stare obaveze u vidu vođenja domaćinstva i brige o deci, a na sve to su pridodata građenja uspešnih karijera ili doprinosi kućnom budžetu. Za mene je najveći izazov preduzetništva upravo u tome – kako da na svim poljima dam najbolje od sebe, a da ne pregorim. Nije lako, ali kad sednem i porazmislim – šta pa jeste lako? Lepota mog posla leži u tome što vidim konkretne rezultate i što prisustvujem promenama na mladima kojima moja izdavačka kuća doprinosi na poseban način.

  • Koliko je teško uspeti u izdavaštvu danas? Koji su najveći problemi sa kojima se susreće jedna mlada izdavačka kuća?

S jedne strane, čini se da je naše tržište prezasićeno izdanjima, i da se nebrojeno mnogo naslova izda čak i na dnevnom nivou. Ali iskustvo govori da to nije slučaj. I već formirani čitaoci su gladni, a kamoli deo tržišta koji je uspavan i koji tek treba da postane čitalačka publika. Naši problemi se više svode na to kako prodrmati mlade i zainteresovati ih da čitaju, nego na neke čisto poslovne nedoumice. Na njih smo već bili spremni, pa se ne damo.

  • Koji Vam je omiljeni naslov u izdanju Urban Reads-a?
Foto: www.facebook.com/urbanreads/
Ovog trenutka, moj omiljeni naslov je Daću ti sunce, autorke Džendi Nelson. Ne samo da je stil kojim je pisan čaroban, već predstavlja prikaz sijaset iskustava koja mnogim mladima mogu biti bliska, što nama i jeste cilj kada biramo naslove. Naravno, ne bi bilo pošteno da izostavim Džona Grina, čiji sam vatreni fan – svaka reč koju taj čovek napiše za mene prestavlja uživanje.
 
  • Šta Jasmina čita u slobodno vreme (van asortimana koji pruža Urban Reads)?

Moj ukus je prilično eklektičan, iako moram da priznam da najviše čitam epsku fantastiku, horore i stripove. Međutim, poslednjih godina sve više se okrećem domaćim/regionalnim piscima kao što su recimo Miljenko Jergović ili Ivančica Đerić, ali i savremenim piscima u srpskom prevodu, kao što su Mišel Uelbek ili Dona Tart. Teško mi je da se opredelim, a teško mi je i da nabrojim sve što čitam – moja biblioteka se puni na dnevnom nivou, i u njoj možete pronaći sve i svašta, od savremenog feminističkog učenja pa sve do Mister Noa.

  • Da li možete da nam date mali sneak peek o planovima za narednu godinu? Šta se to kuva u kuhinji Urban Reads-a?

Mi generalno ne krijemo planove – nastavljamo sa popularnim distopijskim trilogijama, ali se trudimo da ponudimo i popularne naslove iz savremene književnosti koji će se, kao i do sada, baviti nešto ozbiljnijim temama i pokriti evenutalna pitanja koja mogu da muče prosečnog tinejdžera. Prvi naslovi koji će se pojaviti oko praznika su Mlada elita, trilogija autorke Mari Lu, koja je napisala ranije izdatu trilogiju Legenda, zatim drugi deo trilogije Peti talas, koji se ponajviše očekuje zbog januarske premijere filma, ali i naslov koji pripada savremenoj, takozvanoj real-life književnosti, Sve, baš sve, autorke Nikole Jun. 

  • I za kraj: ljudi koji Vas prate na društvenim mrežama su primetili nešto što nema direktne veze sa izdavaštvom, ali itekako ima veze sa Vašim stilom i identitetom. To su naravno originalne majice u kojima se često pojavljujete. Neću Vas pitati gde ih pronalazite, ali moramo ih se dotaći. Koja Vam je omiljena majica i zbog čega?


Foto: www.facebook.com/urbanreads/
Ovo pitanje me je najviše obradovalo, divno što je neko primetio. Ja inače nisam neki fan modiranja i lickanja, pa sam pronašla način da u tome više uživam – trudim se da gajim zabavan pristup modi i građenju imidža (na kraju krajeva, ja moram da pratim imidž sopstvenog brenda, jer ga i sama na neki način predstavljam). Majice ili sama pravim, tako što štampam likove iz serija/filmova/stripova koji su u skladu sa delom pop-kulture koju gotovo pa religiozno pratim, ili ih kupujem preko interneta. Ne mogu da izdvojim jednu omiljenu, moram dve: majica na kojoj je Nikola Tesla prikazan kao panker i majica na kojoj je Bil Gejts ovenčan zlatnim Cezarovim lovorovim vencem. I jednu i drugu je dizajnirao mladi turski dizajner na kojeg sam slučajno nabasala, a čiji sam verni kupac. 




I zapamtite:

Foto: www.facebook.com/urbanreads/

CONVERSATION

3 comments:

  1. Pozdrav za autorku bloga i njenu gošću. Ja sam mama devojčice od 13,5 koja guta sve što Urban Reads objavi. Na sajmu knjiga je kupila ukupno 10 naslova, od toga 6 od UR :) To govori sve :)
    Moram joj pokazati fotografije žene koja je zaslužna za njeno uživanje u super naslovima. 100% sam sigurna da će joj se svideti :)

    ReplyDelete
  2. Sjajno. Ja sam tek pre nekoliko meseci cula za ovog izdavaca, mada jos uvek nisam nista citala; zapazila sam neku Crvenu kraljicu, mislim da cu tog serijala da se prihvatim, mada odavno nisam "young adult" :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pisala sam tekst o Crvenoj kraljici, to je jedina njihova knjiga koju sam pročitala za sada, ali uzela sam pet komada na sajmu, tako da čekaju svoj red :D Prva na spisku mi je svakako "Na posebna te vodim mesta", čula sam da je divna knjiga :)

      Delete