Dar - Sesilija Ahern


Sesilija Ahern je irska spisateljica, rođena 1981. godine. Svoj prvi roman „P.S. Volim te“ napisala je u 21. godini života. Roman je odmah doživeo ogroman uspeh: najpre u Irskoj, gde je proglašen za najprodavaniji debitantski roman godine, a zatim i u svetu. 2007. godine je po ovom romanu snimljen istoimeni film, a 2014. godine je ekranizaciju doživeo i roman „Na kraju duge“. Sesilija Ahern danas iza sebe ima 10 napisanih romana (od kojih je 6 do sada prevedeno na srpski jezik) i veći broj kratkih priča.

Roman „Dar“, kojim ću se danas baviti, objavljen je 2008. godine.



Lu Safern je pre svega poslovan čovek. Kao rukovodilac odeljenja velike firme u Irskoj, često gubi trku s vremenom, pa zbog toga ispaštaju njegova porodica i prijatelji, ali posao nikada. Loše zdravstveno stanje kolege otvara u firmi trku za unapređenje i to je šansa koju Lu mora ugrabiti, po svaku cenu. Jednog jutra, potpuno neočekivano, Lu odlučuje da beskućniku da svoju kafu koju inače kupuje na putu do posla. U razgovoru sa njim saznaje da se beskućnik zove Gabrijel i da poseduje nesvakidašnju moć opažanja – toliko nesvakidašnju da Lu odlučuje da Gejba zaposli u kurirskoj službi svoje firme i njegov dar iskoristi u svojoj borbi za bolju poziciju na poslu.

Ubrzo će se Lu pokajati zbog svoje odluke. Gejb se previše meša u njegov život – kako privatni, tako i poslovni. Ne promakne mu nijedna odluka koju Lu donese, nijedno delo koje učini. Gejb je sveprisutan. Ali nemoguće je otarasiti ga se – sve mu polazi za rukom; Gejb je dopadljiv, dobronameran, uspeva svima da se svidi i da završi sve poslove pre zadatog roka: kao da je u stanju da bude na više mesta u isto vreme.

Gejb odlučuje da sa Luom podeli svoju tajnu i na taj način mu pruža neobičan dar: dar epifanije i dodatnog vremena.

Priča deluje poznato: neodoljivo podseća na Dikensovu „Božićnu priču“ (i radnja romana je smeštena u vreme Božića): protagonista je nedopadljiv čovek kojem je novac prioritet broj jedan i koji zbog karijere i oportunizma zapostavlja porodicu i prijatelje. Nakon susreta sa misterioznim prosjakom čija ličnost koketira sa onostranim (čak i ime Gabrijel na to aludira), protagonista uviđa prave životne vrednosti. „Dar“, međutim, nema srećan kraj (bez ovog spojlera nije moglo!), ali nosi važnu poruku o značaju ljubavi u životu svakog pojedinca, kao i o tome koliko svako od nas ponekad život uzima zdravo za gotovo.

Roman sadrži priču u priči: Ahernova nas u glavnu priču uvodi kroz nestašluk četrnaestogodišnjeg dečaka, koji zbog nezadovoljstva činjenicom da njegov otac sada ima novu porodicu, razbija očev prozor smrznutom božićnom ćurkom. Dok zajedno čekaju dečakovu majku, Luovu neobičnu priču pripoveda policajac, (nadajući se da će dečak izvući nekakvu pouku), koji na kraju romana i sam postaje deo Luove priče, dajući tako ovoj modernoj bajci određenu dozu verodostojnosti.

Roman „Dar“ se smešta među takozvane „božićne romane“, ali možete ga čitati u bilo kom periodu, s obzirom na to da osim klasičnih poruka o oproštaju i važnosti porodice koje se vezuju za duh Božića, aluzija na ovaj praznik gotovo ni da nema, pa radnja deluje kao da se može odigravati u bilo koje doba godine. U tom smislu, ovo nije klasična božićna priča, iako je zgodno sve ono što se protagonisti događa povezati sa čuvenom božićnom magijom i tako priču na neki način opravdati.

Iako roman možda nije najuspešnije izveden, kako zbog određenih rupa u fabuli (kojima se neću dodatno baviti da vam ne bih otkrila baš sve detalje romana), tako i zbog stereotipnih likova i događaja, Sesilija Ahern ovim romanom nudi bitnu poruku modernom čoveku. Istina je da nismo svi uspešni biznismeni koji su čitav život podredili karijeri, ali svako od nas ponekad zaboravi da je život samo jedan i da ne sme biti protraćen. Ahernova ovom pričom pruža tužnu, ali realnu sliku o sistemu vrednosti modernog čoveka.

Ovo je prvi roman Sesilije Ahern koji sam pročitala (pre nekoliko godina sam ogledala ekranizaciju romana „P.S. Volim te“), ali sudeći po komentarima njenih fanova, koji ovaj roman smatraju jednim od lošijih, mislim da neće biti i poslednji. Stil autorke je pitak i preporučljiv ukoliko želite da se odmorite od ozbiljnog štiva, ali zapleti su maštoviti (ukoliko u obzir uzmem prethodno navedene primere) i bude znatiželju, tako da, ukoliko volite ovakvu literaturu, a do sada niste imali prilike da se sretnete sa ovom autorkom, imate moju preporuku.

Ocena: 3/5

Reading Challenge: Knjiga čija se radnja odigrava za vreme Božića


CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment