Ispričaj mi snove – Sidni Šeldon


Sidni Šeldon (1917 – 2007) jedan je od najpoznatijih američkih pisaca trilera, ali i jedan od naprodavanijih romanopisaca u svetu, sa preko trista miliona primeraka knjiga u štampi. Šeldon se u mladosti oprobao i kao scenarista, producent i filmski i pozorišni režiser, ali slavu je stekao tek nakon pedesete godine života, kada je počeo da piše krimi romane. Neka od najpoznatijih dela ovog autora su „Ako dočekam sutra“, „Ispričaj mi snove“, „Gospodar igre“, „Gnev anđela“, „Krva veza“ i drugi.


„Ispričaj mi snove“ jedan je od kasnijih Šeldonovih romana (posle ovog napisao je još samo dva), objavljen 1998. godine. U pitanju je triler koji se bavi poremećajem višestruke ličnosti, tačnije slučajevima suđenja optuženima koji imaju ovaj poremećaj, ili barem tvrde da od njega boluju. Roman je zasnovan na istinitim događajima, a bazira se na Šeldonovom istraživanju ovakvih primera, kojih je samo u Americi bilo na desetine u periodu kada se autor interesovao za ovu tematiku.

Autor nas na samom početku romana upoznaje sa  tri potpuno različite žene. Ašli Peterson je uspešna mlada devojka, zaposlena u kompjuterskoj kompaniji, koja pati od manije gonjenja i ima komplikovan odnos sa ocem. Toni Preskot je drska zavodnica, sa još komplikovanijim odnosom sa majkom. Alet Piters je stidljiva umetnička duša, rođena u Rimu, koja nikada nije uspela da se ostvari kao umetnica. Sve tri će u jednom momentu biti optužene da su izvršile seriju ubistava, ali samo će Ašli sedeti na optuženičkoj klupi.

Sva ubistva su počinjena na isti način: sve žrtve su muškarci, izbodeni i zatim kastrirani. Forenzički nalazi upućuju na to da je Ašli bila prisutna na svakom od ovih mesta zločina, kao i na to da je imala seksualni odnos sa svakom žrtvom, neposredno pre ubistva. Nema sumnje da će Ašli biti osuđena, svi dokazi govore protiv nje. Postoji samo jedan problem: Ašli nije osoba koja je ta ubistva počinila, a njen advokat, Dejvid Singer, rizikovaće partnerstvo u firmi da bi to dokazao.

Ono što roman „Ispričaj mi snove“ razlikuje od tipičnih trilera jeste činjenica da je Šeldon već u prvoj polovini knjige čitaocima otvorio gotovo sve karte. Ašli je optužena i čeka je suđenje, Dejvid je prihvatio naizgled beznadežan slučaj i karijera mu visi o koncu. Čitalac je upoznat sa dijagnozom osuđene i može da pretpostavi koja od podvojenih ličnosti je „odgovorna“ za zločine. Pa ipak, uprkos tome, preokret i iznenađenje na kraju romana ne izostaju.

Iako se može reći da je roman siromašan u obradi samog sindroma podvojene ličnosti (što je priličan nedostatak, ako uzmemo u obzir da je to zamajac romana), Šeldon je upravo svojim jednostavnim stilom uspeo da stvori brzo čitljivo štivo, a privid dostupnosti informacija iskoristi tako da čitalac okreće stranice u ubeđenju da informacije koje poseduje ipak nisu tačne. Upravo su jednostavan pristup temi i odložena suspenzija ono što roman „Ispričaj mi snove“ udaljuje od studije slučaja i čini ga trilerom u pravom smislu te reči.

Ocena: 2/5

Reading Challenge: Triler (Murder Mystery)

CONVERSATION

9 comments:

  1. Verujem da bi te Ako docekam sutra odusevila. :}

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigurno ovo neće biti poslednja koju ću pročitati. Evo, upisujem "Ako dočekam sutra" kao sledeću. Hvala na preporuci! :)

      Delete
    2. Ako dočekam sutra je svakako jedna od zabavnijih knjiga. Malo je prevaziđena, na mahove brutalna, ali uglavnom zabavna. Samo... Čitaj je u originalu. Naš prevod je izrazito loš.

      Delete
    3. Mislim da je mom utisku o ovom romanu takođe dosta doprineo prevod... Hvala na savetu :)

      Delete
  2. Ja takođe preporučujem Ako dočekam sutra i Gnev anđela. po meni najbolje njegove knjige. Ova takođe nije loša, baš kao što si napisala, lako čitljivo i pravi triler, u pravom Šeldonovom stilu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onda definitvno nema dileme koja je sledeća na tapetu :D

      Delete
  3. Da, i na fejsu sam dobila preporuku za istu knjigu. Ja sam ovu dobila preko one razmene, inače ko zna kad bih uzela da ga čitam. I meni je ovo prva. :)

    ReplyDelete
  4. Citala pre 5 god "ispricaj mi snove" i opet zelim da je procitam malo bolje 😊 mnogo mi se dopadaju ovakve knjoge...ako imate nesto na ovaj fazon preporucite

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, ja baš slabo čitam trilere tako da nisam baš najbolja stanica za preporuke te vrste. :) Mene je, na primer, raspametio Lašonov serijal Milenijum pa mogu da preporučim to, čisto da ne odete praznih ruku. :)

      Delete