Noć knjige jun 2017 – utisci i ulov


Ove godine stvarno nisam kupila mnogo knjiga. Namerno. Nagomilalo se nepročitane literature po policama i rekla sam sebi da je red da se malo pozabavim knjigama koje već imam. Takođe, već neko vreme imam problem sa prostorom, iako sam pre manje od mesec dana nabudžila još par polica, vrlo brzo sam ih popunila knjigama koje su štrčale tu i tamo. Zbog toga već neko vreme pravim razliku između građenja kućne biblioteke i opsesivnog skupljanja knjiga. To je dovelo i do toga da se mnogo lakše odričem knjiga do kojih mi nije preterano stalo, što kroz darivanja na blogu, što kroz trampe ili prodaje. A i mnogo sam izbirljivija kada je kupovina knjiga u pitanju.

Ali Noć knjige je Noć knjige i taj događaj se retko propušta!

Za vas koji možda ne znate o čemu se radi, Noć knjige je manifestacija u organizaciji izdavačke kuće Laguna, koja se dva puta godišnje (u junu i decembru) održava u svim njihovim knjižarama. Tada važe posebni popusti (od 25% do 40%, u zavisnosti od broja kupljenih knjiga) na njihova izdanja, kao i na izdanja drugih izdavača (20%). Uz svaku kupovinu dobijaju se poklončići, opet, u zavisnosti od toga koliko knjiga kupite, a pomalo i od toga u koje doba kupovinu obavite.

Ovo je već druga Noć knjige koju koristim za kupovinu starijih Laguninih naslova, pre nego što se rasprodaju. Šta sam pazarila na prethodnim možete pogledati klikom OVDE i OVDE. Nekoliko puta sam već rekla, ali ponoviću, mislim da je ovo najisplativiji način da dođete do Laguninih naslova, ukoliko ne računamo one posebne akcije, pošto su popusti veći čak i nego na Sajmu.

Iz knjižare sam izašla sa sedam knjiga. Nisam se dugo zadržavala, bila je dosta velika gužva, a ja gužve ne volim, tako da sam se držala spiska, uzela šta sam planirala, otišla na kasu i izašla napolje. To je dobro iz nekoliko razloga: kupila sam tačno ono što sam htela (uz samo jedan izuzetak, ali to nije remetilo broj knjiga jer sam zbog ove žrtvovala drugu knjigu sa spiska), potrošila tačno onoliko novca koliko sam planirala i otišla kući bez griže savesti.



Kao što sam već rekla, iskoristila sam ovu priliku da popunim nepotpune kolekcije. Zbog toga sam odlučila da uzmem Godinu smrti Rikarda Reiša od Saramaga, iako je već imam u drugom izdanju. Znate već koliko volim Saramaga, suvišno je ponavljati se, a verovatno znate i da sam oduševljena Laguninim izdanjima njegovih knjiga, pa sam rešila da ih ukompletiram. Jedina knjiga trenutno koja nije u ovom izdanju je Seeing, ali nju sam kupila mnogo pre nego što je objavljen prevod pošto nisam mogla da dočekam. I začuđujuće lepo se uklapa, tako da nju nećemo dirati. Rikarda Reiša imam u izdanju Novosti, ali ta edicija nije baš najkvalitetnija, tako da sam rešila da je ignorišem i polako menjam izdanja naslova za koja smatram da ipak zaslužuju bolji tretman.



Onda je na red došla Mirjana Đurđević. Na spisku su mi bili romani Jakuzzi u liftu i Leš u fundusu, ali sam na polici videla i jedan usamljeni primerak Bremasona i odlučila sam da kupim i to (recenziju Bremasona možete pročitati klikom OVDE). Mnogo volim njen stil pisanja, ona mi je definitivno omiljeni domaći pisac, pa sam rešila da skupim sve njene knjige kojih mogu da se dočepam i da ih jednog dana čitam unucima (kad malo poodrastu, razume se). Ako je ovo prvi put da ste naleteli na moje pohvale na račun ove autorke, pronjuškajte malo po recenzijama OVDE i OVDE, nećete se pokajati, obećavam.



Samo da se zna da se u kesi našlo i nešto za moju lepšu polovinu, osobu odgovornu za rastući SF kutak na policama. U pitanju je Buđenje nemani, Džejmsa S. A. Korija, prvi deo serijala Expanse. Nedavno je počela da se emituje i serija po ovoj knjizi, pa ako volite ovaj žanr, eto preporuke (ja ne znam ništa o tome, čisto da se zna, ne mogu da naglasim koliko slabo stojim sa fantastikom, još od davnih tinejdž dana). Ovo je ujedno bila i najisplativija kupovina, kao što to biva sa velikim popustima, najslađi su kada su skuplje stvari u pitanju, pa smo knjigu koja je u redovnoj prodaji 1200 dinara, platili nešto malo više od 700.



Jedina knjiga koju sam kupila, a koja nije u izdanju Lagune je Moja genijalna prijateljica Elene Ferante. Svi pričate o toj knjizi, mnogo vas mi je preporučilo, na sve strane čujem samo pohvale, pa sam odlučila da ne bi bilo loše da ne budem jedina osoba na planeti koja je još nije pročitala. Večito mi se nešto ispreči (prosto nema situacije u kojoj nemam šta da čitam), pa se mislim, sad kad je kupljena, možda je malo poguram preko reda.

Poslednja knjiga mora da ostane tajna, pošto je kupljena za poklon, a ne bih da rizikujem da pokvarim iznenađenje. Ako vas baš zanima šta je u pitanju, javite se u poruci, pa ću da vam šapnem.



Poklončići su ove godine bili simbolični: limenka soka, čokoladica, plazmica, neizostavni Nedeljnik (sa Begbedeovim intervjuom) i magazin Original. Međutim, kada sam ja došla (negde oko 21:30), zaposleni su već bili na ivici snage i nerava (ali i dalje izuzetno uslužni i ljubazni), pa je dobro da su uspeli i knjige da spakuju. Takođe, vrlo zanimljivo, aparat koji služi da razmagnetiše sigurnosne nalepnice nije baš funkcionisao kako treba, pa je knjižara pištala non stop, te je gospodin na vratima morao da prebrojava knjige svakome ko izađe. To pištanje verovatno nije pomoglo nervnom stanju zaposlenih, a ni gospodin na vratima nije bio prezadovoljan situacijom u kojoj se našao.



To bi bio moj ulov. Uštedela sam skoro 2500 dinara u odnosu na regularne cene, našla sam sve naslove koje sam želela da kupim i nemam nikakvih zamerki. Sve što je ostalo je da još jednom presložim police i mirna sam do Sajma (za koji već imam spisak, u slučaju da ste se pitali).

Jeste li vi posetili Noć knjige? Šta ste kupili? Obavezno se pohvalite svojim ulovom u komentarima, šaljite sličice knjiga, ovaj vikend nam je rezervisan za kolektivno radovanje i hvalisanje novim članovima kućnih biblioteka!

Do sledećeg posta,
Vaša Stš <3







CONVERSATION

13 comments:

  1. Ovu, na žalost propustila... Al mi je dan ulepšala tetka koja mi je pokonila nekoliko svojih knjiga! :-*

    ReplyDelete
  2. Prvo da kažem, tvoj mačak je car! Obožavam ove fotke gde se nađe u kadru, odlične su i uvek me oraspolože.:)

    Sjajan tekst. Sličan je slučaj i sa mnom, moji su nedavno naručili par novih polica kako bi iole rešili problem skladišta u koje sam pretvorila veći deo stana, kad već mene ne mogu da se reše :), tako da čekam da pristignu i da nakon krečenja rasporedim ovo nagomilano štivo. Često se zapitam jesam li u međuvremenu stekla opsesivno-kompulsivni poremećaj gomilanja knjiga, haha, tako da se trudim da se suzdržim, ali bukvalno svaki pristigli dinar najradije uložim u literaturu. Poslednjih godina sam se navikla na kupovinu kod antikvara i uglavnom naručujem knjige preko Interneta, a i popunjavanje kolekcija je postalo prioritet, naročito kada je o novijim izdanjima reč.

    "Laguninu" Noć knjige obično iskoristim, upravo zbog velikih popusta koje pominješ, ali, nekako sam do sada išla jedino na onu letnju, pošto se zadesi nedugo posle mog rođendana i onda sam u prilici da sebe počastim. Međutim, ove godine sam uzela "samo" dva knjige (obično idem na četiri, jer se više isplati), s obzirom da je ona akcija 10 za 999 bila relativno skoro, a pre toga 3 za 999, plus sam dobila nagradu za komentar na onom konkursu - 3 knjige po izboru, te sam u maju već dovukla nekih dvaedesetak knjiga od istog izdavača....tata me sada častio Raderfurdovim "Parizom" u dva toma, prevod koji sam godinama čekala.:) "Ulov" iz snova!
    Inače, ni sama ne volim gužve, zbog čega mi je Sajam već neko vreme mrzak, uz to što preovladava. Bukvalno sam, negde oko 20 h, ušla u jedinu "Laguninu" knjižaru u Čačku, uzela planirane knjige, platila i izašla. Ljdi su nosili i po deset komada, uglavnom Koeljo, Bačić Alimpić i slični bestseleri. Od poklona, dobih samo konzervu "Švepsa", a obeleživač sam morala sama da ugrabim, haha.

    I ja imam celu tu ediciju "Novosti" :), ali kad volim neki roman, npr. u mom slučaju je to "Majstor i Margarita", isto gledam da ga nabavim u što više dobrih izdanja.
    Mnogo pozitivnog slušam o knjigama Mirjane Đurđević, a čitala sam do sada više njenih intervjua i dopada mi se kao lik, uzeću je u obzir za leto, primetila sam da je i u biblioteci tražena.:)
    Isto sa Elenom Ferqante, vidim da je objavljen i drugi deo, moraću da je pročitam kada se za to stvore uslovi, bibliotečki ili moji finansijski, da vidim baš u čemu je caka.:)
    Sve u svemu, sjajno si prošla sa kupovinom. Obožavam ovaj tip tekstova, gde razmenjujemo lična iskustva i upoznajemo tuđe police.:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. *uz to što preovladava (ne završih misao!) trgovački doživljaj, pa se osetiš kao na rasprodaji u "Teranovi", sa histeričnim kupoholičarkama oko sebe.:)

      Delete
    2. Nikada ništa ne kupim na tim akcijama 10 za 999. Prosto ne mogu da nađem više od 5 knjiga koje bih kupila, a kao što rekoh, ionako ne znam više gde ću s knjigama. Žao mi je bilo zbog Muzeja nesvakidašnjih bića i znala sam da će rasprodati lager, ali našla sam je na kupindu, pa ću da je naručim ovih dana. Namamila si me postom na blogu :)

      Sajam je već odavno postao cirkus, o tome smo već pričali toliko puta, ali ja nekako i dalje baš volim da idem i uvek me uhvati euforija. Evo i sad sam nestrpljiva, samo kad pomislim. :) Noć knjige nema tu atmosferu, nisam emotivno vezana :D, uvek završim sve što imam u par minuta, razgledanje polica ne dolazi u obzir.

      Mirjanu obavezno da čitaš! Moja preporuka je "Kaja", to joj je definitivno najbolji roman, mada volim sve gde malo zagazi u prošlost. Toliko je pametna i duhovita, i čitanje svake knjige je uživanje. Žao mi je što je potcenjena, ali tome možemo da zahvalimo opštem imidžu koji su izgradile određene domaće "spisateljice", pa su ljudi generalno sumnjičavi kada vide žensko ime na koricama. Isto je bilo i sa mnom, zbog toga sam je ovako kasno otkrila. Ali ima vremena, nadoknadiću! :)

      Delete
  3. Bila sam u Laguni, u Resavskoj oko 17.30. :) Nije bila velika gužva, a došla sam sa spiskom. Popust je bio značajan. Pariz u dva toma, Legenda o lopovu, U zemlji belog oblaka i Plodovi na vetru- to je bio izbor za ovu Noć knjige, a očekuje me i 40 posto popusta za mesec i nešto dana, kada je moj rođendan. Sve u svemu, zadovoljna sam.
    Hvala na preporukama knjiga koje si ti kupila-redovno čitam blog, pozdrav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na čitanju! :)

      Moram da bacim oko na "Pariz", nisam obraćala pažnju, a u poslednje vreme čujem samo preporuke :)

      Delete
  4. Ja sada nisam. Zimus jesam i to online, cini mi se da sam cekala oko nedelju dana na knjige. Zabelezicu "Moju genijalnu prijateljicu". Nego, procitala sam "Beograd, Kaja..." Dopada mi se stil pisanja, ima nekih veoma duhovitih recenica, recimo da macak Bebili, njihovo "chedo", ima veoma dlakav rep zato sto Mica "mama" mnogo pushi :-))) Prica o hramu i prikaz jednog kosmopolitskog Beograda su odlicni. Ono sto mi je zasmetalo, to mozda pripada ostmoderni, ispravi me kao gresim, je menjanje istorijskih podataka o stvarnim licnostima, zato sto romanu tako odgovara. Recimo sahranjivanje ambasadorove zene pre vremena i vracanje istog u Bgd nakon isteka mandata, doktorov sin mongoloid i sl, meni je to nekako turn off.
    Saramago, nisam ga citala, ali moj omiljeni bloger (mada sad vise i ne postuje, doduse objavljuje knjige) je preveo neka Saramagova dela na srpski, i moja preporuka bi bila njegova zbirka prica http://www.goodreads.com/book/show/13607592-odakle-sam-bila-vi-e-nisam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobra stvar sa fikcijom jeste ta što nema granice i može da se poigrava sa činjenicama kako joj se ćefne. Tek je u Bremasonima svašta nešto izvrnula. Meni to nije smetalo, ali shvatam zašto može da bude turn off, naročito ako je tema bliska čitaocu.

      Saramago tek izvrće činjenice :D Njegov "biblijski dvojac", odnosno romani "Jevanđelje po Isusu" i "Kain" se upravo baziraju na tome (toliko da je imao ozbiljnih problema sa crkvom). Ali Saramago je stvarno poseban, prosto ne mogu dovoljno da ga nahvalim :)

      Hvala na preporuci, baciću pogled :)

      Delete
  5. Btw. Pre nekoliko godina, nas grupa prijateljica smo organizovale "Boook Swap Party". Svaka je ponela nekoliko knjiga za koje je znala da ih vise nece citati, sto ne znaci da su lose, vec da im vreme da putuju dalje. Nismo bas najscrenije osmislile, varijanta je bila knjiga za knjigu, nebitno od stila, kvaliteta i sl. Planiramo to ponovo da uradimo. A jedna moja prijateljica je za ovaj rodjendan trazila da joj donesemo svoje knjige koje ne bismo natrag, umesto da trcimo u knjizaru i kupujemo nesto na frku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je odlična ideja! Mnogo volim trampe knjiga, prošle godine smo igrali igricu na FB gde su ljudi jedni drugima slali knjige. Ja sam super prošla, mada neki ljudi nisu bili baš zadovoljni. U svakom slučaju, trampa je odličan način da se ratosiljamo knjiga koje nam nisu potrebne, iz ovog ili onog razloga. Ako ste iz Bg, onda lepo prijateljice pod ruku i svi na ČitamČitaš trampu knjiga, čim objave datum festivala :)

      Delete
    2. Nisam iz Bgda, al mozda se i u NS-u tako nesto organizuje, ukucacu da proverim:-) Ja sam na toj Fb trampi lose prosla,al ajde poslala sam jednu i dobila jednu, pa nije tako strasno.

      Delete
    3. Bilo bi super da to postane praksa u svim gradovima, ideja je stvarno odlična, jedva čekam ovogodišnju trampu :)
      A inače, na FB postoji grupa Knjigoljupci, tamo se svakodnevno odvijaju trampe i prodaje :)

      Delete