Popsugar Reading Challenge 2018


 Kao i svake godine do sada, prvi post je rezervisan za verovatno najpopularniji čitalački izazov koji se može pronaći na netu, ali pre nego što počnemo diskusiju na tu temu, želim svima da vam poželim srećnu i uspešnu 2018. godinu! Nadam se da ste se lepo proveli i da ste stigli da se odmorite (ako i niste, pred nama je jedan malo mirniji praznični vikend, pa dobro napunite baterije!). Izvinjavam se što post malo kasni, znam da neki od vas nestrpljivo očekuju pomoć oko izazova, ali sudbina je htela da ovu godinu započnem uz grip, a svako ko je ikada imao grip (dakle svako) zna koliko je teško koncentrisati se na bilo šta, o pisanju smislenog posta da ne govorimo. Ovim putem se, prema tome, ograđujem od svih besmislica koje ćete u narednim redovima možda pročitati!


I ove godine je portal POPSUGAR  spremio svoj čuveni izazov u kojem je cilj pročitati 50 knjiga koje se uklapaju u zadate kategorije. Ja sam od prošlog izazova odustala već početkom godine, a nisam baš sigurna ni da ću ove godine biti uspešna kao prethodnih. Deluje mi kao da su svaki put zadaci sve komplikovaniji, kako se ne bi ponavljali. Trenutno imam dosta nepročitanih knjiga na policama koje se ni na koji način ne uklapaju u zadatke, kao i nekoliko zadataka za koje nisam sigurna da mogu/želim da ih ispunim. Uprkos tome, nekoliko proteklih dana se bavim ovom listom i uspela sam da popunim pola. Prva knjiga koju sam završila ove godine se odlično uklopila, a sticajem okolnosti, uklapa se i ova koju trenutno čitam (ukoliko vam treba knjiga u kojoj se pojavljuju blizanci, znajte da ih ima u romanu F Danijela Kelmana).

Preći ćemo zajedno nekoliko kategorija sa liste (listu možete preuzeti klikom OVDE), a ukoliko vam treba dodatna pomoć oko određenih zadataka, posetite grupu na portalu Goodreads (klik OVDE) koja se bavi ovim izazovom i u kojoj i sama svake godine pronalazim odlične predloge za čitanje.

Malobrojne su, ali i ovoga puta ima kategorija koje su prilično opšte, kao što su, na primer, knjiga koju je napisao domaći pisac, roman autora druge etničke pripadnosti, poklonjena ili pozajmljena knjiga, knjiga koju smo planirali da pročitamo prošle godine, knjiga koju smo zapazili kod nepoznate osobe (što praktično može biti bilo koja knjiga koju ste videli na nekom blogu ili bookstagram profilu). U ove kategorije možete smestiti one koje zaista želite da pročitate, a ne uklapaju se u ostale zadatke. Ja te kategorije obično ignorišem pri sastavljanju liste i ostavljam ih kao rezervne.

Mnogi ovaj izazov vide kao preveliko opterećenje jer na prvi pogled brojne knjige koje poseduju ne mogu da se uklope u određene zadatke. Ono što ja radim je, međutim, sledeće: odvojim nepročitane knjige na jednu gomilu, preletim sinopsise i pokušam da ih smestim negde. Iznenadili biste se koliko knjiga koje imate zapravo mogu da se uklope u izazov, a da to niste ni znali. Ovo je zapravo odličan način da preletite knjige kojevas ko zna koliko dugo čekaju na policama i konačno ih pročitate.

Evo jednog primera: prva pomisao na književni klub poznate osobe je uglavnom Oprin književni klub, ali malo guglanja je dovoljno da shvatite da gotovo svaka druga poznata osoba ima neku vrstu književnog kluba: Ema Votson, Riz Viderspun, Dejvid Bouvi (književni klub je pokrenuo njegov sin, na osnovu omiljenih Bouvijevih knjiga), Florens (Florence and the Machine), Bil Gejts, itd. Pregledala sam nekoliko ovih, i baš sam kod Florens pronašla roman Here I Am, koji sam kupila na sajmu i svakako sam planirala da ga pročitam ove godine. Sada kada znate koliko ovakvih klubova ima, shvatićete da je ovo zapravo jedan od lakših zadataka.

Takođe, nakon što pročitate neku knjigu, može se dogoditi da uočite da odgovara nekoj od kategorija, to je nešto što mi se dešavalo nebrojeno puta, zato se lista, makar u mom slučaju, prekraja nekoliko puta godišnje. Naravno, ukoliko želite, možete se odlučiti za lakšu varijantu, onu u kojoj jedna knjiga pokriva nekoliko zadataka. To baš i nije u skladu sa pravilima izazova, ali koga briga? Svrha ovakvih igrica je širenje vidika i zabava. Ukoliko u bilo kom trenutku postane stresna ili obavezujuća stvar, moj savet vam je da prosto zaboravite na izazov i čitate ono što vam u tom trenutku prija (možda se i uklopi u neku od kategorija, ko zna!).

I za kraj, evo kategorija koje sam do sada popunila, možda vam i to na neki način pomogne:

1. Knjiga po kojoj je snimljen film koji sam gledala: Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao, Junas Junason
3. Knjiga iz već započetog serijala: Drums of Autumn, Diana Gabaldon
5. Skandinavski triler: Pustinjak, Tomas Ridal
6. Priča o istorijskoj ličnosti: Virdžinija Vulf, Aleksandra Lemason
8. Deo dana u naslovu: Nebo, u podne crveno, Sajmon S. Montefjore
9. Knjiga o antiheroju: Paramparčad, Džejms Frej
12. LGBTQ+ protagonista: Middlesex, Jeffrey Eugenides
14. Autor druge etničke pripadnosti: Izabel, Feridun Zamioglu
15. Knjiga o feminizmu: We Should All Be Feminists, Chimamanda Ngozi Adichie
19. Knjiga o sportu: Mrzim avanture, Džeklin Vilson
20. Knjiga domaćeg pisca: Jakuzzi u liftu, Mirjana Đurđević
21. Omiljena boja u naslovu: Shades of Grey, Jasper Fforde 

To bi bilo to za sada. Hoćete li učestvovati u izazovu ove godine? Kako vam ide pravljenje spiska? Postoji li neka kategorija koja vam pravi poseban problem? Ako imate bilo kakva pitanja, nedoumice, ili preporuke za neke od kategorija za koje još uvek nisam našla odgovarajuću knjigu, obavezno pišite!

Do sledećeg posta,
Vaša Stš <3


CONVERSATION

8 comments:

  1. Nikada ne učestvujem, jer mi je "Goodreads" izazov više nego dovoljan, a i knjige obično biram po trenutnom raspoloženju, odavno zacrtanom planu ili prosto zadatku/obavezi, pa bi mi ovo predstavljalo nepotrebno opterećenje. Takođe, smatram da su "Klubovi čitalaca" i ovakve liste više namenjeni ljudima koji imaju određeni problem da počnu sa čitanjem ili razviju čitalačke navike, pa ih na ovaj način motivišu, a meni, hvala Bogu, nikada nije bio potreban poseban podsticaj, knjige i čitanje su mi otprilike kao hrana ili održavanje higijene, nešto što se podrazumeva.:) U svakom slučaju, bravo za poduhvat i želju da podstakneš nove čitaoce, svakako je zanimljivav zamisao.
    Želim ti brz oporavak i srećnu 2018, a pohvale i za sličicu, obožavam penaste bombone, baš sam ih prekjuče i sama kupila, mislim da ima deset godina otkad nisam to jela.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni su izazovi 2015 i 2016 baš prijali. Otkrila sam neke super pisce (na primer Mirjanu Đurđević) i pročitala neke knjige koje su mi baš dugo čučale na polici. Prošle godine to nije bio slučaj i vrlo brzo sam odustala, videćemo kako će biti ove. Najvažnije je ne opterećivati se. Lista je tu, kada pročitam neku knjigu koja se uklapa, štikliram kategoriju i to je to. Ako uspem - super, ako ne, neće svet propasti :D

      Hvala na lepim željama! Nije baš neki početak godine, ali trudim se da ne budem sujeverna. Ako već treba da se preleži, bolje je sada kada nema obaveza. :)

      Delete
  2. Ja sam na Pinterestu prošlog meseca našla sličan izazov, jedino mislim da ima više zadataka, ali sam ih ja malo prekrojila. :D
    Pa sad kada izaberem knjigu, taman je "uglavim" u neki od zadataka, a neke i biram prema njemu. :D
    Tako da vidim da smo u istom fazonu. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, i ja gotovo kod svakog izazova "prekrojim" bar neku kategoriju. Ovoga puta je "true crime" postao "triler". Suština je ista :D

      Delete
  3. Draga Sandra, zahvaljujuci tebi sam prosle godine ucestvovala u istom ovom citalackom izazovu i bilo je to sjajno iskustvo. Hvala ti sto si i ove godine objavila ovaj tekst pa mogu da krenem u nove citalacke pobede! Zaista je interesantno resavati zadatke ali i citati zanimljive knjige do kojih najverovatnije nikada ne bih ni stigla :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je što to čujem! Nadam se da će i ove godine biti jednako zanimljivo :)

      Delete
  4. I ja nameravam da ove godine učestvujem u ovom izazovu...na neki način... Neki od zadataka mi odgovaraju, neki baš i ne, pa ću i ja da prekrojim malo. Tek na kraju godine ću videti šta sam ispunila a šta ne. :)

    Više ću se skoncentrisati na Modern Mrs. Darcy Challenge koji mi je uopšteniji i lakši jer više volim da po svojoj volji i trenutnom raspoloženju.

    Evo i linka to ovog izazova:

    http://libromanija.blogspot.rs/2017/12/modern-mrs-darcy-citalacki-izazov-2018.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je prve godine ovaj izazov bio baš zanimljiv i samo sam prema njemu birala knjige koje ću čitati. To uopšte nije bilo loše, pročitala sam neke knjige i otkrila neke pisce koje možda nikada ne bih. Čovek se, ipak, posle nekog vremena zasiti :) Ako bih uporno, svake godine, čitala samo ono što se uklapa u listu, neke knjige koje imam nikada ne bi stigle na red. A trenutno mi je cilj da malo rasteretim nepročitane koje sam kupila. Listu sam napravila, prekrajam je, ali ove godine bez ikakvog opterećenja :)

      Na ovom tvom izazovu prepoznajem dosta zadataka iz prethodnih popsugar izazova, izgleda da su poslužili kao inspiracija :)

      Delete