Mesečni favorit – septembar



Preselila sam se! Odmah to da skinemo s dnevnog reda. Pomislila sam da ste se možda uplašili jer sam u prošlom postu ovog tipa pretila nekakvim crkavanjem ako vam se u oktobru ne javim iz novog stana pa me onda neko vreme nije bilo jer sam se zaista i selila (opet s kašnjenjem, ali danas smo pozitivni). Zamislite, konačno ću prestati da kukam. Ali ne skroz – to što sam ušla u stan, naravno ne znači da je stan skroz gotov. Svakog dana se družim s majstorima. To je tek posebna priča. Ali o tome ćemo nekom drugom prilikom. Malo sam umorna, pravo da vam kažem. Zato ćemo odmah da pređemo na pregled pročitanih knjiga.


1. Fabrika lutaka, Elizabet Maknil - ,,Fabrika lutaka” je jedan od onih romana koji smo dugo čekali i o kojem smo slušali samo reči hvale. Generalno za takve romane gajim bojazan da možda baš i nisu nešto posebno. U pitanju je viktorijanska priča s primesama trilera o Ajris, devojci koja dobija šansu da ispuni svoj san da postane slikarka. Ona će privući pažnju Sajlasa, povučenog taksidermiste čija će opsesija devojkom iz dana u dan postajati jača i jača. Roman se preporučuje ljubiteljima ,,Alijeniste” (koji je meni, iskreno, mnogo bolji) i priča o Džeku Trboseku (koji je, moguće, poslužio kao inspiracija), a najavljena je i ekranizacija koja bi, čini mi se, mogla čak i da bude bolja od romana.

2. Today Will Be Different, Marie Sample – Ovu knjigu sam stavila na spisak za kupovinu čim sam pročitala roman po kojem je Marija Sempl poznata kod nas, ,,Gde si nestala Bernadeta” (recenziju možete pročitati OVDE) i tek je nedavno stigla na red za kupovinu i čitanje. Polagala sam velike nade u ovaj roman i, na moju još veću žalost, prilično sam se razočarala. Roman prati jedan dan u životu Elenor Flad, žene koja je na ivici nervnog sloma i koja odlučuje da je baš danas taj dan kada će se stvari promeniti. U načelu dosta podseća na Bernadetu, ali se po kvalitetu suštinski razlikuje. Već nakon pedesetak strana sam shvatila da to prosto nije to i završila sam je bez trunke interesovanja, čisto da je završim. A toliko sam se radovala!

3. Mladi trogloditi, Emanuela Pagano – Roman ,,Mladi trogloditi” je dobio prestižnu EUPL nagradu 2009. godine (ovih dana imamo priliku da čitamo dosta dobitnika). Priča prati Adel, trans ženu koja se nakon operacije vraća u svoje malo rodno mesto gde vozi školski autobus. Narativ je podeljen na dva dela: u jednom se Adel priseća svog detinjstva i odnosa sa bratom koji ne može da prihvati njenu operaciju, a u drugom kontemplira o sadašnjosti dok vozi klince u autobusu. Pa iako je u pitanju veoma važna i aktuelna tema, moj utisak o romanu je da mu nedostaje dubina, nešto za šta čitalac može da se veže. S druge strane, u srpsko izdanje je uključen kratak priručnik koji objašnjava kako govoriti o transrodnim osobama, kristališe određene pojmove i skreće pažnju na uvredljive izraze. Veoma poučno štivo za one koje ova tema interesuje (i za svakoga ko se nađe u prilici da o ovoj temi piše).

4. Sto sati mraka, Ana Volc – Znate da ja baš i nisam fan tinejdžerskih romana, ali ,,Sto sati mraka” mi se baš dopao. Ana Volc je ovaj roman napisala inspirisana sopstvenim iskustvom, kada je, tokom kratkog boravka u Njujorku, prebrodila uragan Sendi koji je 2012. godine pogodio Njujork. U ,,Sto sati mraka” glavna junakinja Emilija odlučuje da nakon skandala u koji se upleo njen otac, napusti Holandiju i bez ičijeg znanja odleti u Njujork. Naravno, ma koliko pažljivo planirala putovanje, dosta toga kreće po zlu. Na primer, stan koji je iznajmila preko neta ne postoji, a kada stigne na ,,nepostojeću” adresu, shvata da gradu preti opasna oluja. Emilija će imati tu sreću da upozna Džima, problematičnog tinejdžera koji je i sam došao u Njujork u potrazi za boljim i životom i Seta i Ebi, brata i sestru koji žive na adresi koja joj je data, i koji će je primiti u svoj stan koji će postati ,,uraganski azil”. Ovu knjigu sam čitala i tokom avgusta jer sam imala priliku da radim realizaciji srpskog izdanja i verujte mi kada vam kažem da je ovo roman koji bez oklevanja možete da poklonite bilo kom tinejdžeru. Časna pionirska!

5. Život vilenjaka, Mjuriel Barberi – Svi volimo ,,Otmenost ježa”, naravno (ako još niste čitali roman recenzija vas čeka OVDE). Na prošlom sajmu sam zato otrčala da vidim koje knjige Mjuriel Barberi se još mogu naći i naletela sam na ovu. Nisam čitala sinopsis niti obraćala pažnju na naslov. ,,Otmenost ježa” nije knjiga o ježevima, pa možda i ,,Život vilenjaka” nije o vilenjacima. E pa, jeste. Baš o vilenjacima. Baš. I potpuno je drugačija od ,,Otmenosti ježa”. I jedva sam je završila. Na preskok. Dakle, ne budite kao ja. Ako vam se neka knjiga mnogo dopadne, nemojte trčati po sledeću knjigu istog autora bez ikakvog prethodnog znanja o drugim knjigama. Tu praksu ipak ostavite za neke omiljene, privilegovane pisce.

To vam je to! Ne baš sjajan čitalački mesec, ali knjige ovog puta ionako nisu bile u fokusu. Titulu favorita odnosi ,,Sto sati mraka” Ane Volc. Za ovaj roman sam posebno vezana iz opravdanih razloga, ali verujte mi kad vam kažem da je stvarno dobar i vredan čitanja, čak iako niste tinejdžer. Lepo je napisan, zabavan, duhovit, a najmlađa junakinja Ebi je dete koje bih usvojila bez razmišljanja. Ako volite YA, eto preporuke kao vrata!

Šta ste vi čitali tokom septembra? Koje knjige su na vas ostavile najjači utisak? Jeste li naišli na neku koju treba izbegavati? Kako ide pravljenje spiska za sajam? Pišite mi u komentarima!

Do sledećeg posta,
Vaša (konačno skućena) Stš <3

CONVERSATION

17 comments:

  1. Sjajan tekst i srećno useljenje. :) Super ti fotka i ta je lama preslatka. :) Potražiću sigurno Sto sati mraka zato što mi je neverovatno da se to sve stvarno desilo. :) Što se tiče Vilenjaka ja ih baš mnogo volim zbog Gospodara prstenova i Legolasa , pa kontam da bi mi se svidela knjiga o njima. :) Ja ne pravim nikakav spisak za sajam nije mi to ni palo na pametet. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! <3
      Kako to misliš ne praviš spisak za sajam? :D Kako preživiš oktobar?? :D
      Pročitala sam (kasno doduše) jedan komentar na Goodreads u kojem piše da za Život vilenjaka tolerancija na vilenjake mora da bude prilično visoka da bi ti se dopao ovaj roman :D Meni čak nije problem ni tema, mada fantastiku sve slabije čitam, nego mi je i stilski bila naporna i dosadna... Prosto nismo kliknule :)

      Delete
    2. Hahah ne znam kako ga preživim. :') Ja i zaboravim na sajam dok ne krenu ljudi da kače slike na instagramu, a bila sam na sajmu samo dva puta jednom prošle godine , jer me je instagram ubedio da moram da odem i jednom kad sam bila mala. :) Evo i sad sam zaboravila da će sajam i da ne treba da kupujem knjige. Ups

      Delete
    3. Ups :D
      Moja zabrana kupovine zvanično više nije na snazi. Bila sam dobra u poslednje vreme i čitala sam knjige koje već imam, a i preselila sam se pa nema više razloga za paniku :D

      Delete
    4. A pa super sad ćeš imati puno mesta i svaka čast na disciplini ja baš kako kupim koju knjigu krenem da je čitam i uopšte ne čitam ono što već imam, pa ozbiljno razlišljam da zabranim sebi kupovinu knjiga, jer ovo stvarno više nema smisla krenula sam na radijator da ređam knjige. :')

      Delete
    5. Da, da! Sledeće nedelje stiže nova biblioteka, treba to popuniti :D
      Zabrane kupovine knjiga su se kod mene pokazale kao ozbiljno dobar metod za čitanje knjiga. Probaj na neki kraći period, ili ograniči sebe nekako, na primer, na tri pročitane iz svoje biblioteke imaš prava da doneseš jednu novu. Kod mene radi :)

      Delete
  2. Pre svega, srećno useljenje!:))))
    "Fabriku lutaka" sam zapazila čim je najavljena i mnogo bih volela da pročitam taj roman, zanimaju me i tematika i epoha. O dva "Odisejina" noviteta (br. 3 i 4) ćemo uskoro, hvala ti i ovom prilikom!:) A "Život vilenjaka" mi definitivno deluje do krajnosti različito od "Otmenosti ježa", pa bih možda baš zato volela da vidim o čemu je reč.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! :)
      I meni je ,,Fabrika lutaka" odmah delovala primamljivo, ali nije ostavila bogzna kakav utisak na mene, mada stvarno mislim da bi ekranizacija mogla da bude odlična, samo ako ne zeznu kasting :)
      ,,Život vilenjaka" je toliko drugačiji od ,,Ježa" da skoro ne mogu da poverujem da ga je napisala ista osoba. Ako je budeš čitala obavezno javi utiske :)

      Delete
  3. Inače, spisak za Sajam sam sastavila još pre godinu dana, odmah nakon tadašnjeg Sajma - sve za šta onda nisam imala više novca, uz još koju dopunu. Sad još samo da se nekako iskombinujem i vidim dolazim li..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moj spisak za sajam se sam sastavljao tokom godine, samo još treba da odredim prioritete i potrudim se da ne bankrotiram. Nadam se da ćeš doći da se malo družimo, držim fige! :)

      Delete
  4. Ne znam zašto, ali odmah mi "Muzej nesvakidašnjih bića" pada na pamet.
    Zaboravih da spomenem lamu, genijalna je!:)

    ReplyDelete
  5. Prije svega, srećno useljenje. Prvi put sam na tvom blogu i djeluje mi odlično. A što se tiče posta, nisam pročitala ove knjige, ali ću uzeti u obzir ono što si pohvalila. Sjajan post.💖

    ReplyDelete
  6. Hvala na lepim rečima! Dobrodošla! :)

    ReplyDelete
  7. "Život vilenjaka" mi je na listi za čitanje od kada sam pročitala "Otmenost ježa". Drago mi je da si podelila svoje utiske sa nama jer ću svakako pročitati "Život vilenjaka" (obožavam mitska bića i fantastiku :) ), ali sada znam šta da očekujem i da ne poredim ova dva romana.
    Za odlazak na sajam svakog dana menjam odluke - ne idem (štedim novac) - idem (da bih kući donela nove knjige). Danas sam videla najavu Izdavačke kuće Štrik i... eto još romana na listi za kupovinu: "Znam zašto ptica u kavezu peva" Maje Anđelou i "Pre nego što padne noć" Rejnalda Arenasa.
    I srećno useljenje. Ima kod useljenja i zabavnih i kreativnih dešavanja, nije sve samo stres :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na komentaru!
      Ima lepih dešavanja, naravno, moram da priznam da mi je ogroman teret pao s ramena. Iako su kutije i dalje svugde i sve kasni, generalno se mnogo bolje osećam :) Ali majstoriiii, bože! Da poludiš! :D
      ,,Otmenost ježa" i ,,Život vilenjaka" su totalno različiti. Možda bi i moj utisak bio drugačiji da sam to znala. A možda i ne bi. Ko zna. :)
      Ah, sajam... Sad kad smo se preselili nema više griže savesti zbog kupovine knjiga, dakle biće još metar novih, garantovano :D

      Delete