Gluvo doba noći - Toni Parsons

Izdavačka kuća Laguna je nedavno obradovala Parsonsove fanove vešću da će srpski čitaoci imati priliku da pročitaju još knjiga ovog popularnog pisca. Ono što je bilo iznenađujuće jeste da je Parsons rešio da u potpunosti skrene sa svoje sigurne, utabane staze i počne da piše detektivske romane.

Pročitala sam nekoliko Parsonsovih knjiga po inerciji, neke su bile bolje, neke lošije, mada nijedna nije imala onaj wow faktor. Ukoliko tražite teške, dubokoumne knjige, preskočite njegovo delo, on je pisac slatkih, glatkih knjiga koje možete poneti na more, da vas opuste. Ukoliko volite ovakve knjige, a niste čitali Parsonsa, moja preporuka je „Za moju malu“.

No, dosta o Parsonsovoj prošlosti, da se vratimo na Parsonsa detektiva.

Laguna je, nakon što je objavila roman „Jedan po jedan“, zajedno sa magazinom „Blic žena“ napravila akciju u kojoj ste samo uz novine mogli da kupite Parsonsovu novelu „Gluvo doba noći“ po ceni od 99 dinara. Ja sam je kupila, čisto da vidim kako se pisac snašao u ovom žanru i vredi li uopšte čitati njegove detektivske romane.


Gluvo doba noći“ je kratka priča o detektivu Vulfu, koji je ujedno glavni junak i prvog kriminalističkog romana Tonija Parsonsa. U noći posle Božića, Maks Vulf, mučen nesanicom, kroz prozor svog stana uočava kombi koji se zaustavlja ispred njegove zgrade, a iz kog izlaze dva muškarca koji sa sobom vuku nago ljudsko telo. Nakon što pozove pojačanje, Vulf istrčava iz zgrade, ali stiže prekasno. Čovek više nije živ: sve što Vulf zatiče jeste odsečena glava pored izmučenog tela.

Ovo je tipična detektivska priča u kojoj, suprotno nalogu nadređenih, kao što to obično biva, glavni junak odlučuje da sprovede ličnu istragu i pronađe ubicu. Ono što jasno obeležava ovu novelu, jeste upravo ono što obeležava i ostale Parsonsove romane: čitljiv stil, tečna priča, ali pre svega običnost. Potpuno očekivano glavni junak nailazi na netrpeljivost nadređenih jer se „meša“ u slučaj koji nije njegov, istražitelji koji su postavljeni na slučaj prate pogrešan (podmetnut) trag i hapse pogrešnog čoveka, da bi na kraju Maks Vulf pronašao pravog počinioca zločina.

Ono što je meni smetalo jeste odnos zapleta i raspleta. Slučaj se prosto prebrzo rešava, pa ovu priču više posmatram kao građu za potencijalni roman. Priči nedostaje više detalja svojstvenih kriminalističkom romanu: prepreka i stranputica na koje nailazi protagonista. Ukoliko pođemo od premise da Parsonsovi romani sadrže spomenute elemente, koje zbog ograničene forme pisac nije mogao da unese u svoju novelu, onda mu se može pružiti šansa, ali opet, kao piscu opuštajućih romana koji ne zahtevaju previše napora.

Ocena:  2/5
Reading challenge: Knjiga izdata ove godine

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment