Summa summarum – 2018. godina (u knjigama)



Poslednji post u godini po pravilu je rezervisan za sumiranje iste. Gde smo išli, šta smo radili, kako smo se osećali, odnosno u našem slučaju – šta smo i koliko smo čitali. A pošto je poslednji dan u godini obavezno haotičan jer jurimo na trista strana da stignemo sve što nismo stigli prethodnih dana i nećemo moći da obavimo narednih, trudiću se da budem kratka i koncizna, kako vam ne bih oduzimala previše vremena!




Objektivno gledano, 2018. je bila dobra godina. Svakako bolja od prethodne, maltene u svakom pogledu a naročito na poslovnom planu. Uspela sam i posle dužeg vremena da mrdnem iz Srbije i da posetim nekoliko gradova u Evropi u kojima nikada ranije nisam bila. Mnoge stvari su se pomerile sa mrtve tačke, a pojedine tek treba da se realizuju, tako da u 2019. očekujem još neke važne, velike promene. Posmatrana kroz knjige, bila je prosečna. Mislila sam da ću imati manje vremena za čitanje, ali se ispostavilo da za knjigu nekako uvek nađem vremena, ma koliko bila u cajtnotu za sve ostalo. Ovu godinu završavam za 69 pročitanih knjiga (ah, ta jedna koja nedostaje da zaokružim broj!).




Ukoliko vas zanimaju detalji, spisak knjiga i njihovih ocena možete videti na mom Goodreads profilu ako kliknete OVDE.

A sada ono što vas (pretpostavljam) najviše zanima: godišnji favoriti! Lista je hronološka, kao i uvek a sastoji se od knjiga koje svima iskreno preporučujem. Kao i uvek primetićete da nisu sve ove knjige dobile ocenu 5, kao da nekih koje jesu nema na spisku. Šta da vam kažem, ni ja sama ne znam kako te ocene tačno funkcionišu. Spremni?

1. Adulthood is a Myth – Sarah Andersen
5. Pipi Duga Čarapa na brodu – Astrid Lindgren

O većini ovih knjiga sam već pisala, pa ne bih obrazlagala listu. Ukoliko ste propustili neku recenziju, klik na željeni naslov će vas odvesti do teksta. Nisam pisala o Sarinim stripovima, ali verujem da je većini vas njeno ime poznato. U pitanju je zbirka stripića koje autorka redovno postavlja na društvenim mrežama, pa vam od srca preporučujem da je zapratite i tako svakodnevno uživate u njenom talentu i humoru (instagram, facebook).

Ni o Pipi nisam pisala na blogu, a moglo bi se reći da mi je baš ona, odnosno baš ovo izdanje knjige godišnji favorit. Pretpostavljam da već i vrapci znaju da mi je Pipi omiljena junakinja iz detinjstva, a sudbina je htela da dobijem tu čast da učestvujem u realizaciji ovog divnog izdanja. Ako imate primerak pri ruci, okrenite poslednju stranu, možda vam jedno ime na spisku bude poznato. Ipak, neću vam ostati dužna kada je Pipi u pitanju! Možda nema recenzije na blogu, ali iskoristiću ovu priliku da vas uputim na tekst koji sam o Pipi pisala za Nedeljnik Vreme (klik OVDE). Kao što rekoh, 2018. godina je bila dobra.

Ostaje mi samo da vam poželim lep provod večeras i da vas, kao i uvek, podsetim da u ponoć poželite želju. Možda deluje detinjasto, ali ko zna, malo vere u prazničnu magiju nije naodmet. Dragi moji knjigoljupci, hvala vam što pratite blog. Da nema vas, ne bi bilo ni bloga, a onda ni ova 2018. godina ne bi bila tako dobra. Želim vam da vam 2019. godina bude bolja od ove koju večeras ispraćamo, u svakom pogledu! A naročito u broju dobrih knjiga koje ćete pročitati.

Srećna Nova godina!
Vaša Stš <3



CONVERSATION

8 comments:

  1. Evo i mene, rešila sam da iskuliram od Interneta bar dva dana, pa sad sa malim zakašnjenjem šaljem čestitke dragim ljudima.:)
    Sandra, HVALA što vodiš ovaj divan blog, što nam uvek otkrivaš odlične i raskrinkavaš one manje dobre knjige, što objavljuješ sjajne tekstove, inspirišeš i motivišeš. Jedna od lepih stvari u 2018. svakako mi je naše druženje, saradnja sa "Odisejom", upoznavanje na Sajmu i ove godine želim da sve to produžimo, unapredimo, da bude još mnogo novih poduhvata, čitanja, uspeha.
    Inače, ovi crveni konjići su prelepi, gde si ih nabavila?:)
    Pipi je svakako jedna od književnih tema koje će obeležiti predstojeće aktivnosti na blogu. Mnogo hvala na doprinosu da se tvoja omiljena junakinja vrati pred ovdašnje čitaoce! Tekst u "Nedeljniku" sam ranije pročitala, želim ti još mnogo takvih.:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, draga Isidora, na divnim rečima i željama. Uzvraćam istom merom!
      Konjići su kupljeni pre nekih 20 godina u nekada čuvenoj knjižari/galeriji u Zemunu i deo su seta sa jednako divnim drvenim anđelčićima, sneškićima, dedamrazićima u sankama i tsl. Zanimljivo je da nikada nisam videla ništa slično, a nagledala sam se ukrasa i ukrasa tokom rada po knjižarama. To su mi omiljeni ukrasi i svake godine su glavna zvezda jelke. :)

      Delete
    2. Divno!:) Imam i ja neke lampione koji su preživeli skoro tri decenije, oni su ujedno najdraži, pošto se danas tako nešto ne može naći. Jedna mini-disko kugla, lilihip, pahiljica...sad si me podsetila, uvek im nađem počasno mesto na jelki.:)

      Delete
    3. Da, mislim da svaka kuća ima makar jedan takav novogodišnji ukras :)

      Delete
  2. Koliko me se Adoolthood Is a Myth dopao toliko mi je drugi deo bio mlak. Ali čitaću i treći, dobri su za razbibrigu. Dopala mi se i „Otmenost ježa“, a „F“ mi je na listi otkako je objavljen. Esej Adičijeve svako treba da pročita ili bar odgleda njenu TED prezentaciju.
    Odlična je lista, a tvoje prikaze uvek sa užitkom čitam. :) Plus si me podsetila na Morijartijevu, serija mi je super, knjigu još nisam čitala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saru odavno pratim na društvenim mrežama pa mi je većina stripova iz knjiga poznata od ranije. Ipak, planiram da nabavim i novu knjigu, čisto kao znak podrške. Ako voliš taj fazon, potraži Hyperbole and a Half. Knjigu sam dobila na poklon, ali takođe je u pitanju zbirka stripića i blog postova autorke Allie Brosh (dakle sve se može naći online). I nju obožavam :)
      Hvala na čitanju i komentaru! <3

      Delete
    2. Idem odmah da tražim, hvala na predlogu. :)

      Delete