The Fiery Cross – Diana Gabaldon (Outlander #5)



Dajana Gabaldon je američka autorka, rođena 1952. godine. Po struci je diplomirani zoolog, magistar biologije mora i doktor ekologije, pa je, pre nego što se posvetila pisanju, godinama radila kao univerzitetski profesor. Interesantno je da je prvi roman u serijalu „Tuđinka“ (Outlander) počela da piše iz razonode, zarad vežbe. Kako sama kaže, nije ni sanjala da će joj pisanje doneti svetsku slavu. Iako je prvu knjigu objavila 1991. godine, istinsku slavu je doživela tek nakon ekranizacije priče o Kler Rendal, 2014. godine. Serija Outlander je izuzetno dobro prihvaćena i Gabaldonovoj je donela na hiljade novih čitalaca koji možda pre toga nikada nisu čuli za nju. Serijal je širom sveta doživeo nova izdanja i trenutno je popularniji nego što je ikada bio otkako je objavljen.


Ukoliko još uvek niste čitali ovaj serijal, budite upozoreni, spojleri u ovom postu su neizbežni, pa vam savetujem da prvo bacite pogled na recenzije prvog dela (Outlander – klik OVDE), drugog (Dragonfly In Amber – klik OVDE), trećeg dela (Voyager – klik OVDE) ili četvrtog dela (Drums of Autumn – klik OVDE) zavisno od toga koliko ste upoznati sa samom pričom, bilo kroz knjige ili TV seriju.

The Fiery Cross je peti deo serijala. Trenutno se nalazimo u Americi, godina je 1771. i revolucija je na pomolu. Kler i Džejmi su se smestili u ,,Frejzerov greben” koji polako postaje pravo naselje sa mnogim prijateljima koji podržavaju Džejmija i vide ga kao vođu. Teku pripreme za dva venčanja, Brijanino i Rodžerovo i Jokastino i Dankanovo, Kler daje sve od sebe da unapredi medicinu 18. veka i život je poprilično miran (posebno ukoliko ga uporedite sa prethodnim knjigama). Ipak nije sve tako savršeno. Džejmi je, kao po običaju, između dve vatre: ovog puta zbog pobunjenika među kojima ima prijatelje i obavezi prema britanskoj kruni koja mu je dala zemlju; Rodžera muči mogućnost da dete nije njegovo iako to nikome ne želi da prizna, a Brijana ne može da se oslobodi traume koju je doživela. Na sve to, tu je famozni isečak iz novina koji ukazuje na veliki požar i veliko pitanje: otići ili ostati.

Tempo pete knjige u serijalu je drastično usporen u odnosu na prethodne u kojima sam često pomišljala kako bi bilo lepo pročitati da neko vreme Džejmi i Kler prosto nisu radili ništa. Pažljivo s željama, dragi moji, jer Dajana Gabaldon je izgleda odlučila da tu želju usliši i da napiše roman od gotovo 1500 strana u kojem jedva da se išta događa. Sve epizode su sumanuto duge. Na primer, kada Džejmi dobije zadatak da skupi dodatne ljude koji će mu biti na raspolaganju u slučaju potrebe da se pobuna gasi, on i Kler kreću na put i dolaze do kuće u kojem otkrivaju stravičnu scenu: nepokretnog čoveka koga je žena ostavila da joj bukvalno istruli pred očima. Kler će, naravno, pokušati da spase pacijenta (iako, ako je verovati supruzi, nije baš bio mio i drag čovek) i taj njen pokušaj će se razvući na mnogo više stranica nego što je to potrebno. Kao i svaki drugi pokušaj da spase bilo koga, kao i svaki drugi događaj u knjizi, uostalom. Na sve to, Brijana piše dnevnik u koji zapisuje svoje snove koje autorka velikodušno deli sa čitaocima (ukoliko niste jedni od retkih kojima je Brijana omiljeni lik u serijalu, male su šanse da će vas ovi zapisi zanimati). A Rodžer, mučeni Rodžer, ponovo razmišlja o povratku u svoje vreme i zaista niko, ali baš niko ne može da ga krivi zbog toga. Sećate se da je tokom cele prethodne knjige bio u zarobljeništvu? E pa, sada će mu se dogoditi nešto još gore. Čovek je hodajući maler i svaki put kada izađe iz kuće očekuje ga neka nezamisliva katastrofa. Imam utisak da je njegov lik Dajani poslužio kao vreća za udaranje na kojoj će ispoljiti sve svoje životne frustracije. Kler i Džejmi ostaju savršeni književni par, i vidi se koliko autorka iskreno voli svoje glavne junake. Karakterizacija je na mestu, kao i razvoj junaka shodno okolnostima i godinama. Džejmi ostaje savršen (jer je Džejmi), ali Kler je dosta smirenija, tolerantnija, mudrija i zrelija (mada pojedine crte karaktera kojima godine ništa ne mogu ostaju dominantne) – baš kakva bi i trebalo da bude u tim godinama, nakon svega što je što je videla i doživela.

Dajana Gabaldon bira da sam kraj knjige učini zanimljivim tako da poželite da se odmah bacite na sledeću (za koju Goodreads kaže da je mnogo bolja). U poslednjih 200 strana ima više akcije nego u prvih 1200. Ukoliko odlučite da se upustite u avanturu čitanja ovog dela serijala, shvatite to kao nagradu za pretrpljeni stres. Ako vam misli odlutaju tokom čitanja ili odlučite da krišom preskočite par strana, bez brige, niko vas neće kriviti. Nijedna od prethodnih knjiga nije bila ovako spora i dosadna. Znate kako TV serije ponekad imaju takozvane filler epizode u kojima se ne događa ništa važno za radnju? The Fiery Cross je filler epizoda serijala Outlander.

Peta sezona TV serije koja prati knjige je nedavno počela da se emituje i mislim da ovoga puta ne moramo da brinemo da neće biti dovoljno prostora da se pokriju svi važni događaji, naprotiv. Još jedan mali spojler sledi, prva epizoda je prekočila nekoliko stotina strana i usredsredila se na Brijanino i Rodžerovo venčanje. Mislim da bi serija ovog puta mogla da premaši knjigu i da pomogne u osvežavanju pamćenja svima koji su se borili da ostanu budni tokom čitanja besomučnih opisa stvari i situacija koje ne zanimaju nikoga osim Dajanu Gabaldon. Jedno je sigurno, već nakon pogledanih prvih nekoliko minuta setićete se zbog čega ste uopšte i zavoleli Outlander i s nestrpljenjem ćete iščekivati svaku narednu epizodu.

Ocena: 2/5


CONVERSATION

7 comments:

  1. 2/5! Wow!Posle onako dobrih ocena prethodnih knjiga, ovo je ozbiljan pad. Seriju cu da gledam kad izadju sve epizode, a knjige imam nameru da procitam, samo ne znam kada s obzirom da treba da ih kupim i ulozim u njih malo vise novca, posto su preveden samo prve tri pa na biblioteku ne mogu da racunam... Zaista se nadam da je sledeca knjiga mnogo bolja od ove. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, veruj mi, jedva sam je završila, u određenim momentima sam samo preletala tekst i nisam se čak ni trudila da se koncentrišem. Čitala sam u međuvremenu komentare na Goodreads-u i mnogo mi je laknulo kad sam shvatila da svi kukaju kako ih smara (i daju savete koje stotine strana da preskočiš ako si tek počeo da čitaš, ima fenomenalnih komentara, maltene svaki od njih u sebi ima bar jedno "Brianna's lactating") :D Onda sam, naravno, otišla da vidim kakvo je stanje sa sledećom i opet mi je laknulo kad sam videla da svi zadovoljno guguću kako je mnogo bolja od pete. Shvatam da ne može svaka knjiga da bude jednako kvalitetna i da verovatno negde u ugovoru piše da će knjige biti kao cigle, ali ženo, aman, 1413 strana skoro pa ničega! Doduše, treba i to znati napisati :)
      Ja imam sve knjige (poslednje četiri sam dobila na poklon), tako da svakako nastavljam sa čitanjem, ali tek sledeće godine, pred novu sezonu. Moram ozbiljno da odmorim od Dajanine skribomanije :)

      Delete
    2. Hahahaha! Slatko si me nasmejala sa ovim "Brianna's lactating"! :D A slazem se da u svakom serijalu ima knjiga koje su slabije, tako da, to je sto je... :) A koliko vidim, zena jos pise, dakle, kraj jos nije na vidiku. O:)

      Delete
    3. Koliko ja znam, deseta bi trebalo da bude poslednja. Još je piše, i vala dugo je piše, ali s obzirom na to da imam još 4 na čekanju, ne brinem da ću da je preteknem :)

      Delete
  2. Pre svega, svaka čast na istrajnosti i entuzijazmu da recenzijama "pokriješ" čitav serijal.:) Iako sam pročitala samo prve dve (od tri, koliko nastavaka imam kod kuće, radi se o prevedenim izdanjima), mnogo mi je zanimljivo da čitam tvoje tekstove jer sam upoznata sa pričom, zabavljaju me komentari koje provučeš, a i nekako unapred znam šta da očekujem i od daljih čitanja, a i od serije, kada im dođe vreme. Svaka čast Dajani na upornosti, eh, da se Martin bar malo hoće ugledati na nju, haha...
    Uglavnom, ova nesrećna "dvojčica" mi odmah privuče pažnju - i je sve tako dobro argumentovano, moram priznati da si me nasmejala u više navrata sa zaključcima o toku priče i autorkinim rešenjima.
    Inače, mada je "znam" samo iz drugog dela, Brijana mi nije nešto simpatičan lik...ali, "Brianna's lactating", ozbiljno? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. *ali je sve tako dobro argumentovano

      Delete
    2. Ozbiljno :D Evo delića jednog komentara za šestu: ,,But at least Brianna wasn't lactating all book long this time."
      Dvojčica je tu samo zato što stvarno volim serijal, ali ovu torturu joj nikada neću oprostiti. Ako odlučiš da čitaš dalje, petu slobodno na preskok, ništa nećeš propustiti. Serija se, za sada, dobro bori - baš je u jučerašnjoj epizodi bila scena sa onim nepokretnim čovekom koju sam spominjala. Malčice su izmenili neke stvari (kako bi skratili) i super je ispalo. :)

      Delete